Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ето коя дата предлагат да присъства в културния календар на Община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:16 / 17.01.2017Коментари (0)2376
© Burgas24.bg
В културният календар на Община Бургас да се включи тържествено отбелязване на Деня на Македония и падналите за нейната свобода, който да се чества ежегодно на датата на църковният празник Свети Дух. Това предложение към колегите в Местния парламент отправя общинският съветник Георги Дракалиев, установи справка на Burgas24.bg.
 
"За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура 24 май и Деня на народните будители 1 ноември. В периода от 1912 до 1918 г. България участва в три войни, които имат за цел обединението на страната. Две от тях - Втората Балканска /1913/ и Първата Световна /1914-1918/ завършват с две национални катастрофи. Идеалът за обединение е изгубен. По-голямата част от Македония, нейният Вардарски и Егейски дял, населени с компактно българско население, попадат съответно под сръбско и гръцко владичество. Затворени са българските училища и църкви. В отговор на тежкия гнет, който има за цел да заличи българщината в тези земи, четите на ВМРО се вдигат на въоръжена борба с окупаторите. В тази напрегната обстановка българите започват да честват Свети Дух като Ден на Македония и падналите български герои. Между двете световни войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия, в които участват, както елитът на македонските българи и бежанците, прокудени от своите родни домове, така и хиляди български родолюбци и общественици. Неговото честване за пръв път е на 6 юни 1923 г.

На този ден ние се прекланяме пред жертвите на Кресненско-Разложкото въстание през 1878, Мелнишкото въстание от 1895, Горноджумайското въстание от 1902, Илинденско-Преображенското въстание от 1903. Почит пред всички, които са се борили и са паднали за свободата на българите в Македония. Прекланяме се и пред паметта на хилядите българи, станали жертва по време на Тиквешкото въстание през юни 1913, Охридското въстание през септември 1913, вдигнали се срещу новите сръбски окупатори. Дълбок поклон пред 200 000 български офицери и войни, дали живота си за освобождението на Македония и обединението на България, в периода 1912-1918. Свети Дух е ден на пробуждане на българската национална памет. Ден на протест срещу всички, които ограбват и фалшифицират историческата истина и оспорват националната и културната идентичност на българите в Македония.

В резултат на терора, упражняван от новите окупатори на Македония върху цивилното българско население, стотици хиляди българи са прогонени и стават бежанци в старите предели на България. Хиляди от тях, предимно от Егейския дял, са заселени в Бургас и окръга и заедно с многобройните бежанци от Одринско се включват активно в обществения живот на града и до голяма степен определят неговият бит и култура.

Почитайки делото и героизма на нашите прадеди, Община Бургас съвсем естествено е включила в културния си календар отбелязването на Деня на Тракия. На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

За да отдадем справедливост и почит и към хилядите герои, загинали за свободата на Македония, както и към нещастните македонски българи - бежанци, прогонени от роден край и намерили нов дом в нашият град, в културният календар на Община Бургас трябва да бъде включено отбелязване и на Деня на Македония, който се чества на датата на църковният празник Свети Дух. По този начин ще бъде поправена една историческа несправедливост и дадените жертви от нашите предци ще получат своето признание", са точните мотиви на Дракалиев за включване на датата в празничния календар на Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: