Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край на хартиените рецепти, лекарства ще се предписват само електронно
Автор: Екип Burgas24.bg 12:58 / 27.01.2017Коментари (6)1350
©
Край на рецептите на хартия. От догодина лекарствата ще се изписват само електронно. Тестовете на новата система вече са в ход, съобщава Нова тв.

Масово пациентите у нас влизат в аптеката, носейки рецепта, написана на ръка от личния лекар. Повечето фармацевти обаче признават, че понякога трудно разчитат написаното. А това не само забавя обслужването на пациентите, но и крие риск за здравето и живота им, ако лекарството бъде объркано.

Скоро това няма да е проблем. Един от последните проекти на вече бившия здравен министър предвижда всеки пациент да разполага с електронно досие. В него служителите от аптеката ще виждат напечатано това, което лекарят е предписал. Информацията ще постъпва и в сървъра на Здравната каса.

Според лекарите новата системата ще е плюс, но признават, че все още около нея има много въпросителни.

10 лични лекари и 10 аптеки в страната ще са първите, които ще заработят с електронните рецепти.

"Първата половина на 2017-а трябва да бъдат приключени тези тестове с резултатите от тях. Ще се види къде има проблеми, къде са те", коментира д-р Петър Москов.

Купуването на медикаментите ще става със специална чип-карта, подобна на кредитните. Планът е електронните рецепти да влязат в сила от началото на 2018-а година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Като се вземе в предвид как стават нещата у нас, за да се сдобие пациента с въпросната чип-карта, най-вероятно ще му се наложи да ходи до личния лекар, да подава писмено заявление и естествено да заплати някаква такса. Няма да се учудя ако към заявлението е необходимо да се представи и някоя друга "бележка" от различна институция. Естествено всички ще хукнат да си вадят чип карти в последния момент и отново ще имаме възможност да се "порадваме" на опашките. Най-вероятно две седмици преди края на хартиените рецепти ще се окаже, че 70% от аптеките не са включени в системата - най-вероятно това и на тях ще им струва нещо. Какъв е проблема ръкописно написаните рецепти да се заменят с принтирани такива ако разчитането е проблема? В момента се сещам за над 10 недостатъка на тази електронна система. За чие улеснение се въвежда тя? Надали се прави за да бъде в полза на пациентите.
0
 
 
Око да види, ръка да пипне. Всичко друго са празни приказки.
0
 
 
Интересно това дали ще промени практиката да се предписват носещи бонуси невършещи работа лекарствени продукти? В сезона на грипа пред кабинетите на джипитата на 15 болни имаше и по двама търговски представители ;)
+1
 
 
др.москов,в сега съществуващите и ПОЛЗВАНИ от лекарите компютърни програми има подпрограма,с която БЕЗПРОБЛЕМНО може да се предписват и принтират рецепти!!!При това като се спазват ВСИЧКИ изисквания на закона и наредбите - като се почне от името на лекаря,през неговия УИН и се стигне то точния адрес на болния и неговото ЕГН!!!Но това не е потребно на ВАШИТЕ мързеливи колеги-лекари!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: