Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът: Няма място за паника, но ще вземем сериозни мерки срещу птичия грип
Автор: Екип Burgas24.bg 15:47 / 27.01.2015Коментари (0)1513
©
Екипи на общинската служба УКОРС и Регионалното управление на горите тръгват утре по ловните полета, за да предупреждават ловците да не стрелят по птици. Над 1 000 членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за сряда и събота, когато са последните дни за лов на пернати.

Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов на заседание на епизоотичната комисия в общината. Тя бе свикана след заповед на областния управител Вълчо Чолаков за обсъждане на спешни мерки, които трябва да се предприемат заради регистрирания случай на птичи грип в местността "Пода".

Бургаският кмет заяви още, че ще бъдат изпратени екипи в квартал Горно Езерово, заради навика на местни жители да влизат с лодки в езерото Вая и да събират замръзнали или ранени птици за храна. Инкубационният период за развитие на вируса е между 14 и 21 дни.

Вирусът от намерения умрял къдроглав пеликан е с висока патогенност е изпратен за допълнително изследване в европейска лаборатория, съобщи още Николов. Той допълни, че няма място за паника, но трябва да се спазят стриктно всички мерки по превенция.

Определена е 10-километрова зона, в която се въвеждат специални изисквания. В нея влизат: град Бургас, селата Димчево, Твърдица, Маринка, Черни връх, кв. Горно Езерово, к-с "Меден рудник", кв. Лозово, местносттите "Пода", "Узунгерен", поддържан резерват "Атанасовско езеро", "Бургаски солници", "Вая" и устието на река Изворска.

На територията на общината има три птицеферми - Маринка, Горно Езерово и местността Шилото. На собствениците им са издадени предписания с мерките, които трябва да предприемат.

Открит е и горещ телефон - 0879 945 224, на който ветеринари от ОДБХ ще дават информация на хората и ще приемат сигнали за умрели птици. Сигнали се получават и на дежурните телефони на Община Бургас, както и на телефон 112.

Екипи на общинска полиция, отдел «Екология» и ОДП на МВР вече започнаха патрулиране около водните зони за наличието на умрели птици. Вече има взети птици по сигнал, но по всяка вероятност се касае за измръзване.

Според специалистите, целта на мерките, които се въвеждат, е да се предотврати създаването на огнище.

В момента няма пряка опасност за здравето и живота на хората. Тя може да се появи само в случай на мутация на вируса. Категорично се забранява коленето на домашни птици, консумацията на сурови яйца, както и какъвто и да е контакт с диви птици.

Кметските наместници по места да извършат преброяване на домашните птици във всички къщи и да предоставят данните на официалните ветеринарни лекари по места.

Жителите на общината, които попаднат на болна или умряла птица, по никакъв начин не трябва да я докосват. В тези населени места със заповед на областния управител се забранява:

- Преместването и транспортирането на домашни птици или на други птици, освен в случаите на транзитно превозване през зоната по т. І, по шосе или железопътна линия, без да има разтоварване или спиране;
- Изпращането на яйца за люпене, от животновъдни обекти, попадащи в зоните по т. І;
- Търговията с прясно месо, мляно месо, месни заготовки и месни продукти от домашни птици с произход от тези зони и див пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони.
- Транспортиране или разпространение на непреработен тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглеждани на закрито, освен когато това се отнася до транспортиране за обработка в съответствие с Регламент (EО) № 1069/2009;
- Ловът на пернат дивеч или неговото изземване по друг някакъв начин от дивата природа;
- Пускане на диви птици, отглеждани на закрито, на свобода в природата.

Ще се извършва наблюдение на популациите от диви птици, по-специално на водни птици, за наличие на умрели или болни екземпляри, съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Заповедта предвижда съвместни проверки на служители от ОДБХ-Бургас с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици.

Кметовете и кметските наместници започват да разпореждат на собствениците и управители на птицевъдни обекти и "задни дворове":

- Да не допускат излизането на птиците извън клетките им за отглеждане;
- Да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици;
- Да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците;
- Да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици;
- Да уведомят незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в област Бургас.




Още по темата: общо новини по темата: 18
28.01.2017 »
21.01.2017 »
05.03.2015 »
16.02.2015 »
11.02.2015 »
09.02.2015 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Свлачище в "Сарафово"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: