Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българската легендарна марка "Правец" се завръща с нови лаптопи
Автор: Екип Burgas24.bg 09:52 / 30.12.2014Коментари (15)1404
© БГНЕС
След едногодишни усилия скоро на родния пазар ще се появи новият лаптоп от легендарната българска марка "Правец". Няколко десетки граждани вече са подали заявка да притежават машината, която може да бъде разгледана и изпробвана на специален щанд в столичен мол. 

Щандът функционира от 20 декември, като на него управителят на "Правец Компютри" ООД и инициатор на проекта "Компютри Правец - Една легенда се завръща" Бойко Вучев лично запознава хората с параметрите на лаптопа.

"Идеята е хората да видят компютрите, да ги пипнат, да поработят на тях и ако решат и им харесат, да си ги закупят", каза пред БГНЕС Бойко Вучев. 

По думите му машините наистина са много хубави, а продажбата им ще стартира от 15 януари. Има голям интерес към лаптопите "Правец 64М", потвърди Вучев. 

Десетки хора се спират всеки ден на щанда и разглеждат с интерес машините. Повече от тях са много изненадани и не могат да повярват, че
марката "Правец" е жива.

По-възрастните си спомнят с носталгия и интерес за компютрите, на които са работили, а младите са впечатлени от дизайна и параметрите на българския лаптоп.

Заедно с новите машини Бойко Вучев е изложил и част от своята лична колекция стари компютри "Правец", като целта е да се види пътят на машините от 80-те години до наши дни. 

Пътят е подновен днес с три основни линии машини с едно и също 14-инчово шаси. Новият лаптоп е тънък, под 2 сантиметра, тежи 1,8 килограма и ще се предлага в три различни варианта, съответно с процесори i3, i5 и i7 на Intel Core. 

Батерията издържа над 7 часа работа. "Правец 64М" ще работи с SSD диск, което му позволява време за зареждане на операционната система от порядъка на 3-4 секунди. 

"Поддържа до 16 GB оперативна памет и възможност за монтиране на дискова памет до 2 TB. Лаптопът разполага с красив алуминиев капак и светещо лого на "Правец". Има клавиатура с фабрично поставени букви на кирилица. Базовият модел ще струва малко над 1000 лева. Фирмата ще заложи основно на качеството на машината", каза Бойко Вучев. 

От друга страна, в "Правец" разчитат и на факта, че компютърът се сглобява в България, в целия процес участват изцяло българи, като са ангажирани няколко родни фирми. 

"Данъците от този проект ще се плащат в България, ангажирани са българи и разчитаме на това, че хората ще искат да подпомогнат нещо, което се създава у нас", изрази надежди Вучев.

По думите му най-интересната част от проекта и идеята е средствата от продажбата на пилотните и последващите бройки да се инвестира в създаването на лаборатория "Правец". 

Надеждата на екипа е проектът да стартира успешно, за да се създаде възможност в България да се разработват нови неща и след години цели части от лаптопа да се произвеждат изцяло в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.12.2014 г.
0
 
 
Може да твърдите, че в азия правят по-евтини компютри, но качеството отговаря на цената. Въпреки това ме съмнява да произвеждат лаптоп със същите параметри и то на цена 200-300лв. Смятам, че Правец си отговаря на цената, все пак процесорът Intel, и другите части са маркови.
Aнонимен
на 30.12.2014 г.
0
 
 
Страхотна новина! Необходимо е в България да има и производство на компютърна техника, новият лаптоп според характеристиките, е не само мощен, но и по-надежден, понеже се сглобява тук. Лаптоп с SSD и 16gb рам ще струва повече от 1500лв. Надявам се да се намери пазар и трудът на изобретателя да бъде възнаграден.
0
 
 
Въздържам се от коментар.За сега успех в начинанието с едно голямо НО...Дано не си остане голямо .Ако се вярва на информацията относно елементите,метално шаси и корпус,цената е нормална,НО ще поживеем,ще видим!
0
 
 
бече по добре името да бече Т.Живков.....
+1
 
 
Не беше ли редно да го кръстят "Банкя"? "Правец" звучеше култово по Татово време.
+2
 
 
с тази цена няма да е много конкурентен,трудно ще пробие!
Aнонимен
на 30.12.2014 г.
+3
 
 
Цяла Азия вече сглобява с големи обороти и на ниски цени и просто няма как по този начин да се конкурираме. Силата на България може да е в разработването и патентоването. Преди 30 г. нямаше свободен пазар и се работеше само на "Правец", нямаше и авторски права в зоната на СИВ и можеше всеки да лепи етикети на IBM, но реалността е друга. Дано фирмата наблегнат на разработването на софтуер - желая им успех.
Aнонимен
на 30.12.2014 г.
+4
 
 
Страхотна новина. Ако скоро не бях си купил нов лаптоп на драго сърце бих се доверил на българските инженери, които уверен съм са положили истински усилия, за да ни представят крайния продукт. Успех г-н Вучков !
+5
 
 
Типично по нашенки, цената ще е дърво, пък после да стимулираме българското..... ха-ха-ха...
+1
 
 
Смело е момчето-не може да му се отрече.Само че тези "български" компютри са на основата на евтини тайвански такива да не кажа от най-евтините...а и марката Правец няма никакъв шанс за пробив навън.Та да видим...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: