Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
23-то заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район
Автор: Екип Burgas24.bg 09:55 / 05.09.2015Коментари (0)1511
©
Вчера от 10.00 ч. в залата на Областна администрация Бургас се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район, председателствано от зам. областния управител на област Бургас Владимир Крумов. Участие взеха представители на министерства, областни управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на организациите на работодателите и синдикатите, представители на туристическия сектор, НПО и академичните среди на територията на района.

Акцент на заседанието бе темата за развитието на туризма в Югоизточен район. Мариела Червенякова- секретар на съвета, представи изпълнението на приоритета и целите в сферата на туризма заложени в Регионалния план за развитие на Югоизточен район за периода 2014-2020г., като обърна внимание на показателите, измерващи равнището на развитие на туристическия сектор в района. 

По данни на НСИ, ЮИР заема водещо място в страната с приходи от нощувки в размер на 368 565 576 лв. или 36,9 % от общите приходи за страната ( 998 344 818 лв.), а средствата за подслон и места за настаняване за 2014г. са 909 бр., или 28,7 % от тези в страната.

Представител от Министерството на туризма запозна присъстващите с развитие на регионалната туристическа политика в туристическите райони на Югоизточен район, съгласно утвърдената Концепция за туристическо райониране на България. Съгласно разпоредбите на Закона за туризма, схемата на туристическо райониране покрива цялата територия на страната, а общините са най-малкият териториален модул, използван за очертаване границите на районите. 

На вниманието на присъстващите бе представена схемата на туристическо райониране с обособени 9 туристически района, като за всеки туристически район се предлага основна и разширена специализация. Основната специализация е комбинация от два вида туризъм, които в съчетание определят уникалността на районите. 

Разширената специализация включва освен основните и до 4 допълващи вида туризъм. Членовете на съвета бяха информирани относно възможностите за финансиране на туристическия сектор от ЕС за периода 2014-2020 г. 

Представени бяха примерните дейности, които ще се финансират, бенефициентите и бюджета предвиден за подкрепа на туризма, съгласно одобрените европейски програми и тези, които предстои да бъдат одобрени. Само по ОП "Региони в растеж" е предвиден бюджет от 101 млн.лв. по Приоритетна ос 6: Регионален туризъм.
Специално внимание бе обърнато на плажните концесии.

Зам.-кметът на община Бургас - Красимир Стойчев представи модела на общината за успешна културна, спортна и туристическа политика. Представители на туристическия сектор запознаха присъстващите с предварителните резултати от края на туристически сезон - лято 2015 г.

Поради изтичане на периода на действие на Стратегията за децентрализация на държавното управление и необходимостта от нова Стратегия за периода 2016-2025 г., през месец май тази година МРРБ възложи изготвянето й на "ФРМС консулт" ЕООД. 

На срещата представител на Фондацията за реформа в местното самоуправление инициира задълбочено обсъждане на основните аспекти от съдържанието на бъдещата Стратегия за децентрализация на държавното управление. 

В края на заседанието членовете на съвета гласуваха Годишната индикативна програма за дейността на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район за 2016 г. 

Средствата за дейността на съвета се разпределят между областите Стара Загора и Ямбол, председателстващи Регионалния съвет за развитие за първото и второто полугодие на следващата година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: