Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Момиче се отметна, че е насилвано от баща си в "къщата на тайните"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:35 / 21.04.2015Коментари (0)1123
©
21-годишната Аделина Цекова се отметна и отрече пред репортер на "24 часа", че баща ѝ ѝ посягал. Твърди, че била подведена от покойната си леля да го натопи. Наскоро Цветан Цеков бе осъден на 6 г. затвор за системно изнасилване на дъщеря си, когато тя била непълнолетна.

Бащата я плашел, че ще се самоубие, ако проговори. Малко преди бруталното престъпление да бъде разкрито обаче, не той, а момичето направило опит да сложи край на живота си.

Аделина дала показания под клетва пред съдия, но после ги оттеглила. Магистрати смятат, че това е станало под натиск. 

В Елисейна наричат дома на Цекови "къщата на тайните". Някои се сещат, че преди време полицията е разследвала Цветан, след като съпругата му Соня подала жалба срещу него и той бил арестуван. Повечето местни обаче едва сега научават какво всъщност се е случвало.

"Това семейство е много затворено. Жената на Цветан идваше да пазарува в центъра, но само поздравяваше сдържано. Нейната сестра Дида беше разказала тук-там какво става, но бяхме в неведение за подробностите", казва кметът Валентин Павлов.

Цветан се препитавал със случайна работа, обичал чашката, но рядко сядал в някое от заведенията. Като пийнел, често правел скандали и затова мнозина го отбягвали.

В къщата на Цекови в края на селото откриваме да шета по двора само Соня. Посреща ни на портата и многократно повтаря: "Нищо няма да ви кажа, нищо не е вярно!". После хлопва входната врата и потъва в пристройката.

А през юни 2013 г. именно Соня Цекова подава жалба в полицията в Мездра срещу съпруга си. В нея разказва как е научила, че той, още докато Аделина била на 14 г., започнал да я изнасилва в нейно отсъствие и със заплахи. Гаврата според жалбата продължила 4 години. Соня разбрала за нея, след като Аделина направила опит да се самоубие, нагълтвайки се с хапчета.

Показанията ѝ пред разследващите са подкрепени от дъщеря ѝ Аделина и от сестра ѝ Дида. Именно пред леля си момичето най-напред споделило какво се случва в дома им. След постановление на мездренската прокуратура Цветан Цеков влиза в ареста в началото на юли 2013 г. Остава там 6 месеца, после е пуснат срещу подписка.

Докато Цеков е зад решетките, Соня подава молба за развод и бракът им е прекратен по бързата процедура. Освен това съдът му забранява да доближава бившата си съпруга и дъщеря си и да общува с тях. Той се установява в близкото до Мездра с. Моравица, откъдето е родом.

Там обаче Цеков не се задържа за дълго и много познати започват да го виждат заедно със Соня и дъщеря им в Мездра въпреки наложената му забрана за подобни срещи. Пред заведение в железничарския град веднъж ги забелязва и прокурорката, наблюдаваща делото. Прави им бележка, че това не е редно и е предпоставка подсъдимият да повлияе върху показанията на свидетелите.

Наблюдателни съседи пък забелязват, че Цветан се е завърнал и в къщата в Елисейна. Соня упорито го крие два-три месеца. После обаче Цеков започва свободно да се разхожда в селото и не крие, че отново се е върнал при жена си. Местните любопитковци така и не научават нищо повече. Нито от мълчаливата Соня, нито от едрия и избухлив Цветан.

Часове след като Соня ни хлопна вратата обаче, цялото семейство заедно с вуйчото на Аделина търсят спешно екипа ни, за да споделят своята версия по случая. Настояват, че присъдата срещу Цветан всъщност е репресия и едва ли не отмъщение на съдебната система за поведението им.

"Няма никакво изнасилване, никога не съм имала интимни отношения с баща си", твърди сега Аделина Цекова. 

"Бях подведена да дам показания срещу него, за което сега съжалявам. Отказах се после от тях. С баща ми и с майка ми сме имали спречквания заради мой приятел навремето, но нищо повече".

Видимо притеснена, Аделина уточнява, че още преди да започне делото срещу баща ѝ, поискала от прокуратурата в Мездра да оттегли показанията си, че била изнасилвана, но ѝ отказали. Била предупредена, а според нея заплашена, че може да бъде обвинена в лъжесвидетелство.

На второто заседание момичето все пак оттеглило дадените по време на разследването показания, както сторила и майка ѝ.

"Цялата работа бе нагласена от начало до край от Дида, сестрата на жена ми. Тя наговори Соня и дъщеря ми да ме обвинят в нещо, което никога не съм извършвал. Дида беше наследница на къщата и на част от имота, който обитаваме, и искаше да вземе всичко. Ще се разбере, че съм осъден несправедливо в окръжния съд във Враца, където съм обжалвал вече присъдата си от Мездра", казва Цветан.

Обвиненията, че сестрата на Соня е в дъното на всичко, потвърждават в един глас майката и вуйчото на Аделина. Само че Дида няма как да се защити - преди 6 месеца загива в нелепа катастрофа с мотор, докато мъжът ѝ я прибирал след работа от жп гарата в Елисейна.

Цеков отрича енергично, че е повлиял на жена си и дъщеря си да оттеглят предварително дадените си паказания срещу него.

Премълчава обаче въпроса ни дали не е много удобно сега цялата вина за случая да се стоварва върху една мъртва жена. И бърза да ни предупреди, че можем да си имаме неприятности, ако го снимаме.

"Разровете се по-дълбоко и ще разберете защо мездренският съд ме осъди - съветва ни Цеков. Това не е единствената им странна присъда, при която вземат предвид само удобни за тях доказателства. Мен ме осъдиха, защото някак трябваше да оправдаят това, че ме държаха половин година в следствения арест".

После едрият мъж прави леко кимване. Соня и Аделина стават, давайки знак, че разговорът ни вече е приключил. Пътьом Цветан Цеков ни кани да присъстваме непременно на обжалването на присъдата му във Врачанския окръжен съд, когато делото бъде насрочено.

Съдията по делото Евгени Божидаров: Отказала се е под натиск, има доказателства

Действително първо дъщерята, а после майката заявиха пред съда по делото срещу Цеков отказа си от предварително дадените си показания срещу него.

Преди това обаче те са дали подробни показания за извършеното престъпление - първо пред полицията, а след това под клетва пред съдия.

Това дело не е от частен характер, а наказателно. Съдът не е длъжен да вземе предвид отказ от показания, направен по време на процеса. Още повече че представените доказателства и други свидетелски показания категорично сочат вината на подсъдимия Цветан Цеков. Има доказателства, че е оказвал неправомерен натиск върху роднините си да се откажат от предварителните си показания.

Основанията си за дадената присъда от 6 години лишаване от свобода съдът е направил в подробните си мотиви към делото.

Поради специфичния му характер по закон обаче те не могат да бъдат огласени публично.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: