Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как функционира групировката "Ислямска държава"?
Автор: Екип Burgas24.bg 15:53 / 18.11.2015Коментари (1)1434
©
Как функционира и кой ръководи групировката "Ислямска държава" - недостъпна за външния свят организация, поела отговорност за атентатите в Париж, в Бейрут и срещу руския самолет, който се разби на Синайския полуостров в Египет.

Кой ръководи "Ислямска държава"?

"Ислямска държава" се оглавява от Абу Бакр ал Багдади, който през юни 2014 г. се провъзгласи за "халиф" на завзетите територии в Сирия и Ирак.

Той играе много важна роля, но отговорностите за военните операции и административните дейности са разпределени между ръководители, базирани в Ракка и Мосул - бастиони на "Ислямска държава", съответно в Сирия и Ирак.

За да функционира като държава, "Ислямска държава" създаде администрации за управление на услуги като образованието например.

"Багдади изглежда е първостепенна фигура при вземането на решения, но мисля, че местните ръководства се ползват с известна автономия", казва Айман ат Тамими, изследовател от американския мозъчен тръст "Близкоизточен форум".

Кой дава нареждане за атаките?

Все още няма реално доказателство, че висшите лидери на "Ислямска държава" са наредили да се извършат атентатите от 13 ноември в Париж, макар че стратегическите решения взема Багдади.

"До момента нямаме никакви доказателства, че атаките в Париж са били разпоредени от най-висшето ръководство на "Ислямска държава", казва Тамими.

"Операциите вероятно са осъществени от командири по заповед на Багдади", подчертава на свой ред Харлин Гамбир от Института за изследване на войната.

Агенти, свързани с "Ислямска държава", се "опитаха да атакуват Европа на няколко пъти тази година. Просто атентатите в Париж бяха по-скоро успешно, а не толкова уникално събитие, изискващо специално разрешение от Багдади", казва тя.

Как се вербуват хора?

"Ислямска държава" си служи с много добре развита пропагандна машина за производство на видеозаписи, снимки и изявления, свързани с действията им, включително брутални екзекуции, извършвани публично, която им помага да привличат нови членове. Голям брой привърженици разпространяват този материал в интернет.

За операция като извършената в Париж обаче да разполагаш с агенти с връзки в Европа е ключов фактор.

ИД "вероятно е предпочела да използва европейски бойци за нападенията в Париж, тъй като те поддържат връзки с радикалните и престъпните мрежи в страните си", казва Харлин Гамбир.

"Тези мрежи помагат за осигуряване на оръжието и логистиката, необходими за осъществяване на операция като атентатите в Париж", твърди тя.

Какви са източниците на финансиране на ИД?

Според експертите те са няколко. На контролираната от нея територия в Ирак и Сирия "Ислямска държава" изнудва и налага данъци на местното население. Към това се добавят контрабандата на петрол и на антични предмети, както и откупите за освобождаване на заложници.

Според публикувано през октомври разследване на в. "Файненшъл таймс" само контрабандата на петрол носи на "Ислямска държава" приход от по 1,5 милиона долара на ден при средна цена от 45 долара на барел.

Операциите извън тези територии обаче вероятно се финансират отделно, макар че биха могли да разчитат и на финансиране от организацията.

"Ислямска държава" функционира различно от "Ал Кайда", подчертава Матю Левит, бивш висш служител в американското министерство на финансите, който сега работи за Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Това се дължи на факта, че групировката контролира значителна територия и така може да облага с данъци населението, да използва всевъзможни форми на изнудване и да извършва всякакви престъпни дейности, обяснява той.

Колко струват атаките?

Не много, ако сравняваме с огромните суми, похарчени за справяне с последиците от действията на групировката или за предотвратяването им. Цената зависи главно от броя на участниците в изпълнението и подготовката на нападенията.

"Не става дума за огромни суми. Тези неща не са скъпи", твърди Матю Левит.

Организирането на атентатите в Париж може би е струвало по-малко от 50 000 долара, зависи от броя на участвалите лица, отбелязва той.

Източник: bTV




Още по темата: общо новини по темата: 98
13.10.2017 »
12.10.2017 »
09.06.2017 »
23.03.2017 »
27.01.2017 »
12.01.2017 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.11.2015 г.
0
 
 
Ако борсовата цена е 45 $ за барел,не може нелегално да го продават за толкова освен ако не го вкарат в някой общ кюп.И за финансиране от Персийския залив не прочетох а това е главно перо
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: