Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте как в Бургас ще борят инцидентите с пешеходци
Автор: Екип Burgas24.bg 08:35 / 11.08.2016Коментари (8)11682
©
Общинският съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм в Местния парламент на Бургас Живко Табаков предлага евтино и ефективно решение за повишаване на безопасността за пешеходците по бургаските улици. Мерките се прилагат както в редица европейски страни, така и в няколко български града.

С докладна записка до Общинския съвет той предлага до първия учебен ден да бъдат положени надписи на пешеходни пътеки в града с текст "погледни наляво", "погледни надясно" и в двата им края, установи проверка на Burgas24.bg.

Средствата, които са необходими за осъществяване на идеята, са минимални. Прогнозната стойност на изпълнението е около 800 лв., в които са включени изготвянето на шаблона за надписите, необходимата боя, както и трудът. Тази сума може да спести стотици хиляди левове, които здравната ни система плаща за пострадалите пешеходци в случай на пътнотранспортно произшествие. Надписите са красиви и от естетична гледна точка, защото жълтият цвят създава свежест и слънчево настроение на фона на сивия асфалт, се посочва в докладната записка.

За периода от 2013 г. до 30 юни 2016 г. настъпилите ПТП-та на пешеходни пътеки в града са 100, с 5 загинали и 110 ранени - някои от които с трайни увреждания. Голяма част от пътнотранспортните произшествия са причинени поради невнимание и нарушения на правилата за движение по пътищата от страна на пешеходците, най-често заради внезапно излизане на платното, без да спрат и се огледат.

"За подобряване на контакта "водач-пешеходец" в редица европейски държави се прилагат нискоструващи, но високо ефективни мерки. В Англия на пешеходните пътеки и преходи за пешеходците се изписва изразът "погледни надясно", "погледни на ляво". В Холандия, 15-20 метра преди пешеходните пътеки, се нанасят напречни линии, които предупреждават водача, че наближава пешеходна пътека. В Швейцария пред училищните заведения се поставя предварителна маркировка, че наближава зона с интензивно пресичане на деца. В много страни се прилагат и измерители на скоростта, които посочват на водача скоростта, с която се движи неговият автомобил и др. За безопасността при преминаване през кръстовища, в редица страни се използват мини кръгови кръстовища, изнесени бордюри, повдигнати кръстовища и др.

От всички известни положителни практики обаче с най-голям ефект и възможности за бързо реализиране на голям брой обекти е използваният надпис в Англия "погледни наляво", "погледни надясно". Така първото нещо, което виждат пешеходците, преди да слязат на платното за движение, е този надпис", изтъква в докладната записка Табаков.

Ето на кои места ще бъдат положени надписи:

Централните пешеходните пътеки в град Бургас тип "зебра" на пл. "Царица Йоанна" и бул. "Иван Вазов" с ул. "Александровска"/пред жп гарата/, на ул. "Васил Левски" с ул. "Александровска", на ул. "Александровска" с ул. "Сан Стефано"/пред БСУ/, на ул. "Алеко Богориди" с ул. "Ген. майор Лермонтов", на ул. "Алеко Богориди" с ул. "Константин Фотинов", на ул. "Алеко Богориди" с ул. "Цар Симеон", на ул. "Алеко Богориди" с бул. "Демокрация" /при Гъбката/, на ул. "24-ти пехотен Черноморски полк"с ул. "Адам Мицкевич" /пред входа на Пантеона/, на ул. "24-ти пехотен Черноморски полк"с ул. "Велико Търново" /към входа на Флората/.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
да ги правят по грапави че оняден с мотора се пречуках ми поднесе на пешеходна докато завивах
0
 
 
Полагайте студен пластик-дебелослойна, дълготрайна боя!
0
 
 
Харесвами начина по който разсъждават.Точно така ,800лв се в пъти по малко отколкото хилядите левове които ще струват при едно ПТП.Дано и Ганьо стане истински европеец и да си отворе очите ,а не да спи докато върви и да чака се някой друг да му върши работата
0
 
 
Това е също толкова "ефективно" решение, колкото и триизмерните пешеходни пътеки. Повечето шофьори внимават повече с колата си от колкото с пешеходците, за това малко по-стръмни бабунки би било по-ефективното решение.
0
 
 
Бургаските улици не са само в ЦГЧ! Има още много комплекси и квартали с натоварено движение около училища и детски градини. Там защо няма надписи? Напълно подкрепям мнението на колегата Абсент, но ще добавя също-кой ще глобява ЕФЕКТИВНО спрелите автомобили, закриващи видимостта на пешеходните пътеки? Всеки водач на МПС трябва да знае, че на 5 м. преди пешеходна пътека е забранен престоя и паркирането. Друг е въпросът, че на някои места дори синята зона нарушава това правило... Има ли глобен шофьор за НАГЛО паркиране върху пешеходна пътека, защото предполагам почти всеки е виждал такива? Има ли кой да заведе овцете пресичащи безразборно по улиците, до самите пешеходните пътеки, за да прочетат надписите и да пресекат като хората? Въпроси и въпроси, инициативи и инициативи, а положителни резултати? ПП Също съм активен шофьор и пешеходец.
на 11.08.2016 г.
+2
 
 
Задавам този въпрос в качеството си както на шофьор, така и на пешеходец. Начина, по който ще борим ПТП-тата с пешеходци е да ги караме да се оглеждат пред зебрите, защототооо...не можахме да накараме бургаските шофьори да спират пред пешеходни пътеки и да отдават предимство ? Господин Табаков, поглеждам наляво и виждам празно платно за движение, поглеждам надясно и виждам паркикран неправилно огромен микробус, който напълно закрива видимостта ми... Предлагам промяна в надписа :"Погледни надясно, Погледни наляво, Прекръсти се!"
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: