Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър вече има модерна претоварна станция за отпадъци
Автор: Екип Burgas24.bg 15:27 / 28.05.2015Коментари (0)1771
Модерна претоварна станция за отпадъци официално бе открита днес в община Несебър. Тя бе осъществена по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Бургас", финансиран по ОП "Околна среда" 2007-2013 г. приоритетна ос 2 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци". Водещ партньор в проекта е община Бургас, а останалите партньори са общините Несебър, Поморие, Руен, Сунгурларе, Камено, Айтос, Средец, Карнобат.

Съоръжението е изградено с европейски пари. Стойността на проекта е около 7,5 млн. лв., 2,5 млн. лв. от които дофинансиране от община Несебър. Малко преди официалното прерязване на лентата, кметът на Несебър Николай Димитров сподели, че е изключително щастлив от финализирането на проекта и откриването на Претоварната станция за отпадъци, защото "община Несебър е най-посещавана дестинация от туристи от цял свят и в 21 век е напълно естествено да имаме съвременно и модерно сметосъбиране и депониране на отпадъците, които се генерират в нашата община и в община Поморие". Градоначалникът не пропусна да изкаже благодарност на колегите си от Общинска администрация, които са работили по проекта, на областна администрация , както и на Министерството на околната среда и водите за пълната подкрепа и съдействие на всеки един етап от изпълнението на проекта.

Николай Димитров разкри, че след няколко седмици ще се състои символична първа копка на новата база на БКС-Несебър, а до края на месец юни предстои да бъде официално финализиран и открит обект "Дълбоководно заустване на пречистените отпадни води от агломерация Несебър-Сл.бряг-Равда", с което ще се гарантира чистота на морските води преди началото на туристическия сезон.
Приветствени слова по повод старта на Претоварната станция за отпадъци поднесоха още заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, Таня Манолова, директор на РИОСВ - Бургас, Атанаска Николова-ръководител на проекта и зам.- кмет на община Бургас.

Отец Арсений от църквата "Св.Успение Богородично" отслужи тържествен водосвет, а кметовете на Несебър и Поморие-Николай Димитров и Иван Алексиев, прерязаха официално лентата.

Претоварната станция за отпадъци-Несебър е разположена в землището на с. Равда, с основна площадка от 12,1 дка. Новата придобивка ще обслужва общините Несебър и Поморие, а разстоянието до новото регионално депо "Братово-запад" е 55 км. ПСО-Несебър се състои от съоръжение за компактиране и претоварване за транспорт до регионалното депо, техника за транспорт на дълги разстояния и съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет 20 т/час, както и площи за приемане на разделно събрани отпадъци, административно-битова сграда и високо технологична лаборатория. Със стартиране на Претоварната станция за отпадъци в Несебър се откриват нови 28 работни места. Налице е и потенциал за увеличаване капацитета на ПСО Несебър с бъдещо изграждане на инсталации за сепариране и компостиране.

По време на днешното събитие стана ясно, че предстоят съвсем скоро да се открият Претоварната станция в Карнобат и Регионалното депо в Братово, а това ще даде възможност цялата система за управление на отпадъците да започне да функционира.

На днешното събитие присъстваха още Георги Димитров-кмет на община Карнобат, зам.-кметове на общините-партньори по проекта, заместник-кметът на община Несебър Лазар Япаджиев, началник-отдели на Общинска администрация -Несебър, Галина Бабева - координатор на проекта от страна на община Несебър, общински съветници от Несебър, кметове на съставни селища представители на различни институции в областта, общественици и местни жители.

С откриването на Претоварната станция за отпадъци и предстоящото откриване на Пречиствателната станция, община Несебър прави крачка в бъдещето с модерна инфраструктура, която й дава възможност да се грижа още по-добре за околната среда и водите и здравето на своите жители и гости.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: