Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Некачествен контрол на БАБХ позволявал продажбата на масло с лошо качество
Автор: Екип Burgas24.bg 10:50 / 01.10.2014Коментари (3)648
©
Производители на масло си позволяват нарушения, но това се дължи на некачествен контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров в коментар на резултатите от изследването на Асоциация "Активни потребители", което разкри, че в няколко марки масло на българския пазар има немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството.

Проучването е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки масло, като тестът е направен в две независими лаборатории. "Преобладаваха българските масла, имаше две немски и едно полско. Осем продукта бяха с много добро качество", подчерта председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Има злоупотреби, както в маслата, така и в други продукти в млекопреработвателния сектор. Това е така заради недостатъчен контрол от БАБХ. Предприятията сменят имената си и продължават да работят в същите фабрики", коментира Димитър Зоров и прогнозира, че между 30% и 40% от бизнеса в тази сфера работи в сивия сектор.

По думите му, цената е първият индикатор, но той не винаги е обективен. "При сиренето определено е обективен. При маслото обаче производителите изглежда слагат близки цени на имитиращите продукти", обясни председателят на организацията на млекопреработвателите.

"Контролният орган работи срещу лоялните производители, а трябва да има еднакви критерии. Проверяват се изрядните - когато някоя фирма подаде сигнал за нелоялна конкуренция, после Агенцията по храните им е постоянен гостенин", посочи Зоров.

По думите му, повечето от производителите, в чиито продукти са открити немлечни мазнини, това е практика. Богомил Николов също изрази увереност, че резултатите от теста на асоциацията не са извънредни, а по-скоро са логични.

От БАБХ отказаха коментар за bTV, като само повториха информацията от вчера, че извършват собствена проверка на качеството на маслото след сигнала на "Активни потребители".

Богомил Николов беше скептичен, че проверката на БАБХ ще бъде успешна. "Ние уведомихме Агенцията за резултатите на 19 септември, те започнаха проверка 10 дни по-късно", изтъкна той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.10.2014 г.
0
 
 
В "Cba " има изобилие от развалени стоки !
Aнонимен
на 01.10.2014 г.
0
 
 
защо не ги казват тези производители ами само мълчат за да си правят каквото искат. проверки дрън дрън, само лъжи
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: