Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството против повишаване цената на тока
Автор: Екип Burgas24.bg 14:36 / 21.06.2015Коментари (3)2009
©
Българското правителство също е против повишаване цената на електроенергията. Ние сме против прибързани решения и решения под натиск. Правителството поема ангажимента за редуциране на разходите в държавната енергетика с по 10% годишно за период от три години. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Министерски съвет във връзка с цените на тока, свикана извънредно от премиера Бойко Борисов. Повече от два часа и половина министри от кабинета проведоха съвещание, след което кратко изявление пред медиите направиха Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Призовавам всички, които вземат решения и предстои да вземат такива, с действията си да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално производството на енергия от възобновяеми източници и за това търсят най-лесните решения", обясни Дончев.

"Най-лесното решение е, когато има свръх подпомагане или производството с разходите да бъде товарен потребителят. Второ без претенцията да сме уникални, но за сметка на това мога да бъда категоричен българското правителството също е против повишаването на цената на електроенергията", уточни вицепремиерът.

Призоваваме Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение, обяви Томислав Дончев. Ако има различни виждания и подходи, за посоката, по която да се върви към балансиране на системата, нека парламентарните сили да коментират това с регулатора, призова той.

България има независим регулатор, който не е посочен от българското правителство, припомни Дончев. По думите му, след промените в закона, КЕВР е функция на парламента. "Всички политически сили, без една, са представени с комисари в регулатора. Те имат възможност да се информират и да участват в процеса на взимане на решение, подкрепяйки или не дадено решение. Ако регулаторът дължи отчетност на някого, това е парламентът", коментира Дончев.

Кабинетът държи на съвършено прозрачна процедура - нека бизнесът, потребителите, производителите и т.н. да имат възможност да се запознаят със ситуацията. "Предложения от наша страна, призив към регулатора и идеи, може да се тълкува като вмешателство в работата на КЕВР - не можем и не искаме да си позволим това", каза Дончев.

Според него спектърът на възможните решение не е толкова голям - "или говорим за нови мерки, свързани с ограничаване на свръх подпомагането, или говорим за различни ценови равнища". Все пак Дончев намекна, че европейската практика включва и други мерки, които могат да се обсъдят в парламента - например в Португалия и Италия има специални данъци по отношение производителите, които са свръх подпомогнати, като това са най-вече ВЕИ.

"Ние сме против прибързани решения и решения под натиск. Нека държавните органи, които имат преки отговорности - регулаторът и парламентът, съвършено публично да извадят и анализират всички факти и да предложат решения. Ако им е необходима експертна подкрепа, правителството е на разположение", посочи Томислав Дончев.

Преди да обяви взетите на срещата решения Дончев сподели учудването си, че това предложение на КЕВР среща несъгласие сред основните политически сили. "Чухме изявления от много от централите, че всички са против предложението. Учудващо е, защото в състава на КЕВР, посочен от парламента, в има представители от всички парламентарни сили, без една", коментира той.

По отношение на БЕХ и НЕК Дончев посочи, че в комплекс с всички останали мерки, трябва да се предприемат и стъпки към редуциране на разходите. "Ние можем да поемем ангажимент за редуциране на разходите в държавната енергетика с 10%", каза той, а Петкова уточни, че става дума за 10% на година за период от три години.

Държавата вече е започнала множество проверки на вложените и направени разходи на ВЕИ-тата. Резултатът от тези проверки ще бъде на разположение на КЕВР, обеща Дончев. Проверките на Държавната финансова инспекция трябва да проверят реалните инвестиции, за да се определи дали са адекватни на цената, обясни Теменужка Петкова. Тези проверки трябва да приключат до две седмици, съобщи тя.

От своя страна Томислав Дончев припомни, че има стартирана процедура по проверка от страна на Европейската комисия дали по отношение на ВЕИ в България има свръх подпомагане. На разположение сме, те получават цялата информация, каза Дончев и използва повода да призове службите на комисията да приключат проверката колкото е възможно по-скоро.

По отношение цената на електроенергията правомощията са изцяло на КЕВР, категорична бе и Теменужка Петкова. "Ние бяхме тези, които направихме промяната от март 2015, в резултат на което регулаторът се обособи като орган избиран от парламента. Доказателство за това е фактът, че НЕК, като част от държавната енергетика, първа възрази на доклада на КЕВР за определянето на цените", добави енергийният министър.

Призовавам всички, които вземат и предстои да вземат решения, с действията си да не подхранват съмненията, че политици имат интереси в сектора, специално във ВЕИ и за това търсят най-лесните решения, а най-лесното решение е да се натовари потребителят, каза на финала на своето изявление Томислав Дончев.

"Без претенцията да сме уникални, но за сметка на това мога да бъда категоричен - българското правителство също е против повишаване цената на електроенергията", завърши той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.06.2015 г.
-2
 
 
Да развалят договорите с трите монополиста,най-добре !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: