Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (3)
Всичко за "Евро 2015" - жребия, Бургас, Пловдив, терените, стадионите и парите
Автор: Екип Burgas24.bg 17:27 / 30.03.2015Коментари (1)1898
©
Европейското по футбол до 17 години (6-22 май) все повече наближава. Това е най-голямото спортно събитие в България тази година, може би заедно с европейското по волейбол, в което обаче страната ни си дели домакинството с Италия. Със сигурност на футболно ниво в България не е имало такъв форум от десетилетия. Дни преди жребия (2 април) разговаряме с директора на "Евро 2015" и пресаташе на БФС Павел Колев по всички теми около шампионата. Вижте какво сподели той в интервю за Viasport.bg.

- Докъде стигна организацията на европейското?
- На финалната права сме. На 2 април ще навлезем в последната фаза на организационния етап. Той ще завърши с откриването на европейското на 6 май. А на 2 април е тегленето на жребия в Поморие, в хотел "Сънсет ризорт".

- Можеш ли да разкриеш подробности за жребия?
- Ще бъдат определени четирите групи на финалната фаза. Всеки отбор има право на двама до трима представители. Церемонията ще се предава пряко по БНТ и на официалния сайт на УЕФА от 14 часа. Жребият е абсолютно свободен, няма урни. Няма поставени и непоставени, единственото сигурно в този жребий е, че тимът на България ще бъде водач на група "А" в качеството си на домакин.

- Какво остана още да се свърши?
- Доста неща бяха свършени и, разбира се, остава да се свършат. Вероятно някои неща ще се случат в последния момент. Никъде нямаме фатални закъснения. Имаме сформиран организационен комитет, почетен председател на който е Бойко Борисов. Председатели са спортният министър Красен Кралев и президентът на БФС Борислав Михайлов. Вътре влизат кметовете на Бургас - Димитър Николов, на Созопол - Панайот Рейзи, и на Стара Загора - Живко Тодоров. Всички отбори са наставени в Поморие, в "Сънсет ризорт". Мачовете ще се играят в Бургас, Созопол, Стара Загора и Сливен. Довършваме програмата, вече знаем всички финалисти. Мачът на откриването ще бъде на 6 май на стадион "Берое" в Стара Загора - А1 срещу А4, тоест България срещу даден отбор. Знае се на кои стадиони колко мача ще има. Предвидили сме късните двубои да бъдат от 19 часа, с изключение на финала, който ще започне в 20:00. Все пак се чака и какво ще каже "Евроспорт", който е тв партньор на УЕФА на европейското.

- Разделени ли са групите по градове?
- Няма такова разделение поради това, че всички отбори са настанени на едно място и трябва да има равнопоставеност при пътуванията до Стара Загора и Сливен, които се приемат като далечните дестинации. Това е неудобството да имаш един център. По принцип идеята беше да бъдем в два. След като отпадна Пловдив, трябваше да съберем всички на едно място. Не беше редно заради Пловдив да лишаваме Стара Загора, още повече там стадионът е хубав, а градът - доста футболен. Ще организираме полицейски ескорт за отборите при излизане и влизане в магистралата. Така всички тимове ще играят в Стара Загора. Няма как да направим така, че две групи да са в Сливен и Стара Загора, а другите - в Бургас и Созопол.

- Къде ще играе българският отбор?
- Казах за откриването - ще бъде в Стара Загора, а следващите два мача са на стадион "Лазур" в Бургас. Имаме опцията да си изберем това, защото сме домакини. Всичките ни двубои са от 19 часа.

- Нямаше ли вариант Пловдив все пак да остане като център, независимо от станалото или по-скоро нестаналото със стадион "Христо Ботев"? Не стигат ли "Лаута" и "Беркут" в Брестник?
- Проблемът никога не е бил със стадионите, на които ще се играят мачовете, а с тренировъчните терени. "Христо Ботев" трябваше по това време да е завършен. Стъпихме на него за център Пловдив и на "Коматево" за тренировъчен център. Големият проблем е, че се изискваха много средства за тренировъчните игрища. Базирайки там осем отбора, трябваше да намерим осем терена за подготовка с отлично качество. Което не може да стане. Едно е да оправяш пет-шест терена, друго е 11-12 при два центъра. Това че си в Пловдив с осем отбора, не променя ситуацията за Бургас. И там трябва да инвестираш, а УЕФА не отпуска пари за такива неща. В момента, в който стана ясно, че "Христо Ботев" няма да бъде завършен навреме, ние съобщихме на УЕФА и те предложиха всички отбори да се преместят в един център. На тях им беше интересно да се експериментира, да се види как ще проработи. На "Лаута" и в Брестник трябваше да се правят доста подобрения. Имахме среща с ръководството на "Локомотив" (Пловдив), на което им обяснихме всичко това и им показахме цялата документация, тя не е тайна, а публична. Някой спекулираше, че парите, които били обещани на Локомотив, са пренасочени към градовете, които имат членове в Изпълкома на БФС - Сливен и Созопол. Били сме обещали 600 000 лева. Нека обясня. Първо, нищо не сме обещавали. Нито БФС, нито УЕФА може да си позволи да инвестира пари в терени. УЕФА няма такава практика, тя директно отказва. Ние бяхме на инспекция в Пловдив и направихме списък, заедно с Община Пловдив, не само на "Лаута", а също на терените на Спартак, Марица, Векта, Евроколеж, стадион "Пловдив"... Описали сме всичко, направени са оценки. По план на Община Пловдив за тези бази бяха необходими 1,4 млн. лева. Никога не е ставало дума тези пари да идват от БФС. Тук има едно условие. В тези 1,4 млн., 660 000 лева бяха за основен ремонт на терена на стадион "Локомотив". Само за терена! Подчертавам това дебело. Това са парите, поискани от Община Пловдив, не ние сме казвали колко да струва този ремонт.

- Доколкото знам сте кандидатствали за финансиране по програма, но не сте получили и стотинка. Така ли е?
- Единственото, което направихме, беше да кажем на пловдивските клубове как да кандидатстват по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" миналата година. И те кандидатстваха. По тази програма се отпускаха много пари, включително и за спорт. Пловдив не е взел една стотинка по нея, но това не е проблем на БФС. Аз им разпечатах условията за кандидатстване, занесох им ги и обясних как трябва да попълнят формулярите, които си имат точно установен ред, по който трябва да стигнат до Министерски съвет през областната управа. Общината ги попълва, прилага оферти - кое колко струва. Всичко това беше в един пакет - "Лаута", "Спартак", "Марица", "Векта", "Евроколеж" и стадион Пловдив. С етикет "Европейско първенство за юноши 2015 г." Един вид приоритетно, защото става въпрос за голям форум, а не всеки клуб да кандидатства отделно и да бъдат отхвърлени. Написахме придружително писмо, че е важен приоритетен проект, че е важен за региона и за града. Всичко това отиде до областния управител на Пловдив, той го подписа и внесе в Министерски съвет. Същото направихме и с Бургас.

- И нищо ли не стана?
- Нека се върна още малко по-назад. Ние искахме пари директно от министъра на финансите Петър Чобанов, а той ни каза, че не може да даде. След това същият бе отговора и от министъра на спорта. И бяхме в задънена улица, а сме кандидатствали за това първенство именно с подкрепата на държавата. УЕФА държи на тези неща. Поначало това не е наша работа, тя е да организираме европейското. Но както и да е... В тази задънена улица получихме писмо от тогавашния финансов министър Чобанов, в което се отваряше вратичка за кандидатстване по тази програма. Направихме каквото се искаше за документацията с придружителни писма за обяснение. И не се случи нищо. Тези документи си отлежаха в Министерски съвет. Правителството падна. В предпоследния ден те си гласуваха едни 30 милиона за най-различния проекти по същата програма, но сред тях не бе европейското. Общата стойност на парите беше около 4 милиона лева. Тези пари нямаше да влязат в БФС, а в общините, ако бяха отпуснати. Но никога не са били отпускани. Ние по закон нямахме право да ги получим. Така че няма как да се стигне дотам да дадем пари на един град за сметка на друг.

- И как се справихте с парите в крайна сметка?
- Европейското по футбол до 17 години е най-мащабното спортно събитие в България за тази година. И трябваше футболният съюз да го организира със собствени средства. Бюджетът е близо 4 милиона лева. Парите от УЕФА са 1 милион евро. 850 000 лева получихме от Министерство на младежта и спорта за самото домакинство. Тези пари не могат да се използват за строителство, да речем. Те са за наем на стадиони и на тренировъчни терени, за медицинско обслужване, а в това перо критерият е завишен. За охрана, полицейска и частна, за ескорт на отборите, оборудване, подмяна на вратите... Повечето са тотално остарели, а стандарта на ФИФА е различен. Благодарни сме на спортното министерство, това е първият случай от много години насам, в който държавата дава пари на БФС. Поне аз откакто работя тук, това не се бе случвало. Помогнаха ни много, иначе ние щяхме да ги дадем тия пари. Та тези близо 4 милиона лева са собствени средства, от УЕФА и от държавата. Толкова бяха необходими само да се оправят терените в Пловдив и Бургас, а на нас това ни е целият бюджет.

- Стигаме дотам как е положението в Бургас...
- Късмет е, че отидохме в Бургас. Ако бяхме отишли и в Пловдив, щяхме да капитулираме тотално. През септември миналата година минахме през Бургас и вече притиснати от времето и обстоятелствата, решихме да започнем ремонт на тренировъчни терени. Защото тези терени са в окаяно състояние, виждаш на какво се играе дори в "А" група. Не може да се тренира дори. УЕФА държи на това теренът да е килим и директно може да ти вземе първенството, ако види нещо нередно. Почнахме ремонти, инвестирахме наши средства в стадион "Черноморец" с трите терена там, в Каблешково, Несебър... Остават Българево - там игрището е в добро състояние, а "Гнездо на акули" има два терена. Общо осем. На тях ще тренират отборите. 16 не можем да намерим, това е абсурд. А до този момент БФС не е дал и една стотинка на Созопол и Сливен, противно на голямата спекулация, че отиват парични потоци натам. Най-много сме инвестирали в Бургас, нямахме избор. Тренировъчният терен не бива да е на повече от 20-25 минути с автобус от хотела. За нас това се оказа проблем. А още по-голям проблем щеше да е с два центъра. Такава е нашата действителност и това е голям проблем за целия спорт, не само за футбола.

- Готови ли са терените - за мачовете и тренировъчните?
- До средата на април терените ще са годни за ползване, първите отбори ще пристигнат на 4 май. "Евроспорт" ще излъчва само от Стара Загора и "Лазур", не и от другите два стадиона.

- На стадион "Лазур" ще е финала, какво е положението там?
- На "Лазур" се инвестира в осветление, защото сега то не отговаря на изискванията. Правят се банки за журналисти - това е на всички стадиони. А също пресцентър, зала за пресконференции, микс зона... Навсякъде, не само на "Лазур". Там се инвестира и в терена. Най-малко са изискванията към стадион "Берое", той си има почти всичко като съоръжение и хубав терен.

- Ще има ли български съдия на това европейско?
- Не. 25 международни съдии идват за мачовете и те ще бъдат настанени в Сливен, както си беше предвидено поначало. Нашите съдии ще помагат извън терена и това е шанс за тях да видят много неща отблизо. На европейското ще има допинг контрол, който е грижа на УЕФА.
Още по темата: общо новини по темата: 51
15.06.2015
20.05.2015
20.05.2015
19.05.2015
18.05.2015
15.05.2015
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ей, капут, добре лъжеш, ама нещо не ти се получава. В Пловдив щяха да се ремонтират терените на стадионите "Локомотив", "Марица" и "Пловдив" и съблекалните на "Векта", "Пловдив", "Марица" и "Спартак" всичките за 1 400 000 лева. Така щеше да има 8 тренировъчни игрища - Пловдив, Векта, Евроколеж, Спартак, Марица и три терена на базата на Ботев в Коматево. Колко пари наляхте в Бургас, Созопол, Несбър, Сливен и Стара Загора?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас
Ето къде може да гледате Григор Димитров - Хуберт Хуркач в Маями

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: