Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Регионалният център на БАН в Бургас вече е факт
Автор: Екип Burgas24.bg 13:59 / 04.07.2014Коментари (0)1183
©
Регионалният академичен център на БАН в Бургас е вече факт. Той е резултат от подписаното още през 2009 г. споразумение за тясно сътрудничество между Община Бургас и Българска академия на науките, както и от съвместните усилия на Научната академия, Община и Областна управа.

Представителството на БАН се намира на бул. "Демокрация" № 5, в сградата на Професионална гимназия по автотранспорт и е първият от цялостна регионална мрежа центрове, чиято дейност включва интегриране на научноизследователска и иновационна дейност в индустрията, бизнеса и културата.

Академичният център в Бургас ще работи за сближаване на науката и местните предприемачи. За развитието на местната икономика може да се използват научни проекти в областта на екологията, новите видове материали за различни производства, алтернативните източници на енергия и др. Той ще бъде ръководен от доц. д-р Севдалина Турманова.

Събитието е част от богата програма на Българската академия на науките по повод честването на 145 години от създаването й. Тя включва още научна конференция и откриване на документална изложба "Мила Родино! Цветан Радославов създател на Българския химн" в КЦ "Моско казино".

"Изказвам благодарност към ръководството на града, това е най-динамично развиващият се град в страната. Вярвам, че новият център ще работи ефективно и ще развива големия потенциал, с който разполага Бургас. Доказателство за това са научните разработки, които се съхраняват в нашите архиви", сподели днес председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров на откриването на научната конференция.

"Безспорният авторитет на Академията през всички тези години е респектиращ. Искам да ви уверя, че аз като кмет много се гордя с Българска академия на науката и смятам, че тя е голям капитал за държавата. В Бургас се обучават стотици млади умове, които вече имат свое пространство, тук на място, където да доразвиват и обсъждат иновативните си идеи и проекти", заяви кметът Димитър Николов.

Интересна информация за икономическото развитие и алтернативите на района представи зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев. С презентацията си "Бургас - град на възможностите", той онагледи водещите проекти, креативните решения за подпомагане на бизнес средата и част от бъдещите инвестиционни стратегии за напредъка на Бургас.

На форума ще бъдат представени едни от най-актуалните теми за обществото, научни проекти в областта на екологията, новите видове материали за различни производства, алтернативните източници на енергия, медико-биологични аспекти на демографската криза, алтернативните методи за ефективна химиотерапия на туморните образования и др. Присъстващите ще имат възможност да разгледат документалната изложба "Мила Родино! Цветан Радославов създател на Българския химн".

Сред присъстващите бяха още бившият председател на БАН акад. Никола Съботинов, областният управител Павел Маринов, доц. д-р Севдалина Турманова - регионален координатор на БАН, проф. Гарабед Минасян - представител на Институт по икономическо развитие към БАН, акад. Васил Сугурев - представител на Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, ректорът на БСУ проф. Галя Христозова, зам.-ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" Петранка Пипева и много др.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: