Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас се грижи за необезпокояваното изграждане на сарая на Доган
Автор: Екип Burgas24.bg 10:25 / 25.04.2016Коментари (4)4999
© Burgas24.bg
Община Бургас се грижи за необезпокояваното изграждане на сарая, като ограничава достъпа до имота. Строителните разрешитлени са издадени за рекордно кратки срокове, а автор на проекта е известният от "Дюнигейт" архитект Калин Тихолов, който замалко да стане министър в кабинета "Орешарски". В момента кметът на Бургас търси заем, с който да изгради канализация и водопровод за Росенец.

Отделянето на парцелите около нос Чукалята и разработването на подробен устройствен план (ПУП) започва две години преди "Хермес Солар" да купи имота. През април 2012 г. свързаната с "Лукойл" фирма "Стрейтлайн" прави искане до Община Бургас за изготвяне на ПУП, който обхваща терените на Чукалята, тези около източната страна на нефтената база и пътя, отвеждащ до носа.

Срещу отговарящото на искането предложение на кмета Димитър Николов (от ГЕРБ) се противопоставя тогавашният областен управител Константин Гребенаров (също от ГЕРБ). Той обръща внимание, че начинът, по който са определени границите на парцелите, на практика блокира достъпа до държавен имот - пристанището на нос Чукалята. Възраженията на Гребенаров не са взети предвид, а изолацията му в ГЕРБ се задълбочава, след като година по-рано Цветан Цветанов отказа да подкрепи кандидатурата му за кмет на Созопол и партията застана зад противоречивия Панайот Рейзи.

"Нямам спомен за този случай. Това е рутинна процедура и явно отделът за държавна собственост си е свършил работата, като се е опитал да защити държавния интерес. Между другото винаги, когато е имало спор между областна управа и местна власт, сме излизали прави", коментира Константин Гребенаров пред "Капитал".

В края на март 2013 г., месец след като първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, бургаският кмет Николов внася предложение до общинския съвет за одобряване на план за регулация и застрояване с отредени 18 различни поземлени имота. Сред тях са и двата, върху които е разположен сараят. Единият е със статут "за водна спортна база", а другият - "за водна спортна база и брегоукрепване." В края на годината новите терени са вписани в Имотния регистър.

Така общинският съвет в Бургас (доминиран от ГЕРБ) приема предложения от "Стрейтлайн" устройствен план на лесопарка "Росенец" и така блокира достъпа до носа. Година по-късно - през март 2014 г., свързаната с "Лукойл" фирма продава имота на "Хермес Солар".

В края на май 2014 г. "Хермес Солар" подава заявление до Регионалната инспекция по околната реда и водите в Бургас с инвестиционно предложение "Изграждане на сграда за водна спортна база и басейн". РИОСВ е под шапката на екоминистерството, което от години е под контрола на ДПС - повечето официално. За по-малко от седем работни дни директорът на инспекцията Антоний Иванов изготвя становище, че не е необходима процедура по оценка за въздействие на околната среда, в което е записал: "Обектът попада в защитена зона Бакърлъка за опазване на дивите птици, но инвестиционното предложение "не е в противоречие" с режима й, както и че при реализацията му "няма вероятност от отрицателно въздействие върху посочената по-горе защитена зона".

Две седмици по-късно фирмата подава документи до общината за издаване на разрешение за строителство на "сграда за водна спортна база". Проектант е арх. Калин Тихолов, който година по-рано беше предложен от ДПС за министър на новоизобретеното в кабинета "Орешарски" министерство на инвестиционното проектиране, но заради силната обществена реакция кандидатурата му беше оттеглена. Арх. Тихолов е водил листата за общински съветници на ДПС в Несебър. Той е автор и на предизвикалите скандали устройствени планове на Царево и Несебър и е един от основните герои в избухналия в началото на 2013 г. "Дюнигейт"

Скоростта, с която община Бургас издава строителните книжа за проекта на "Хермес Солар", също е впечатляваща - точно след седем работни дни е дадена зелена светлина пред строежа, който е възложен на "Главболагстрой".

От едно съдебно решение на Административен съд - Бургас се вижда, че докато е движел проекта, срещу Тихолов е започнала данъчна ревизия заради засечен превод от 7 млн. долара между българско дружество и регистрирана на Британските Вирджински острови офшорка.

В края на 2014 г., когато грубият строеж изглежда завършен, сайтът "Биволъ" обръща внимание, че на няколкостотин метра от имота е поставена бариера "от съображения за сигурност". От сайта подават сигнал и до ДНСК, тъй като централната част на строежа видимо надхвърля максималната височина на кота корниз според строителното разрешително. От строителния регулатор отговарят, че въпросната част е "издатина" и няма нарушение, като уточняват, че надзорът за законност - предвид факта, че строежът е четвърта категория, е в компетенциите на местната власт.

Отваряме скоба: през 2012 г., при първото правителство на Бойко Борисов, беше приета промяната в ЗУТ, която прехвърли контрола върху законността на най-масовото строителство - на обществени, административни и жилищни сгради, на общините, които издават и разрешителните за строеж. Възраженията, че това е явен конфликт на интереси, останаха "глас в пустиня".

През май 2014 г. кметът Димитър Николов внася нова докладна записка в Общинския съвет, с която иска разрешение общината да кандидатства в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на екоминистерството за европейско финансиране на изграждането на водоснабдяване и канализация на лесопарк "Росенец". Мотивът е, че на територията му има ведомствени почивни бази и зона за обществен отдих, чиито отпадни води се събират в септични ями, повечето от които са изградени в непосредствена близост до плажната ивица. Зоната, която ще бъде канализирана, обхваща парцелите точно под яхтения клуб на новоизрасналия сарай. Видно от регистъра за европроекти на ПУДООС, бюджетът на проекта е за 3.39 млн. лв., а от оперативната програма е одобрен 1 милион.

През повечето време от 2001 г. досега ПУДООС се контролира от ДПС и е възприемано като касичка на партията (бащата на управителката на "Хемрес Солар" Карамфил Каров също е получавал финансиране от предприятието). През него се кандидатства за финансиране по европрограмата "Околна среда". До август 2014 г. тя се ръководи от Спиридон Александров, който днес е в управлението на фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Кристална вода" (виж "В морфичен резонанс с КТБ и властта). За нея източници от строителния бранш и политическите среди спекулират, че ще заеме позициите на фирмите на Пеевски след оттеглянето му.

През февруари 2016 г. кметът на Бургас Димитър Николов бе удостоен с награда за принос в местното самоуправление от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда (с ръководител Димитър Иванов) към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). На същата церемония със знак за лидерство "Стефан Стамболов" беше удостоен и Ахмед Доган.

Източник: в.Капитал




Още по темата: общо новини по темата: 2
25.04.2016 »
25.04.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кмета да не мълчи като непоръбена ...шапка, а да излезе и обясни на хората как, защо и кой!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: