Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Всеки четвърти българин до 30 години лентяйства
Автор: Екип Burgas24.bg 13:52 / 23.08.2014Коментари (24)921
©
Преди време проучване на Евростат показа, че една от причините за безработицата у нас е "нагласата на мързеливци". Мит ли е лентяйството сред младите и може ли да се промени тази тенденция? Всъщност фактите са си факти - преди няколко дни изследване показа, че всеки четвърти българин до 30-годишна възраст не прави нищо. Икономисти дори коментираха, че да се работи, не е престижно. Заражда ли се тогава нова мода сред младите хора? През последните години ценностите ни толкова се промениха, че дори започнахме да съжаляваме работещите за това, че бъхтят от сутрин до вечер, и то за мижави пари, както свикнахме да се изразяваме. Уж съжаляваме и самите себе си, цъкаме с език и обвиняваме системата (която и да е тя), че все не ни дава достатъчно възможности, че сме винаги бедните и онеправданите. Имаше дори една много хубава мисъл - че ние, българите, живеем с мисълта за перманентно бедствие.

По-страшното е, че вече години наред не излизаме от тази летаргия и все чакаме някой да ни оправи. Много младежи дори не си правят труда да отидат на интервю или да си потърсят работа точно защото смятат, че пак те ще са прецаканите. Така се превръщаме в едно мрънкащо общество на обезкуражените, на тези 30-годишни "млади" хора, които всъщност би трябвало да уредят живота си по някакъв начин, да се справят сами с ежедневните трудности и да са излезли от крилото на мама и тате. Много българи ще кажат, че работа няма, ще се оправдаят с тежката икономическа криза, от която се възстановяваме не само ние. Факт е, че младежката безработица е проблем не само за България, но и за други европейски страни. Ами погледнете какво стана в една Испания? Там в края на миналата година тя достигна рекордните 56%. Някои дори нарекоха страната "мащеха за младите хора". Просто ние сме свикнали все да се сравняваме с другите, с чуждите стандарти и да смятаме, че нещо все не е достатъчно добро за нас. Но какво ще постигнем с това? Нищо, освен че ще продължаваме да сме в графата на мрънкащите и оплакващите се. А такива не оцеляват. В днешно време успяват стратезите, смелите, тези, които искат да се развиват и да се борят. Нищо че някои младежи все още не правят разлика между образование и квалификация, което според работодателите продължава да е голям проблем.

Може би донякъде е виновна и образователната ни система. Вярно е, че тя трябва да се реформира. Излишно е да се роят вузове, които бълват некачествени кадри. Излишно е и да се учат специалности, от които всъщност пазарът на труда няма нужда. Наистина никой не може да каже какви ще са тенденциите след десет години, но все пак трябва да се вслушваме и в гласа на експертите. Докато това не се промени, ще продължаваме да си говорим за "изгубеното поколение", което води до огромни загуби в икономиката. Нито една страна няма нужда от професия "мързеливец".

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.09.2014 г.
0
 
 
мангалите да работят,за тях има вси4ко,и работа и помо6ти,да йивеят в булгаристан е престий за тях.
+3
 
 
За 2 лева работи, без 2 лева не стой!!! =D
Цъкам минуси на буферите :)
на 23.08.2014 г.
+7
 
 
2-а от другите четирима са от малцинствата и едва четвъртия работи. Бъдещето,смятам,всички го виждате.
+3
 
 
...за два леа на час свършиха се балъците
-3
 
 
По-умни от нас хора са го измислили отдавна - Залудо работи, залудо не стой. Да, ама не. В момента е пълно с титани на мисълта като "Тонката". Само ми е интересно кой му плаща сметките, докато бичи айляк? Сбъркана работа...
-3
 
 
За ТОНКАТА: твоето "бичане" също струва пари, само че ги плащат твоите близки - роднини, приятели... (да са живи и здрави!) Освен да крадеш от всички?.. :(
+6
 
 
С две думи.Ние се правим,че работим,те се правят,че ни плащат.Няма нормален младеж да работи,който да дърпа каруцата цял ден,пълна с пенсионери и цигани и накрая да взима по малко от тях.За какво да работи за кауза ли,няма мързеливи хора има малки стимули.Да работиш и да умираш от глад и заеми,не мерси по добре да бича айляк вкъщи,както каза колегата долу, или газ на запад.
Простаците са непобедими!
на 23.08.2014 г.
+8
 
 
Няма мързеливи хора ,има некоректни работодатели ,никой няма да работи за 300-400 лв по 8-10-12 часа , докато не се научите да плащате както трябва , толкова и бизнеса ще ви е бизнес .
-2
 
 
Това ни е най-големия проблем на българите... изключително креативна нация сме , но ужасно мързелива. Бедния винаги ще си остане беден , просто защото мислите му са такива :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: