Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България увеличава енергийната си зависимост от Русия
Автор: Екип Burgas24.bg 15:28 / 20.09.2014Коментари (5)524
© Burgas24.bg
Въпреки че повечето политически сили нееднократно са заявявали и продължават да заявяват като свой приоритет диверсификацията на доставките на природен газ, оказва се, се случва точно обратното. Доказателството стана публично известно от десетгодишната инвестиционна програма на "Булгартрансгаз", внесена за одобрение от ДКЕВР. В нея ясно се посочва, че енергийната зависимост на България от Русия се е увеличила през последните 2 години.

25 години от началото на демократичните промени у нас България си остава все така зависима енергийно от Русия. Нещо повече. Оказва се, че не само, че не е направено много за диверсификацията на доставките на природен газ, но и се увеличава делът от синьо гориво, който купуване от Москва.

Ако през 2011-а година страната ни е внасяла 85% от нужния ѝ природен газ от Русия, то през 2013-а този процент нараства на 90. Данните са от десетгодишната инвеститиционна програма на "Булгартрансгаз".

Причината - спад в количеството на синьото гориво, добивано у нас. Оказва се, че спадът е сериозен - близо два пъти за две години, от 438 милиона кубични метра през 2011 на 277 за миналата година.

Единственият начин в бъдеще страната да осигури енергийната си независимост е като инвестира в местни проучвания за добив на газ, включително и неконвенционален, т.е., шистов, е мнението на експертите.

Друг притеснителен факт е в програмата е, че "Булгаргазтранс" извежда като свой приоритет "Южен поток", докато до момента такъв бе изграждането на интерконекторни връзки със съседните държави.

Източник: Ekipnews









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
минавщия от тук (заминавщия за сибир) честно бих исках да ви питам какъв е вкусът на кафявото вещество по върха на езиктът ви :) (руското такова по сладко ли е от другото такова)
-1
 
 
Смятам за груба демагогия тези приказки за енергийна зависимост! Може ли някой да покаже какви са алтернативните варианти? Даже Германия и Франция предпочитат да купуват руски газ по две причини: умерена цена и гарантирани обеми по графика на доставките. А единствената пречка тази зима ще е ситуацията в Украйна - инспирирана от майдановците, верни подлоги на хамериканските интереси. Реалната диверсификация би била газопровод от Иран "Набуко", но и там САЩ е поставил бариера за дълги години! Остава САЩ да отсекат от Европа доставките на природен газ от Близкия изток и тогава? Ама разбира се, Чичо Сам ще ни доставя с кораби през океана втечнен природен газ! Но по цена, която би ни отрезвила силно и да ни накара да ги псуваме на майка!
+2
 
 
Нормално за една държава, управлявана 70 години от кремълски подлоги!
+3
 
 
За слугите на КГБ в ада има отделен казан - с червени дяволи.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: