Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Инж. Венелин Радков: Странджа е орисана да бъде споделена планина
Автор: Екип Burgas24.bg 09:31 / 21.10.2014Коментари (0)932
©
Превръщането на Странджа в планина без пожари е идеята, обединила лесовъдите от двете й страни за участие в трансграничен проект, който има за крайна цел изготвяне на стратегия за борба с огъня в района на планината.

Добрите практики в борбата с горските пожари в България и Турция бяха в основата на втория информационен семинар по проекта "Странджа/Йълдъз е планината без пожари", проведен в Созопол на 16 и 17 октомври.

"Няколкото големи гранични пожара, случили се в предишните години в района на Странджа показаха острата необходимост да се намерят пътища за сътрудничество при овладяване на крупни горски пожари в Югоизточната част на Европа. Така се стигна до оригиналната за българо-турските отношения идея, която обедини лесовъдската колегия от двете страни на границата. Съществена част от проекта е разработването на стратегия 2014 - 2020 за борба с пожарите в района на Странджа. Всички ние тук започваме да разбираме, че ставаме част от една българо-турска професионална общност, обединени от голямата идея - превръщане на Странджа в планина без пожари. Като лесовъд, намирам тази идея за прекрасна по две причини: всички ние - лесовъдите обичаме еднакво тази планина и предпочитаме да работим за красиви и благородни каузи. Проектът, с който сме се заели, дава широк простор не само пред българските и турските лесовъди, а смея да твърдя - пред българската и турската младеж. Странджа е орисана да бъде споделена планина!", изтъкна при откриване на семинара директорът на РДГ - Бургас инж. Венелин Радков.

"Когато чуем думата планина обикновено си представяме, че това е една бариера, която разделя народите. Според мен точно обратното е валидно за Странджа - тази планина обединява тези страни. То предполага и определени отговорности, затова трябва да полагаме общи усилия за съхранение на това богатство. Усилията ни непременно трябва да са обединени и синхронизирани, защото един пожар от едната страна е пожар и за другата страна. Осъществяването на проекта е много своевременно и на място", заяви от своя страна генералният консул на Република Турция в гр. Бургас - Ниязи Акйол, който също присъства на откриването на семинара.

"Странджа планина е 65% турска гора, намираща се в европейска Турция. За турските лесовъди Странджа е от голямо значение, затова наследството, оставено ни от предците, ние трябва да го пазим по най-добрия начин. Трябва да изтъкнем добия опит на двете страни и да направим обща стратегия, за да преодолеем опасността от пожарите", призова директорът на горското стопанство в Къркларели Нюфер Явуз.

Усилията за осъществяване на каузата за опазване на Странджа подкрепи и Катя Стоянова - заместник-кмет на община Созопол. Тя сподели, че в общината са изградени 3 наблюдателни кули и 3 водохранилища, и е осигурена техника за няколко кметства в района на Созопол, Равадиново и Черноморец.

По темите "Екология и същност на горските пожари, поведение и развитие на горския пожар" говори инж. Владимир Константинов - главен експерт в отдел "Опазване превенция и контрол на горските територии", дирекция "Опазване на горите и лов" при ИАГ - София.

Презентации по стратегията за превенция и борба с горските пожари представиха инж. Недко Недев - ръководител на проекта и инж. Живко Гърков - началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - гр. Средец.

Теоретичните дискусии имаха своето практическо предложение на територията на Териториално поделение "Държавно горско стопанство - Кости", община Царево, където бе направена демонстрация на системата за интегрално видеонаблюдение, осъществявана чрез три пожаронаблюдателни кули.

В края на октомври българските и турски лесовъди предстои да се срещнат на територията на гр. Къркларели.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: