Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Родител забрани на дъщеря си да учи турска песен от учебника по музика
Автор: Екип Burgas24.bg 11:05 / 21.11.2014Коментари (114)29376
©
Учебник по музика за 6 клас, в който присъства песен на турски език, предизвика стотици коментари в социалните мрежи. Темата повдигна Владимир Борисов, възмутен баща, чиято дъщеря е трябвало да научи наизуст турската народна песен за домашно. Според него става въпрос за открита провокация, съобщава News7.

В понеделник вечерта Владимир Борисов заварва 12-годишната си дъщеря да говори на турски език в кухнята. С недоумение я пита защо го прави, а отговорът е, че текстът на песента е част от учебния материал по музика и задачата е да се научи наизуст. Бащата забранил веднага дори и с риск да пишат двойка на дъщеря му.

Народната песен на турски език се казва "Ела при мен". Тя е част от урока "Богатството на метроритмите в музиката на Балканите".

"Ако имаше поне две или три песни на други държави от Балканите, а както знаем, те са 13 държави на Балканския полуостров, така че да имаше и турски, и още 2-3, нямаше да бъде такъв проблем", твърди Борисов.

По думите на родителите турската народна песен в учебника по музика за шести клас на издателство "Просвета" е единствената, която има транскрипция.

Кирил Македонски е музикант. Споделя, че не разбира как това ограмотява музикално децата.

От училището ни отговориха, че в диска, който върви към учебника по музика, има песни на останали балкански народи, които се сравняват. От училищното ръководство на 81-ва гимназия отказаха да застанат пред нашата камера, тъй като не виждат проблем. 

По думите на помощник директора Румяна Парцова, това е част от задължителната подготовка по музика за 6-и клас и не трябва нещата да се вадят извън контекста, тъй като децата се учат на музикална култура по отношение на балканската музика.

Родителите обаче искат да знаят кой и как избира учебниците, по които учат децата им.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.11.2014 г.
0
 
 
Имаше коментари,твърдящи,че подобни изказвания са антидемократични,или че не бива да се слагат турците в Турция и българските турци под общ знаменател.И съм съгласна и с двете мнения.Защото българските турци подклаждат това напрежение.Защото изказванията трябва да са антидемократични,както може лидер на партия в България да провежда агитации на турски език,който до колкото си спомням не е официален за страната.Защото в училище преди време учехме Добри Христов,Емануил Манолов,Панчо Владигеров,класическа музика за обща култура,а не песен на език,който ни е вменяван и налаган с определена цел.Прощавайте,но това не е свързано с обща култура и знание.Наскоро се породи спор за учебник по история,в който се разказваше главно за турските съвременни празници и обичаи и твърде лаконично за българските такива.Като сме такива ученолюбиви хора защо не учим за тези на Австрия или на Гърция-отново поради същата причина.Не разбрах дали беше опит да покажат,че и те са хора със свои традиции,но ефекта беше подклаждане на етническо напрежение,поради простичкия факт,че не можеш да разказваш на едно дете колко несправедливи(меко казано) са били османците и после да обясняваш за празниците на потомците им.
Aнонимен
на 25.11.2014 г.
0
 
 
Дайе не ми се занимава. При полойение - цитирам коментар на булгарин, когато слъ6ахме народна мъзика- " Това е толкова селско и проста6ко" - аз сум гаидар, бив6ата ми йена бе6е народна певица, и ако знаете колко проблеми сме си имали с така наре4ените патриоти, които за6титават маика Булгаря от вси4ки тези " промивки". И ми се иска да им откусна муни4ките топ4енца на вси4ки! господа "патриоти" които са "сторили толкова много" за маика Булгаря.Като сте такива патрити погрийете се за кълтърата ни-да расте и да се разпространява а не да мрункате само и след това-ни6то.
Aнонимен
на 25.11.2014 г.
0
 
 
В България има турци хора!!!На турски е позволено да се говори щом има турци значи могат да си говорят на майчиния си език
Aнонимен
на 25.11.2014 г.
0
 
 
Браво на таткото и аз бих постъпил така!
Aнонимен
на 24.11.2014 г.
0
 
 
Ох,колко мъка има на таз земя!...Не можем още да се вдигнем от прахта!...А и колко ни харесва да се въргаляме о нея!
Aнонимен
на 24.11.2014 г.
0
 
 
Аз пък не мога да разбера какво се правите на толкова толерантни,а?! Вие не виждате ли ,че по този начин се промиват мозъците на обществото ни,като се започва от бъдещето на народа ни-децата?!! Не виждате ли,че българският народ бива постепенно асимилиран?! Хора,които не държат на родината си,не са достойни за нищо!
0
 
 
Не забравяйте 500 г не е било лесно на хората който са живяли тогава.
0
 
 
Немога да разбера защо се прават някой хора на Такиива патриоти - каквито не са !!! В Швейцария колко езика се говорят ??немски , италиянски, френски и Ретро романиш , да сте чули за такива проблеми ?? Всяка област си има своя език и всички са щастливи !!! Създавате изкуствено напрежение , което не е добро за никого ! аман от псевдо патриоти !!!!!
Aнонимен
на 24.11.2014 г.
0
 
 
Къкъв турски бе нещастници мръсни ние сме Българи и живеем в нашата страна който иска да учи български от къде на къде ние ще учим турски.Вън мръсни рязяни бургии.Марш на полето да нижите тютюн резнаци долни
0
 
 
Евала! Ама Турция на Балканите ли е, че нещо не се сещам?!? в?єв?є
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: