Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Паркингите по морето празни на хартия
Автор: Екип Burgas24.bg 09:39 / 29.06.2016Коментари (1)886
© Burgas24.bg
По полупешеходния ринг на Варна има зона, отредена за паркиране
Частните паркинги по морето дори в разгара на летния туристически сезон се водят празни на хартия. Пред Националната агенция за приходите те декларират едва 20-30 лв. оборот на ден. Това означава, че макар легловата база по курортите да е пълна на 85%, едва двама-трима туристи дневно си оставят колите на паркинг срещу заплащане. В същото време общинските зони за престой декларират около 10 бона чиста печалба месечно само от 1 паркинг.

При проверка на място в частните паркинги обаче истината лъсва, обясниха проверяващите. В един паркинг дневно туристи оставят между 100 и 200 коли, като в 90% от случаите клиентите не получават касова бележка за платената от тях сума. Така например по време на откритото наблюдение, извършено от данъчните на 18 юни в Слънчев бряг, паркинг отчита с 1200% повече оборот, отколкото седмица по-рано. Тогава са издадени касови бележки само на 13 клиенти на съоръжението.

Средно в момента цената на час престой на морето е между 2 и 5 лв.

За денонощие има отстъпка и клиентът може да плати около 12 лв. за 24 часа.

"Преди да тръгнете към морето, проверете дали хотелът, в който ще отседнете, разполага със собствен паркинг. Ако не, проверете къде се намират обществените паркинги и какви са цените там, за да не ви е солена почивката", съветват експерти в туристическия бранш.

На Централния и Южния варненски плаж е невъзможно да се отиде с кола. Ограничени са и местата по плажове до буните във Варна, макар че са предвидени малки паркингместа в уширенията по Крайбрежната алея. В почивните дни обаче те са заети от ранно утро до късна вечер, тъй като често плажуващите продължават с вечеря и купони в плажните заведения и нощните дискотеки. 

Аспаруховският плаж обаче няма такива проблеми и се радва на все повече почитатели заради многото места за паркиране. Там разполагат с 10 обществени паркинга, но само 3 от тях са в центъра на града. Останалите, които са в покрайнините, пък най-често са празни, а улиците около тях са претъпкани с коли. 

"Водачите им се оплакват постоянно, но предпочитат да паркират безплатно по тротоари и градинки, вместо да дадат левче за паркинг", коментираха от фирмата "Общински паркинги и синя зона" във Варна.

Зоните за кратковременно платено паркиране в града пък са само със 187 места на 4 централни улици.

Около 12 000 лева е месечната печалба от паркинг автоматите, които се намират на булевард "Чаталджа" и на улиците "Цар Асен", "Русе" и "Преслав". Цената е 50 ст. за половин час и 1 лев за час, като максимумът за престой е не повече от 3 часа.

Синята зона и паяците в Бургас действат целогодишно. За това лято зоната се разрасна многократно, включени са и малките улички около по-големите пътни артерии. Над 4000 са възможните места в зоната за почасово спиране на коли, информираха от общинската администрация. Заплащането за нея е в диапазона 9 - 19 ч., като няма ограничение за времето, в което да се ползва. Предимство за гостите на областния център е да знаят, че във времето след 19 часа до 9 часа сутринта, в събота и неделя и по време на официалните празници синята зона не действа - тогава се паркира безплатно навсякъде.

Увеличен е броят на общинските паркинги. Близо 1000 са местата на общинските паркинги в града. Най-голям и най-предпочитан е паркингът на ул. "Гурко", който през лятото се пълни до капацитета си. Цените там са 1 лв./час, като след петия час престоят е безплатен.

Без такса може да се спира на едно място до северния плаж, в непосредствена близост до плажовете на Адам и Ева и до пътя за калните бани и лугата на солниците. В Бургас мястото е познато като "паркинга на капаните".

Четири репатриращи автомобила се движат почти непрекъснато в града. Има специална кола за вдигане на по-тежки и обемни коли като джипове. Репатриращите коли са снабдени с видеокамери за наблюдение срещу агресивни нарушители. А те не са рядкост, тъй като освен за репатрирането, на наказателния паркинг се заплаща и глоба от 50 лв.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.06.2016 г.
0
 
 
плажове Адам и Ева????? За кой век става въпрос, защото сега няма такова нещо! Евиният плаж е съсипан, с прмнахната ограда и серсемът концесионер го е напълнил със строителни боклуци!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: