Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Инспектори от БАБХ-Бургас на лов за канабисовите близалки
Автор: Екип Burgas24.bg 15:35 / 17.01.2017Коментари (1)2110
©
След като Славейка Николова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ) в Бургас, ни алармира за случая с близалката с реклама на канабис, се свързах с директора на полицията в Бургас, за да може да ни окаже съдействие за изследване в Криминологична лаборатория. Това съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) - Бургас д-р Георги Митев. 

"Оставихме на г-жа Николова от Общината да движи случая, защото близалката е при нея. Инспекторите от БАБХ-Бургас бяха във всички магазини, в които имаше сигнали, че се продават такъв вид близалки, но не се установи продажбата им", посочи д-р Митев. 

По думите му са установили, че производителят е чешка фирма, а вносителят е в Пловдив. "Писахме писмо до колегите в Пловдив, те реагираха много бързо до края на деня ни върнаха отговор, че са проверили склада и са заварили определено количество там, след което са взели проби и близалките са забранени за продажба докато не излязат пробите от тяхна страна, когато излязат, ако няма съдържание на наркотичното вещество, вероятно ще бъдат пуснати", посочи още д-р Георги Митев. 

Според него на близалките коректно е изписано, че съдържат 100% олио от растението-канабис, което всъщност не е забранен продукт. 

"Напротив това е хранителна добавка, която е позволена в България и се продава по аптеките. Олиото от канабис съдържа в себе си много витамини, макро и микро елеметнти, които ги дават, че са полезни за здравето, но аз не мога да твърдя със сигурност", подчерта директорът на БАБХ-Бургас. 

Той увери, че ако съставът на близалките е такъв, какъвто е изписан на етикета няма лошо, но ако ли не вече ще бъде проблем. 

"Съдържанието ще се установи от институциите, които правят лабораторните изследвания, както тук, така и в Пловдив, ние чакаме техния отговор", отбеляза д-р Георги Митев. 

По думите му на този етап няма близалки от този вид в търговската мрежа в Бургас и ако се установи, че в близалките няма съдържание на наркотичното вещество, единственият проблем с близалките ще остане рекламата на забранени вещества. 

"Рекламата на подобен вид наркотично вещество или растение, дали е позволено или не, не е в нашите компетенции, а в тези на Комисия за защина на потребителите. Рекламата на алкохол и цигари доколкото знам е забранена, защото те въздействат психологически по съвсем друг начин на младото поколение, но това не е в конкретността на Агенцията по храните", заключи д-р Георги Митев.


Източник: радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Има еко зеленчуци, еко плодове и се чудя дали има и еко канабис? Лютеницата от Пловдив, а сега и близалките! Днес си купих един шпек Бургас на една пловдивска фирма и след консумация ми стана весело:) Дали не е от зеления пипер? В Холандия ще се зарадват много на тези изделия, та ги пращайте натам.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: