Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургаски депутат предлага: Младите шофьори на пътя 1 година с придружител
Автор: Екип Burgas24.bg 10:15 / 26.02.2015Коментари (8)1569
© Burgas24.bg
Начинаещите шофьори да трупат първоначален опит в продължение на една година с придружител на съседната седалка в колата, след като са се сдобили с книжка. Тази мярка лансира пред "Монитор" зам.-шефът на транспортната комисия в НС от ГЕРБ Иван Вълков.

Според него подходът трябва да се прилага за всички нови водачи, независимо от възрастта им, а не само за ненавършилите 18 години, в случай че се възприеме идеята на непълнолетните да бъде разрешено да шофират с друг човек до себе си.

На последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата е разписала текстове, които да бъдат поместени в изцяло нов Закон за движение по пътищата. Част от тях касаят именно младежите, взели книжка. Идеята е непълнолетните, които са навършили 16 години, да могат да шофират с придружител, каквато практика имало в редица държави, сред които Германия. От комисията обаче искат за тях да важат различни правила - да сядат зад волана първоначално с 2/3 от стандартния брой контролни точки, на магистралите да могат да карат с до 110 км/ч вместо със 140 км/ч, а в останалите извъннаселени места с до 80 км/ч, вместо с 90 км/ч, както и да попадат под ударите на закона при 0,2 или повече промила алкохол в кръвта, а не както останалите водачи при 0,5.

След въвеждането по време на първия мандат на ГЕРБ на електронните фишове от камерите, които се изпращат с обратна разписка на нарушителите, и 30-процентовата отстъпка от глобата при плащането й до 14 дни събираемостта на санкциите е скочила с 20-25%, отчете Вълков. Мнозина нарушители признават обаче, че щом ги получат, хвърлят честитките в кошчето за боклук и никой не ги търси, за да се издължат, а след 3 години наказанията им отпадат по давност. Затова според Вълков трябва да се предприемат допълнителни мерки, като например държавата да отказва административни услуги на длъжниците на КАТ. Може да се отказва регистрация на автомобил, както и подмяна на книжка, даде пример депутатът от ГЕРБ.

Вълков каза още пред "Монитор", че най-вероятно промените в Закона за движение по пътищата, които са предложили заедно с настоящия транспортен министър Ивайло Московски в 42-рото НС, но не са били приети поради един недостигащ глас, ще бъдат внесени отново в парламента. Те предвиждат вписване на всички автосервизи в регистър и издаване на удостоверение за това. Целта е монтьорите да не работят на черно и дейността на всички такива обекти да изплува на светло, тъй като сега нямало информация за тях. Някои са се регистрирали като търговски дружества, но не се знае дали са автосервизи и каква точно дейност извършват, мотивира се депутатът от ГЕРБ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.02.2015 г.
0
 
 
Това е най-простото измислено от управниците, защото един човек независимо от годините са му дали книжка /не визирам циганите и купените/ значи е годен да си кара колата сам! Как я виждате малоумници ситуацията да отиде на море с гаджето си от 200-300км. и взема дядо си или баба си да го придружават при положение, че са свободни и да се върнат с влака и после да отидат да ги придружавата на връщане?
0
 
 
Моля ви се, младите не сме по-големи дебили от възрастните, както се вменява!
0
 
 
Аз карах първата година с придружител. Много е полезно да има някой който да ти каже да тръгнеш ако в някоя ситуация не можеш да определиш предимството например :D
0
 
 
А тези без книжки с двама придружители ли да са?
+1
 
 
да бе, че да може други да вършат работата на инструкторите. Да премахнат задължителните светлини през деня !
0
 
 
А ако придружителят му е пиян като кирка?
0
 
 
При тези масови катастрофи напоследък и жертвите който са взели как може да разрешим на 16 годишни да сядат зад волана това е пълна лудост! Искате начинаещите щофиори да карат 1 година с придружител,а в същото време искате да давате на невръстни деца да сядът зад волана. Вместо да ходят катаджийте по моловете да следят за паркирането да излезнат по улиците и да следят движението!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: