Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Една от залите на Флората може да стане кафе-книжарница
Автор: Екип Burgas24.bg 10:12 / 11.02.2016Коментари (0)1782
©
Едното от помещенията в експозиционен център "Флора" да се превърне в кафе-книжарница предлага зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева. То да бъде отдадено под наем чрез публичен търг, а срокът за стопанисване на обекта да бъде 10-годишен, става ясно от докладна записка, входирана в Общински съвет - Бургас, научи Burgas24.bg.

След въвеждане в експлоатация центърът бе предоставен за стопанисване и управление на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" (ЛТФК), като през 2015 г. същият реализира множество мероприятия.

"В рамките на изминалите месеци, през които центърът активно развиваше дейност, се установи, че за целите на редица от мероприятията е необходимо да се предоставя кетъринг, под формата на напитки и леки храни, което с оглед предмета на дейност на ОП ЛТФК, действащите разпоредби на Закона за обществените поръчки и нормативните изисквания към стопанската дейност, реализирана на площи - общинска собственост, представляваше значително затруднение за реализацията на основната дейност на центъра", е посочено в докладната записка.

При стопанисването на комплекса се установило, че една от залите - № 5 (част от модул № 1 по проект), находяща се в периферията на основаната сграда, поради местонахождението си и своите размери се използвала най-малко, както в комплекс с други зали, така и самостоятелно.

В мотивите за нуждата от кафе-книжарница пише още, че на територията на Приморски парк не съществува място, което да съчетава успешно развиването на идеята за питейно заведение, което освен традиционното предлагане на напитки и пакетирани стоки, да представя културни прояви и събития.

"Подобен тип заведение ще бъде привлекателно място за хора на изкуството, младежи с интереси в областта на културата, новата интелектуална бохема. Културната му насоченост би хармонизирала с основната дейност на експозиционен център "Флора", а стопанската дейност би подпомогнала за привличане на повече посетители на центъра и комплексното им обслужване", пише в докладната записка.

В нея се посочва още, че литературата и кафенетата винаги са били неразривно свързани и в последните години кафе-книжарниците придобиват все по-голяма популярност у нас. "Кафе-книжарниците са най-вече добро бизнес решение, в което напитката привлича към четивото и обратно. Още повече местоположението на център "Флора", в сърцето на Приморския парк, предразполага любителите на природата, през всеки сезон да прекарат няколко часа сред нея и с приятно четиво. С настоящото предложение се застъпва и идеята, бъдещата кафе-книжарница да бъде заведение, надхвърлящо очакванията на обикновения човек, привлекателно място за любителите на авангарда и различното и средище на хора на перото и музиката", се посочва още в докладната записка.

Такъв тип арт заведение би могло да се разгърне в сградата на експозиционен център "Флора" Бургас и по-конкретно в обект №5, който e с площ от 60 кв. м. Той е свободен към настоящия момент и не е необходим за нуждите на органите на общината или на юридически лица на издръжка на общинския бюджет. Залата е периферна, граничи със свободни затревени площи, с достъп от две основни алеи. Местонахождението й гарантира, че дейността на заведението няма да затруднява основните прояви в центъра, тъй като е отдалечена от централния вход, в същото време, за осигуряване спокойствие на посетителите му, тихата локация е плюс за кафенето.

Към бъдещото заведение следва да се поставят редица изисквания. На първо място се акцентира върху формата. Важно за имиджа на "Флора" Бургас е концепцията на заведението да бъде за малко градско място с напитки, арт - информация и живи случки. Стремежът е да се обособи като уникално място, зона на комфорт, привлекателно място за хора от всички генерации, които биха могли да прекарат приятно времето си. Място, което да насърчава четенето, да насочва към света на съвременното изкуство, да дава смисъл и теми, както и покупката на книга да се превърне в преживяване със силен емоционален заряд. Постепенно кафе-книжарницата да се превърне в уникално поле за културни събития, отнасящи се до представяния, промоции и презентации от различен културен характер.

Помещението не отговаря на всички изисквания за осъществяване на дейността. В момента то не разполага с достъп до питейна вода и канализация, като осигуряването им е включено в задълженията на бъдещия наемател. За използване пълната функционалност на помещението, дограмите на обекта се налага да бъдат преработени, за да може обекта през топлите дни от годината да отговаря на изискванията за градинско заведение и да предоставя достъп освен през вътрешния двор на центъра и от фронталната алея. Конструкцията на сградата - с включени стъклени фасади и обветреното местоположение, предполагат завишен разход за отопление през по-студените месеци от годината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: