Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българката, ранена в Истанбул: Слушах как куршумите барабанят край мен
Автор: Екип Burgas24.bg 17:27 / 05.01.2017Коментари (0)1078
© Фейсбук
Нурай Алиосман оцеля при кървавата атака в Истанбул, при която загинаха 39 души
"Слушах как куршумите барабанят край мен". В тази реплика, изречена от ранената в новогодишната нощ българка в клуб "Рейна", е побран ужасът, изживян от стотици невинни хора, по които все още неизвестен терорист стреля безразборно.

Бащата на пострадалата при терористичната атака в клуб "Рейна" българка Нурай Алиосман е вече до дъщеря си в болницата. Това съобщи за "24 часа" посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Самата тя четвърти ден е до 28-годишното момиче, което от няколко години живее и работи в Норвегия. 

Таткото на родената в Шумен Нурай е бил придружен до болницата от Нейнски и генералния консул на България. Тя вече не е в реанимация, преместена е в самостоятелна стая, за нея се грижат изключително добре, каза посланик Нейнски. Според лекуващите лекари животът й вече е вън от опасност. Диша самостоятелно и говори. Тя е много мила, красива и нежна. Изключително интелигентна и борбена, разказа впечатленията си Надежда Нейнски. Тя е по-мобилизирана от нас, здраво стъпила е на земята, добави посланикът. 

Момичето си спомня кошмара в нощта на Нова година. Говорили и за безумеца, стрелял на месо безогледно, докато стотици невинни хора от цял свят посрещат 2017 г. Куршумите му убиха 39 души, ранените са 69. Нейнски категорично отказва да споделя детайли, за да не навлиза в личното пространство на младата жена. На настоятелната ни молба да сподели нещо от разказа на момичето за стрелеца дипломатът каза само една реплика на Нурай: "Аз слушах как куршумите барабанят край мен". 

Младата жена ще остане в болницата в Истанбул поне още една седмица, преди лекарите да разрешат тя да бъде транспортирана до Норвегия, където да продължи рехабилитацията й. До няколко дни докторите ще махнат дреновете от белия дроб, с което ще отпадне и най-сериозната опасност от усложнения. При пристигането си бащата на момичето е бил посрещнат на най-високо ниво от екипа на болницата. Тя е държавна, но е университетска и е една от най-добрите в Истанбул, обясни Нейнски. 

Бащата е разговарял с консилиум от специалисти, които се грижат за Нурай, както и с шефа и декана на болницата. Всички са професионално и емоционално ангажирани с възстановяването на момичето, каза Нейнски. В болницата ги е намерил и български лекар, който работи там като хирург. Още през 1989 г. е заминал за Истанбул, като преди това е бил във варненска болница. Това допълнително вдъхнало кураж на близките на Нурай. 

По-рано в сряда дипломатическият екип на България е посетил и хотела, в който ще отседне родителят на момичето. Мениджърът - австриец, е поел разходите по нощуването на бащата на Нурай, както и на най-добрата й приятелка. Двете са празнували Нова година заедно в клуб "Рейна". Тези две момичета са пример - както заради личния си успех в един сложен свят, така и с човешкото си поведение и със своето изключително самоотвержено приятелство, не скри възхищението си Надежда Нейнски и добави: "Човек показва истинското си лице в момент на страдание и криза". 

Приятелката на Нурай ще остане с нея до момента, в който двете заедно могат да се приберат в Норвегия. Аз и като майка съм се ангажирала с този случай. Ще помагам на младата жена с всичко, което е по силите ми. Независимо че се налага да се върна към ангажиментите си в посолството в Анкара, оставам на разположение. В Истанбул е генералният консул, който ще има грижата за всичко необходимо, увери Нейнски. Екип от посолството в Анкара вече е посетил и посолството на Норвегия, за да бъдат координирани действията на двете държави. Нурай Алиосман е българска гражданка, но в Норвегия е счетоводител на държавна служба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: