Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Плашеща статистика за птичия грип, положението в Пловдивско най-лошо
Автор: Екип Burgas24.bg 14:24 / 14.01.2017Коментари (1)3084
© Burgas24.bg
Към днешна дата са регистрирани 59 огнища на птичи грип, от които четири са при диви патици, а всички останали са при домашни птици, най-вече патици. Това каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, цитирана от "Дарик радио".
По думите ѝ огнищата са съсредоточени в 9 области на страната, но основният интензитет на огнищата е в област Пловдив.

"Заразените птици в тези 59 огнища са 430 000, като над 300 000 от тях към вчерашна дата са умъртвени, другите до тази вечер също ще бъдат умъртвени", каза още министър Танева.

Тя обясни, че собствениците на умъртвените птици ще бъдат обезщетени от държавата. По думите ѝ отпуснатата сумата ще им позволи да продължат дейността си, но след като минат съответните карантинни срокове - поне един месец.

"За един месец трябва в радиус от 3 км да не бъде открито нито едно ново огнище. Защото с откриването на ново огнище тези срокове пак се възобновяват", обясни министър Танева.

"Инфлуенцата при птиците е икономически много тежко заболяване, тъй като смъртността е много висока. Второ вирусът е много виролентен - той се разпространява много лесно и единствената борба с инфлуенцата е физическото умъртвяване на птиците, за да не разпространяват тази зараза", каза още Десислава Танева.

По думите ѝ няма ваксина срещу тази форма на птичия грип. 

"Единствената превенция и срещу това заболяване е стопанствата, които отглеждат животни, да са въвели всички мерки за био сигурност", категорична бе министър Танева и отбеляза, че във всички 59 огнища на птичи грип мерките за био сигурност са били компрометирани.

По думите ѝ най-важното в случая е че инфлуенцата по птиците не застрашава здравето на хората. "Човек не може да се зарази потребявайки пилешка храна дори да е било заразено местото или то е от заразени птици. След като то мине термична обработка, няма никакъв риск", обясни министър Танева.

Министърът заяви, че все още е рано да се каже дали големият сняг ще донесе добра реколта. "Надяваме се тя да е добра. Безспорно хубавата зима със сняг, който се е задържал, е добра за земеделието и това са нормалните зими, които са давали добра реколта", каза министърът.

Тя посочи, че както снега, така и валежите в норми са необходими условия, за да има добра реколта. По думите ѝ единствените проблеми, свързани със зимата, са в районите, където температурите са паднали драстично ниско.

"Тази година, ако си спомняте ние обявихме, че България отчете рекорден добив на пшеница - 5,6 млн. тона", припомни министър Танева, като отбеляза, че това е с около 15% повече от обичайната реколта.

По думите ѝ за добрата реколта заслуга има не само добрата агротехника, която земеделските производители прилагат, но и доброто време.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 18.01.2017 г.
0
 
 
Като гледам каква корупция гъмжи от всякъде мисля, че лятото ще хапваме пилешки пържолки с причи грип.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: