Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хотел "Вероника" е разрушаван незаконно
Автор: Екип Burgas24.bg 12:24 / 14.04.2015Коментари (1)1505
© Bulfoto
До срутването на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден", при което загинаха четирима работници, се е стигнало след няколко груби нарушения. Първо, за обекта разрешителното е предвиждало реконструкция, а не събаряне. Второ, дейността е трябвало да стане с машини, а не с хора. Работещите на обекта не са имали договори и са били там въпреки разпореждането за спиране на разрушаването.

Според информацията, известна до момента, основен изпълнител на строителните работи по реконструкцията на хотел "Вероника" е било варненското дружество "Планекс". Като подизпълнител на част от дейностите по реконструкцията е била наета друга фирма - "Бултранспорт груп". По неофициална информация на "Дневник" тя е била препоръчана лично от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Той е едноличен собственик на мажоритарния акционер в "Слънчев ден" АД - дружеството "Съни тур". Гергов е свързан и с дружеството "Международен панаир Пловдив", на което е било издадено и строителното разрешение за извършваните строителни дейности. Панаирът се контролира от Гергов, който има малко над 50% от капитала, останалият дял е държавен. Не е известно държавата да е била уведомена, че дружеството инвестира в хотел на морето.

В работата по хотел "Вероника" е било ангажирано и дружеството - "Дигинг" на Георги Георгиев. Според официална информация на "Главна инспекция по труда" обаче "бизнес отношения между "Бултранспорт груп" и "Дигинг" не са установени чрез официални документи".

Общинската администрация във Варна разпространи копие от строителното разрешение, издадено на "Международен панаир Пловдив". Според неговия текст на мястото, където допреди няколко дни се намираше хотел "Вероника", е трябвало да бъдат извършени дейности, свързани с "ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел". Това, което на практика се е случило обаче, е разрушаване до основи на вече съществуваща постройка.

Причините за тези действия бяха обяснени в официално становище на дружеството "Планекс". В него се казва следното: "Одобрените проекти (за реконструкцията на хотел "Вероника" - бел. ред.) предвиждат премахване на старата конструкция до кота нула на основание конструктивна експертиза от 2014 г. Експертизата е възложена от инвеститора поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години. Проектът предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция."

В становището на "Планекс" се обяснява, че с отделен договор специализираните дейности по разрушаването на хотела са били възложени на подизпълнителя "Бултранспорт груп" на когото по законовия ред е била предоставена строителната площадка на обекта.

"Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от подизпълнителя на 8 април т.г., няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата, пише в становището на "Планекс". Нареждането е връчено на представител на фирмата подизпълнител на обекта и изпратено до седалището й."

В текста, изпратен до Българската строителна камара, се твърди: "Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание (на "Планекс" - бел. ред) и в отсъствието на наши специалисти на обекта."

Реконструкцията обикновено се ползва за прикритие на разрушаване, като целта може да е различна - да остане строеж на първа линия или да се заплати по-ниска сума за строително разрешително за новия обект.

Източник: в.Капитал




Още по темата: общо новини по темата: 22
23.06.2023 »
15.02.2021 »
11.02.2021 »
22.10.2020 »
27.09.2019 »
04.10.2018 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
....и най-накрая пак виновни няма. Жалко за загиналите!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: