Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
40 напълно запазени древни кораба открити по Черноморското ни крайбрежие
Автор: Екип Burgas24.bg 16:17 / 25.10.2016Коментари (0)1237
©
Корабите са открити на дълбочина 150 метра, където няма кислород, поради което са и напълно съхранени
Уникална находка от напълно съхранени 40 древни кораба бе открита на дъното по българското Черноморско крайбрежие. Това обяви английският проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхямптън, цитиран в руски сайтове, съобщи БНТ. 

Неговия екип заедно с изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция работи по морския археологически проект "Черно море", чийто цел е изследване преди всичко на морското дъно, което морено е отвоювало от сушата в края на ледниковия период. 

Корабите са открити на дълбочина 150 метра, където няма кислород, поради което са и напълно съхранени. Някои от тях са известни на учените само по описанията им от историческите документи и свидетелства. Някои от корабите са от Османската, а други още от Византийската империя. Те могат да послужат като източник на нови познания за корабоплаването и начина на живот на населението по черноморското крайбрежие не само на днешна България.

"Останките са истински подарък, това е едно увлекателно откритие, защото то се е съхранило благодарение на аноксията, липсата на кислород на дълбочина 150 метра в Черно море", поясни професор Адамс. 

Изследванията на международния екип са извършени с изследователски кораб и два безпилотни подводни апарата. Единият от тях прави видео записи и 3D-изображения с голямо разрешение. Другият апарат, който в отчетите е наричан "революционен" заради техническите си характеристики, има геофизическа апаратура. 

По време на изследванията той постави няколко рекорда - потопи си примерно на дълбочина 1800 метра и покри разстояние от 1250 километра. Нашето правителство е дало разрешение за проекта на родния Център по подводна археология и Университета в Саутхямптън още през юни миналата година. Самият проект се реализира въз основа на Конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на културното подводно наследство. Очаква се работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: