Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българска ученичка сложи в джоба си светила от Масачузетския университет
Автор: Екип Burgas24.bg 09:43 / 03.01.2017Коментари (6)1052
©
Български деца продължават да са сред най-добрите на състезания по математика, информатика и други точни науки. Освен така известните олимпиади, има и още един формат, в който българските ученици са много добри - състезанията по изследователска дейност. 

В края на годината бе избран отборът, който ще представи страната ни на най-голямото такова съревнование в света в Лос Анджелис. Сред тях е пловдивчанката Таня Оцетарова - ученичка в Пловдивската математическа гимназия, съобщи БНТ.

"Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури" - това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно. Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: 

"Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а нa автория - едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т."

Със своя проект Таня отговаря на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Интел ай ес еф в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Мю алфа тета - за най-добър математически проект. 

Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

Така традицията продължава и нищо чудно и някои от най-големите отворени проблеми в математиката да бъдат решени от българин, като например дали всеки кубичен двустранен трисвързан планарен граф има Хамилтонов цикъл или пък дали всяка Жорданова крива има вписан квадрат.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
щяха да го позлатят това момиче ако беше в нормалната"европа"
+2
 
 
Браво, Таня! Изкефих се от новината!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: