Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Томислав Дончев: Джобът на българите няма да олекне заради новия дълг
Автор: Екип Burgas24.bg 10:58 / 26.02.2015Коментари (6)1410
© Impact Press Group
Джобът на българите няма да олекне заради новия дълг от 16 млрд. лв., поне през следващата година, защото в основната част нов дълг няма. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Тази сутрин" по bTV, след като в сряда Народното събрание одобри ратификацията на новия външен дълг. Това стана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС и БДЦ. Срещу заема гласуваха от БСП, "Атака" и Патриотичния фронт.

"Това е рутинна процедура от икономическа гледна точка, но залогът за тази процедура е изцяло политически. Въпрос е на малки политически дивиденти и е въпрос на избор дали политическите партии ще правят политика - едни показаха твърдост, други като БСП направиха от това основна опорна точка", коментира Дончев.

По думите му, сумата от 16 млрд. лв. е таван, който може да бъде достигнат при необходимост в бюджетите за 2016 г. и 2017 г. "Освен това правителството не може да изхарчи повече, отколкото е записано в бюджета. Всеки депутат в бъдещите години ще има възможност да се запознае с тези планове", допълни вицепремиерът.

"На всички стана ясно, че дългът е за финансиране на стар дълг. Абсурд е лява партия да настоява за по-малко разходи. В парламента бяха проявени симптоми на психичните неврози, например на хистеричния пристъп", припомни още Томислав Дончев, след като скандалите в пленарна зала достигнаха ново дъно при дебатите за дълга.

"АБВ и ПФ не са искали нищо от нас, не се занимаваме с търговия, а с политика. Въпреки всички политически инструменти, с които разполагам, не мога да отговарям за действията на една или друга политическа сила, но, както неведнъж съм казвал, не отнемайте възможността на никой да става по-добър", коментира вицепремиерът позициите, които заеха парламентарно представените партии при гласуването.

Той потвърди, че сделката за дълга не е била добре представена на обществото. "Доброто управление означава непрекъснат самоанализ, включително и в грешките - липсваше по-адекватно комуникиране в аванс, не само за тези, които осигуряват подкрепа. В една нормална държава с добра политическа класа подобна процедура никога не е предмет на спорове", подчерта вицепремиерът.

"Горанов обясни по отличен начин, може би малко късно. По-добре късно, отколкото никога, но всички се опитваме да бъдем по-добри", обобщи Томислав Дончев.

Последствията от бедствията

Вицепремиерът коментира и действията на държавата срещу последствията от природните бедствия. През последните четири години за възстановяване са похарчени 371 млн. лв. "Около 50 млн. лв. са за превенция, но останалите са за неотложни ремонти, в по-голямата си част за публична инфраструктура", обясни той.

Според него ангажиментът на държавата към публичната инфраструктура е ясен и затова по-важно е какво се прави при частните имоти. "Най-добре би било всеки да застрахова сам имуществото си, но това са едва около 7% от гражданите. Не е редно държавата да притиска, като въвежда задължително застраховане. Когато дава подпомагане, държавата трябва да го фокусира върху този, който наистина има нужда", посочи Томислав Дончев.

По думите му, за определяне на размера на държавната помощ на пострадали при бедствия трябва да се използва данъчната оценка, на базата на която се плащат данъци. "Не е разумно да искате помощ в по-голям размер", категоричен бе вицепремиерът.

Той обаче призна, че има проблем с данъчната оценка по отношение на старите сгради - в повечето случаи тя се разминава с реалната цена на имота. "Това също е част от проблема", подчерта Томислав Дончев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Няма да олекне ли-Томито ли ще го плаща?Голям патриот бил,виж ти,виж ти!
Aнонимен
на 26.02.2015 г.
+1
 
 
От празен джоб пари не можеш да вземеш!
+3
 
 
4увствам се все по богат ,няма ли кои да ви избеси по лампите на цариградско
+2
 
 
Хаххаааха вчера джоба ми олекна до толкова ,че няма как да олекне повече така,че .... Голямо успокоение
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: