Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Германските медии: Бум на туризма в България - най-бедната страна от ЕС
Автор: Екип Burgas24.bg 16:36 / 30.08.2016Коментари (4)1691
©
Германските медии, цитирани от Фокус, отбелязаха засилен интерес на чужденците към плажовете на България. По-евтина от Ибиса и по-сигурна от Египет и Турция. 

Така германският телевизионен канал ZDF обяснява причините, поради които туристите избират да почиват в България. А през настоящата година черноморската държава се надява на най-добрия си летен сезон от падането на Желязната завеса насам, за който ще допринесат не само германските, но и руските туристи. 

"Имаме най-доброто полугодие от политическите промени през 1990 г. насам", похвали се министърът на туризма Николина Ангелкова в София. До голяма степен това се дължи на ръста на почиващи от Германия - само през юни страната са посетили 120 хил. германци. В сравнение с данните за същия период от 2015 г. се отбелязва внушителен ръст от 65 %. За цялата 2015 г. в България са пристигнали общо 825 хил. германски туристи, показват данните от София. Важна роля играят също и руснаците. "Върнахме руските туристи", отбеляза Ангелкова. 

През май броят им се е увеличил с над една пета в сравнение с предходния месец. За това има също и политически причини: месеците на напрежение между Москва и Анкара отдръпна руснаците от почивки в Турция. Египет - друга любима дестинация за гражданите на Руската федерация, загуби голяма част от тях след свалянето на руския самолет над Синайския полуостров. 

Deutsche Welle нареди България в своеобразна класация на държавите, които с основание може да се определят като победителки от лятото на 2016 г. Медията постави страната ни редом до Гърция, която отчита рекорден брой посещения от 27 млн. чуждестранни туристи . По данни на Министерството на туризма в София България се радва на най-силния си сезон от поне десет години. Медията също отбелязва забележителния интерес на германските граждани към страната. Авторитетното германско издание Der Spiegel коментира, че България, най-бедната държава от Европейския съюз, се радва на необичайно висок интерес на туристите. Опасенията от нови терористични атентати и политическа турболенция предизвикаха истинска туристическа буря. 

И докато държави като Турция, Египет и Тунис - доскоро популярни сред почиващите - отчитат значителен спад в сектора, то за Испания, Италия, Гърция и Португалия летният сезон достигна рекордно силни стойности. Благодарение на сигурното си положение и изгодните цени черноморската държава отбелязва истински щурм на чуждестранни туристи.

Най-популярни сред почиващите са курортите в Бургаския залив, където се намира и четвъртият по големина град в България. Районът е любим предимно за младите хора, за които почивката в балканската страна излиза по-изгодна от тази в Ибиса. Алтернативата е Слънчев бряг, изобилстващ с клубове и дискотеки, в които цените на бирата и спиртните напитки са изключително ниски, в сравнение с другите европейски държави. Туризмът е важен фактор в най-бедната държава-членка на Общността. Приходите от него за 2015 г. възлизат на 10,5 млрд. лева, а в бранша са заети 338 хил. души. 

"Надявам се, че ще продължим с това темпо, така че да можем да постигнем най-успешната година за българския туризъм", заяви българският министър на туризма Николина Ангелкова. Съгласно официалните данни през 2015 г. България е била посетена от 7,1 млн. туристи. През първите шест месеца на текущата година вече има 3,1 млн. чужденци, които са дошли в балканската страна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кога чте ги стигнем гарците 27 милиона туристи а ние едва 7 юою разликата е потресаваста
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 30.08.2016 г.
-1
 
 
А този министър на туризма замисли ли се на какво се дължат тези цифри ако са истина? Защото нищо добро не се е направило в тази посока освен ако не играят партия с Турция за сриването на техния туризъм.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: