Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Драганов пред Burgas24.bg: Процедурите за 8-те плажа по Южното Черноморие са опорочени, трябва да се прекратят
Автор: Екип Burgas24.bg 15:58 / 07.01.2017Коментари (0)8589
© Burgas24.bg
Процедурите за плажните концесии, които Министерството на туризма стартира в края на миналата година, трябва да бъдат прекратени заради множеството обезпокоителните сигнали за опорочени търгове.

Това заяви пред Burgas24.bg Румен Драганов, член на Националния борд по туризъм. Той призова Министерството на туризма, ако не ги спре, то поне да гарантира прозрачността по избор на новите концесионери, които ще стопанисват 8-те най-атрактивни плажа в Бургаска област през следващите 20 години.

Министерството на туризма даде старт на концесионните процедури за плажове Дюни-юг" (Община Созопол), "Обзор-юг", "Свети Влас-изток", "Нов плаж "Свети Влас", "Къмпинг Нестинарка" (Царево), "Къмпинг Оазис" (Царево), "Бургас Север" и "Поморие-централен" на 21 декември.

Комисията по избор трябваше да се произнесе още по Коледа, но до вчера - 6 януари това така и не се случи. В публичното пространство изтекоха част от протоколите, от които става ясно, че за един от плажовете - "Поморие-централен" е отстранен участник, предложил 0 лева за чадър и шезлонг с невероятния мотив, че "цена от 0 лева няма". В същото време се фаворитизира изключително интересна столична компания.

Съставът на комисиите също остава загадка, тъй като журналисти не бяха допуснати до публичното отваряне на предложенията, а експертите, оценяващи офертите на кандидат-концесионерите остават анонимни. Според информация, с която Burgas24.bg разполага, от състава на комисиите са извадени държавни служители, които са заменени от външни лица.

"Единствената информация, която ние получаваме, е тази, която изтича в средствата за масова информация", уточни Румен Драганов. Той изтъкна, че е получил лични уверения от министъра на туризма Николина Ангелкова, че плажните концесии ще бъдат напълно прозрачни, но по думите му това до този момент не се случва.

"По време на срещата на Националния борд на туризма с Николина Ангелкова, това бе един от ключовите въпроси. Попитахме по какъв начин ще бъдат отдадени на концесия плажовете, увериха ни, че процедурите ще протекат прозрачно и по никакъв начин няма да бъдат създадени каквито и да е конфликти, които да засегнат интересите на българския туризъм. Всякакви сигнали, които получаваме в момента, че има опорочаване на процедурата, че има привилегировани фирми, са изключително тревожни и поставят новия министър на туризма, който и да бъде той, в една много неизгодна ситуация, тъй като сезонът чука на вратата", допълни още Румен Драганов.

Драганов, който е едно от знаковите лица в туристическия бранш в България, припомни, че самата министър Николина Ангелкова настояваше да се свали максимално цената за шезлонг и чадър, за да се доближи България до конкурентни дестинации като Гърция, например. Сега обаче, фирма предложила такава оферта, се отстранява.

"Подобни предложения, независимо откъде идват, не трябва да бъдат пренебрегвани по никакъв начин. Ако действително е имало такава възможност, но тъй като не сме наясно как е протекла самата процедура, очакваме реакция от министерството на туризма, която обаче не виждаме, а минаха доста дни", подчерта Румен Драганов.

Самият той е безкрайно изненадан от мълчанието, обзело Министерството на туризма. По думите му, е трябвало веднага да се реагира и да се разсеят съмнения за опорочаване на процедурите, но това не е сторено, което още повече е засилило съмненията.

Заради това и Румен Драганов настоява, че каквото и да струва, трябва да се прекратят плажните търгове и да се проведат нови процедури, които да са прозрачни.

Търговете са ключови за българския туризъм, защото ще изберат стопаните в следващите две десетилетия на 8-те най-атрактивни плажни ивици в Бургаска област.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: