Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жестоки глоби, ако не пуснем инкасатор на парното у дома
Автор: Екип Burgas24.bg 11:11 / 11.06.2015Коментари (5)2506
©
До 420 литра топла вода на човек за денонощие ще ни начислява топлинният счетоводител, ако, по една или друга причина, не сме го пуснали да отчете уредите ни у дома. Месечно това прави по 12-13 кубика месечно на човек. Това важи и за хората, които нямат индивидуални водомери. Както и за тези, чиито водомери са повредени или пък са със скъсана пломба, пише "Монитор". Това става ясно от промяна в Наредбата за топлоснабдяване, извършена от Министерството на енергетиката. Те вече са в сила от три дни и по тях ще се правят изравнителните сметки за парно и топла вода за изминалия отоплителен сезон, пише в измененията.

Промяната е доста изненадваща за почти всички в бранша и идва, когато част от топлинните счетоводители са приключили отчитането, а някои вече са изготвили изравнителните сметки. Както и на фона на предупрежденията от топлофикациите за шокови изравнителни сметки за парното.

В София 50% от изравнителните сметки са в готови, в Пловдив крайният срок за раздаване на фактурите изтича след няколко дни, а в по-малките градове вече са раздадени на абонатите. За да се спазят изискванията на наредбата, това означава, че топлинните счетоводители трябва да направят наново сметките и вече коригирани, да ги разпратят на клиентите си.

Според текстовете на наредбата изразходеното количество вода в отделните апартаменти се разпределя според показанията на индивидуалните водомери за топла вода, когато такива има монтирани в жилището. Ако няма уреди за измерване на топлата вода у дома, те са повредени, с нарушена пломба или ако не сме пуснали топлинния счетоводител, тогава на всеки живущ ще бъдат начислени по 140 л топла вода на денонощие.

Това "наказателно" количество беше въведено с предишния основен ремонт на наредбата, който влезе в сила от 1 юни 2014 г.

Ситуацията за хората без водомери и тези, които не са допуснали топлинния счетоводител на отчет обаче се влошава, когато се стигне до разпределянето на количествата вода за общи нужди.

Според промяната в наредбата само на тях ще им се начислява консумация от до 280 литра на човек на денонощие, за да се покрие разликата между отчетеното по общия водомер за топла вода в абонатната станция и сумата от показанията на индивидуалните водомери и на начислените количества на апартаментите без уреди. Така, според новите текстове в наредбата излиза, че ако не сте пуснали фирмата за дялово разпределение на отчет, ако сте без водомер или той ви е повреден, общото количество вода, което ще ви бъде начислено е до 420 литра.

Ако пък се окаже, че сумата от показанията на всички апартаменти е по-голяма от отчетеното по общия водомер на топлата вода, тогава от това ще "намажат" само хората, които имат индивидуално водомери. На тях пропорционално ще им бъдат приспаднати кубици вода

Новите правила могат да докарат до ужас не малка част от абонатите, които не допускат до отчет фирмите за дялово разпределение. Въпреки че топлинните счетоводители отчитат все по-малко апартаменти, които не осигуряват достъп, процентът на апартаментите, които не се отчитат минава 20%. Добрата новина е, че солените изравнителни сметки могат да се обжалват. В едномесечен срок след получаването им, това може да стане пред топлинния счетоводител.

След това имаме още три месеца обжалване пред топлофикация, когато тя ни разпрати изравнителните фактури.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А мои ли да ма уведуми скапания счетоводител кога възнамерява да ме посети? Че тази година просто ей така ми цъфнаха на вратата ни лук яли ни лук мирисали... ВиК поне слагат обява на входа.
0
 
 
Абе и преди време много се напъваха взеха само смях. Когото си сикам него ще пускам. Ако не ви харесва зимайте си радиаторите и тръбите и на пункта.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: