Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Родните политици приемат безпрецедентен закон заради КТБ
Автор: Екип Burgas24.bg 10:01 / 13.07.2014Коментари (8)1967
© Burgas24.bg
Топката около кризата с "Корпоративна търговска банка" вече е в полето на политиците. Те трябва да решат въпроса кардинално - кой да поеме евентуалните загуби от лошата кредитна политика и злоупотребата със средства от страна на мажоритарния собственик Цветан Василев - държавата или вложителите.

В понеделник Иван Искров ще представи проекта на БНБ за специален закон по случая. Ако политиците се съберат и приемат, независимо дали с някакви промени или не този закон, операцията по прехвърляне на депозитите от КТБ в "Креди Агрикол" ще стане възможна.

Този вариант означава, че се прави нещо специално и само за трезора на Цветан Василев, прецедент при приемането на закони у нас и не само у нас. Обикновено задължителни текстове се приемат за всички субекти в определен сегмент на икономиката.

В момента не е ясно какво ще решат политиците по казуса. Според непотвърдени информации налице е познатото ни разминаване между ГЕРБ от една страна и БСП и ДПС от друга. Хората на Бойко Борисов са против, поне ако се доверим на неговите изказвания, ДПС е категорично "За", докато БСП също приема варианта, но ще предложи и свои промени в проекта на БНБ.

Експерти твърдят, че ако специалния закон стане факт, загубите на трезора няма да станат обществено достояние, защото ще се загубят между обявените бомбастично от повечето медии цифри - 3.5 милиарда лева и реалното положение на финансите на КТБ.

Дори първокурсниците по финанси и банково дело знаят, че ако една банка има 1.7% лоши кредити, това означава, че от сумата 5.4 милиарда лева раздадени пари на кредит, едва около 100 милиона трябва да бъдат вписани като загуба. За останалите кредити е ясно, че се изплащат навреме. Дори да има срив при някои от тях, сумата на лошите кредити на КТБ едва ли ще надхвърли 400-500 милиона лева, прогнозира и бившият министър на финансите и банкер Стоян Александров.

Да не говорим, че за всеки кредит има някакво обезпечение, може да покрива 20-30 или 60% от взетите назаем пари, може и повече.

Въпреки обявената липса на документи от кредитните досиета, хората и фирмите, взели кредити, са ясни и не могат да се скрият. Има ги не само в банката, но и в Кредитния регистър, който се води от БНБ. Така че разделянето със спецзакон на едни пари, които да отидат в "Креди Агрикол" и други, които да останат в обявения във фалит трезор очевидно ще е субективно и по неясни за обществото критерии.

В този случай държавата ще покрие липсите с пари от Гаранционния фонд и от резерва на БНБ. Дали и как обаче тя ще си търси после парите от взелите кредит, колко от фирмите и физическите лица ще си върнат борча е неизвестна величина. Според повечето експерти обаче, в този вариант ще се налеят едни около 2 милиарда лева, които никой не казва откъде ще бъдат компенсирани.

Спецзаконът ще облагодетелства вложителите в КТБ, чиито депозити ще бъдат прехвърлени в одържавената банка. Те ще си получат парите в пълен размер и ще могат да разполагат с тях след 21 юли. Ако от Брюксел разрешат тази неординарна стъпка на родните политици, която ще представлява прецедент не само за България.

Ако политиците не се разберат, следва обичайната процедура при обявяване на фалит на банка. Вложителите получават парите си до гарантираната от закона сума - 100 000 евро.

Остатъкът над тази сума се губи. Според данни на "Преса" става дума за 1.4 милиарда лева в депозити на фирми и банки, от които 300 милиона лева на държавни компании и 600 милиона лева на физически лица. Това е цената на вложения в малка и даваща по- високи лихвени проценти банка. Рискът носи повече пари, затова съществува. А кое е справедливо и кое - не зависи в този случай единствено от гледната точка.




Още по темата: общо новини по темата: 96
06.10.2021 »
10.01.2018 »
16.08.2017 »
04.12.2016 »
13.04.2016 »
20.02.2016 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.07.2014 г.
+1
 
 
Малоумна държава. Надявам се всички да се изнесат до 4-5 години в чужбина и да станем турска или руска република. Това е спасението..
+5
 
 
Казуса с КТБ е национален. Защо не публикуван целият доклад на одиторите, г-н Искров? Какво означава, няма достатъчно документи за и по движение на кредити за 3,5 милиарда лева? Най-елементарен пример: Обикновен гражданин получава кредит от банка на стойност 1000 - 2000лв.. Подписва 5(пет) еднакви екземпляра на договора който се сключва м/у него и банката. Един за него, останалите се разпределят по установеният ред. Като добавим и електроните носители.... Май няма как да няма документи. Или не искате да се знае на кого са отпускани тези кредити и да ли се обслужват редовно? Как се изнасят от банка 200 мил. лева? Как БНБ следи паричния поток от нейният трезор към трезорите на другите банки? Как се национализира банка? Мислите ли, че с този театър на абсурда ще дойде в България някой инвеститор да си вложи парите? Добре, че послушахте Гаврийски и не последва "Банкова ваканция"! Защо не са допуснати за разговори мажоритарните собственици на КТБ за разговори по ликвидната криза в банката? Кой, кой, кой има интерес да срине банковата система - последвалата атака срещу ПИБ? Въпроси много - отговори и понасяне на отговорност няма! Не съм адвокат на никого, но при така изнесената информация от БНБ, ме навява само на едно. Лов на Вещици, прикриване на истината и пренасяне в жертва няколко лица.
+5
 
 
Не знам защо толкова се бърза с нов закон.Нека първо се оповестят кредиторите,дали и как си погасяват кредита.И да види обществото за кого трябва да плаща / а вероятно това не са обикновени граждани/.Банковата система била стабилна,не като 1996 - 1997 г.,но с прокарването на извъредни закони пак народа ще обира негативите.Дано политиците се вразумят и не правят повече глупости.И все пак приятен ден.
Aнонимен
на 13.07.2014 г.
+5
 
 
Тия ши*аняци от парламента бързат да си заличат следите но все още някой хора не са си казали последната дума не напразно Осман Октай вчера каза че доста хора ще изгорят от цялата тази далавера така че не бързайте да ни отписвате
Aнонимен
на 13.07.2014 г.
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: