Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Голям интерес към Нощта на музеите в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:00 / 18.05.2015Коментари (0)1021
За шест часа от 18:00 до 24:00 часа Бургас се превърна в град на музейната културата, а събитието тази година премина с небивал успех. В него се включиха много официални гости, духов оркестър, фолклорни състави и гости на града, дошли от цялата област, за да видят новите експозиции в музеите.

Стартът на 11-тата Нощ на музеите в Бургас бе даден от заместник-министъра на културата доц.д-р Бони Петрунова в Природонаучния музей, който тази година отбелязва 30 години от създаването си. Юбилеят бе почетен с откриването на новата зала "Фосили" - плод на едногодишна кампания за набиране на средства за създаването й. Сега в нея могат да се видят вкаменени части от видове, населявали региона преди десетки милиони години, между които е и фрагмент от челюстта на мастодонт, разхождал се по централната улица Богориди преди 60 милиона години.

В Археологическия музей кметът на Бургас - Димитър Николов заедно с директора на РИМ-Бургас Милен Николов и редица видни български археолози откриха обновените експозиции "Праистория" и "Древното корабоплаване в Черно море", както и 3 гостуващи златни изложби - "Преславското златно съкровище", "Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско" и "Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч". Броени минути след отварянето на залата трезор пред нея се образува опашка от желаещи да разгледат, която продължи повече 3 часа.

Програмата продължи с две гостуващи изложби за летния сезон.

В 19:00 часа, в Иконната зала на Историческия музей бе открита изложбата "Просфора. Хляб и литургия" на Националния етнографски музей към БАН. Тя бе представена от три титулувани дами от научните среди. Авторът на изложбата доц.д-р Иглика Мишкова, зам.-министърът на културата и водещ специалист по средновековна археология доц.д-р Бони Петрунова и зам. областният управител и регионален представител на БАН доц.д-р Севдалина Турманова откриха уникалната изложба, показваща повече от 100 дървени печата за ритуален хляб.

Точно в 19:30 часа в двора на Етнографския музей се разнесе уханието на маслодайната българска роза. Гостуващата изложба от Исторически музей "Искра" Казанлък - "С аромат на казанлъшка роза в Бургас" представя инвентар за розобер и розопреработка - основен поминък в т.нар. Долина на тракийските царе.

Днес 18 май, музейните работници празнуват професионалния си празник.

Всяка година от 1977 г. насам се отбелязва Международният ден на музеите (IMD), което представлява уникален момент за музейна общност по света. Целта е да се повиши информираността за факта, че "музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културата и развитието на взаимно разбирателство, сътрудничество и мир между народите."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: