Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветан Цветанов: Енергийната зависимост остава ахилесовата пета на България
Автор: Екип Burgas24.bg 16:31 / 21.08.2014Коментари (1)1967
©
Редица събития от началото на 2014 г. дават основание да твърдим, че енергийната сигурност е в тясна връзка и с темата за държавната независимост и суверенитет. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на международната конференция "25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм: европейски спомени и политическо вдъхновение", която се провежда в латвийската столица Рига.

Според Цветанов, наследената от комунистическото ни минало енергийна зависимост е твърде голяма.

"Именно поради това, политическата сила, която представлявам, поставя енергийната сигурност в центъра на икономическата и външнополитическата стратегия на България. Балтийските страни познават добре похвата на Русия да използва енергийната зависимост като политическо оръжие срещу тях. През годините Москва неведнъж се е опитвала да се възползва от монопола върху доставките на природен газ, за да гарантира политическото си влияние в региона. Добре известни са опитите за тази цел да бъдат използвани руските етнически малцинства", посочи Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ подчерта, че България подкрепя инициативата на полския премиер Доналд Туск за създаването на Eвропейски енергиен съюз, който ще служи като независим механизъм за договарянето с трети страни на количествата и цените на природния газ за целия Европейски съюз.

"Така ще намалее възможността за политически натиск върху отделни държави при сключването на дългосрочни газови споразумения със страните извън Съюза. Европейският енергиен съюз е особено необходим на България, чиято енергийна зависимост остава ахилесова пета на сигурността", заяви Цветан Цветанов.

По думите му, за България е важно на първо място да обвърже газопреносната си мрежа с тези на своите съседи, за да може да си осигури достъп до алтернативни доставки на синьо гориво от Каспийския басейн и Близкия изток.

"Пред бъдещото правителство стои като приоритет и разработването на газовите залежи в Черно море и в Мизия, които ще осигурят по-евтин газ за българските потребители. Междусистемните връзки, от своя страна, могат не само да ни дадат повече опции, но ще превърнат България в регионален газов център. В тази връзка проектът "Южен поток" трябва да изпълнява стриктно изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС за предоставяне на 50% достъп до тръбопровода на трети страни", категоричен бе Цветанов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ау какво плозрение. Всички сте една сбищина, която не работи за народа си.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: