Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени разкриха как мозъкът реагира на самотата
Автор: Екип Burgas24.bg 17:04 / 13.02.2016Коментари (0)913
©
Учени от САЩ откриха каква мозъчна активност провокира самотата, пише технологичното издание "Уайърд", цитирано от БГНЕС.

Контактът с други човешки същества е полезен не само от психологическа гледна точка. Той помага и на еволюцията. Групата от хора по-лесно е намирала подслон и храна, отколкото отделен човек е могъл. Инстинктът да търсим комфорт от присъствието си в група също е дълбоко вкоренен. Когато бъдем лишени от контакт често ставаме самотни, разстроени и нещастни.

Екип от учени от Масачузецкия технологичен институт (МИТ) идентифицира частта от мозъка, която отговаря за чувството на самота - дорзалното ядро в мозъчния ствол (ГРЦ). Там се съдържат клетъчни вериги, които според изследователите са отговорни за желанието за социализация след период на изолация.

"Доколкото разбираме, това е първият път в който някой свежда чувството на самота до клетъчен процес", заяви Кей Тай, един от главните автори на изследването. "Сега имаме отправна точка за истински проучвания по темата."

До момента са изследвани само мишки, като е установено, че животните, оставени да пребивават в група, имат неактивни определени неврони в дорзалното ядро. По време на изолация тези неврони стават чувствителни на социален контакт и когато отделената мишка бъде пусната отново при останалите невралната активност се повишава.

Освен това някога отделените са далеч по-социално настроени от тези, които никога не са били изолирани.

Изследователите също са открили, че при животните с по-висок ранг с социалната йерархия процесите се открояват повече. Това предполага, че те са "по-податливи на самота".

"Когато си доминираща мишка, вероятно обичаш социалната среда. Ако си от подчинените мишки, които биват тормозени постоянно, вероятно не ти е толкова забавно", обяснява Тай.

Това е едно от първите изучавания на мозъчните реакции при изолация.

"Много изследвания на човешката психология нуждата от социална връзка, особено при самотните хора. Нашето разбиране за невралните механизми под това състояние е много малко", заявява ръководителят на екипа Гилиан Матюс.

По-нататъшната работа на учените ще е насочена към установяването дали невроните просто отчитат самотата или я предизвикват, както и как разликата в невроните означава различно ниво на социалност.

"Донякъде това сигурно ще може да се определи от вътрешните мозъчни характеристики, но смятам, че наравно с това, ако не и повече, можем да го отдадем на средата в която индивидите се развиват. Това са напълно отворени въпроси. Към момента можем само да спекулираме", обяснява Тай.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: