Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК погва страната заради "реставрацията" на крепостта "Яйлата"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:14 / 03.06.2014Коментари (0)3842
© mittag.wordpress.com
От Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) изпратиха писмо до министъра на културата и министъра на регионалното развитие по повод непрофесионалната според тях реставрация на римската крепост в Яйлата. Ето какво казват те в него:

Уважаеми дами и господа,
Създаването на ГИОКИН бе предизвикано от гротескното и непрофесионално осъществяване на проекти за "реставрация, реинтеграция и социализация" на паметници на културата в България, при това за милиони от европейския и българския данъкоплатец по Оперативна програма за регионално развитие на Еврoпейската комисия. Голяма част от членовете на тази гражданска инициатива имат образование, а някои и дългогодишна практика в изследване, изучаване, реставрация, опазване и експониране на културното наследство.


Реставрацията и експонирането на археологически и архитектурни обекти би заслужавало да бъдaт приветствани ако бяха и са осъществявани в съгласие с международно утвърдените принципи и конвенции и на Закона за културното наследство на България. На практика обаче "реставрацията" и "социализацията на редица значими обекти по горната програма за регионално развитие бе изпълнена в нарушение на чл. 163 от Закона за културното наследство (изискващ "максимално запазване на автентичността на културната ценност") както и на международните документи за опазване на културно наследство: конвенции ратифицирани от България и харти на ИКОМОС. Създаването на ГИОКИН е следствие от нарастващата обществена реакция срещу бруталните и необратими увреждания на значими археологически структури с използването на неприемливи, демодирани и отречени в световната праткика методи на "реставрация" и "реинтеграция", най-често осъществявани чрез грубо и разрушително надграждане на запазените руини.
Редица публични изказвания на български архитекти, архитекти-реставратори, археолози и професионалисти работещи в сферата на опазването на културното наследство, както и експертни становища на ИКОМОС подложиха на критика и се обявиха срещу извърщването на масивна или тотална реконструкция на арехеологически обекти по тази програма. Основен лайтмотив на тези публични и експертни становища остава, че използването на такива псевдо-реставрационни способи (отдавна изоставени и санкционирани като непозволени в световната реставрационна практика) води до необратимо компроментиране на тяхната автентичност, нанася необратими поражения върху тяхната историческа и културна стойност и ги подменя с модерни и най-често бутафорни макети и фалшификати, при това в реален мащаб.


За огромно съжаление институциите, които би трябвало да осигурят изпълнението на тези проекти в съгласие с процедурните изисквания на Европейската комисия и въпросните международни конвенции за опазването на културното наследство, а именно Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата показват необяснимо бездействие, липса на реакция и незангажираност с продължаващите нарушения и нередности при тяхното осъществяване. Бездействие продължаващо въпреки усилващия се обществен и медиен отзвук и натиск, умножаващи се сигнали от страна на граждани и граждански сдружения както и поредица от експертни становища изпращани до тези министерства.

Именно по тази причина ГИОКИН започна да подготвя документация и фотодокументация за най-фрапантните нарушения при проектите за превръщането на археологически и архитектурни обекти в туристически атракции. С цел тази информация да бъде предоставена на европейските институции пряко финансиращи и контролиращи тези проекти (в случая - Европейската комисия) както и на други европейски и международни орагнзиации ангажирани в различна степен с опазването на културното наследство: Съветът на Европа, ЮНЕСКО, ИКОМОС, Europa Nostra и други.

Такава документация е вече изпратена до Европейската комисия и горните оргнизации във връзка с предизвикващия най-силна обществена реакция в момента проект по тази програма, чието изпълнение протича във все по-драстични нарушения на българските и международни нормативни наредби в областта на биоразнообразието и културното наследство. Става дума за проекта на община Каварна "Яйлата, античната врата на Добруджа" предвиждащ аварийно укрепване на Скална църква "Св. Св. Константин и Елена» и «Реставрация и частична реинтеграция на ранно-византийска крепост» в археологическия резерват. От поредицата нарушения при изпълнението на този проект особено сериозно е изграждането на подходни пътища към обекта и използването на тежка техника в резервата, който попада също в две защитени местности в пълно противоречие с одобрения и съгласуван План за безопасност и здраве към проекта (само това крещящо несъответствие на одобрения проект с изпълнението му би трябвало да е достатъчно основание за неговото незабавно спиране).

РИМ Добрич вече излезе с ясно становище (което прилагаме) за процедурните нарушения при изпълнението на проекта, посочвайки, че действията на строителя изпълнител са в нарушение на чл. 163 от Закона за Културното Наследство, изискващ "максимално запазване на автентичността на културната ценност". Както недвусмислено подчертават оценките на проекта в приложената предварителна селекция на мнения на водещи международни експерти в областта на консервацията и реставрацията на културното наследство, проектът вече е реализирал (в случая със скалната църква) и в момента реализира (в случая с крепостта) недопустими от реставраторска гледна точка практики и резултати в разрез със залегналите принципи в редица международни конвенции, ратифицирани от България. Резултатите от "реставрационните" намеси и методи са категоризирани от международно признати експерти в тази област, които прилагаме като следващи отречени "норми на XIX век", "демодирани" и несъобразени с указанията на ЮНЕСКО и съвременните нормативни уредби и водещи до резултати, категоризирани като "ужасяващи" и "безобразни" и до превръщането на "значителен исторически паметник в един примитивно изграден модерен сурогат". Извън съмнение е, че реализацията на проекта в този вид ще доведе до още по груби увреждания на археологическите паметници в резервата и като цяло ще нанесе трайни и необратими поражения върху неговия интегритет, синтеза му с уникалната природна среда и безвъзвратна загуба на неговата културно-историческа стойност.

Европейската комисия вече изправя България пред Съда на Европейския съюз за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и биологични видове на териториите на община Каварна. Ако българските институции позволят този проект на община Каварна да бъде реализиран в сегашния му вид ще бъде направена решителна крачка към маргинализирането и санкционирането на България като международен парий и в сферата на опазването на културното наследство.

Приложения:

1. Официално заявление на Регионалния исторически музей - Добрич, относно проекта "Реставрация и частична реинтеграция на ранновизантийската крепост и укрепване на скалната църква "Св.св. Константин и Елена" в Националния археологически резерват "Яйлата"

Археологическият резерват Яйлата, попада в две защитени зони по Закона за биологичното разнообразие - Защитена зона "Комплекс Калиакра" и Защитена зона "Калиакра".
Проектът на Община Каварна за Яйлата предвижда и вече е реализирал (в случая със скалната църква) практики, несъобразени с принципите, залегнали в редица международни конвенции, ратифицирани от Република България, свързани с опазването, реставрацията и поддържането на културното наследство. Това се демонстрира от събрани експертни оценки на изпълнените работи на скалната църква и започващите такива на крепостта.


Тези действия на строителя изпълнител са в нарушение на чл. 163 от ЗКН, изискващ "максимално запазване на автентичността на културната ценност".

В рамките на крепостта са извършени спасителни археологически проучвания, без да бъде уведомен регионалният исторически музей. Несъстоятелна от археологическа позиция е методиката на извършените разкопки, даваща непълни резултати относно функцията, границите и хронологията на новоразкритите строителни структури.

В проекта на Община Каварна пише, че транспортирането на материалите до обекта ще е на ръка, понеже до него няма пътна мрежа. В пълно противоречие с одобрения план виждаме навлизане на тежка техника в защитена местност и археологически резерват.

2. Мнения на водещи международни експерти в областта на консервацията и реставрация на културно налседство във връзка с проект № BG161PO001- 3. 1. 03 - 0031-C0001 "Реставрация и частична реинтеграция на ранновизантийска крепост и укрепване на скалната църква "Св. Св. Константин и Елена" в Националния археологически резерват "Яйлата"

Професор Тина Вик, архитект-реставратор, професор по устойчива архитектура в Университет Даларна, Швеция:
"Работата на този обект трябва да се спре незабавно и да се организира семинар, на който да се обсъди какво трябва/може да се направи, каква е целта, какво вече е направено и как да се поправи то. Считам, че е много важно властите да се съсредоточат върху целта и отговорността на начинанието, а експертите - върху това как да се постигне тази цел."


Питър Ридингтън, архитект-реставратор, директор на Доналд Инсол и съдружници, архитекти и консултанти за исторически сгради, Лондон, Обединено кралство:


"Изображенията предизвикват загриженост. Още на пръв поглед се виждат основания за истински притеснения. Грубата стоманена конструкция, монтирана в църквата "Св. Св. Константин и Елена", наистина не би трябвало да е крайният вид на възстановения паметник. При днешните сложни и високо-развити методи на консервация за окончателното възстановяване би могъл да се използва по-внимателен и по-небиещ на очи подход. "Ремонтът" на крепостта Яйлата е в действителност грубо-непохватно дострояване с използване на зле подбрани и несъответстващи на градежа материали. Най-тревожното е, че по този начин се възстановява паметник, чиято значимост в голяма степен е съхранена и заложена именно в древните материали, с които е изграден, а изглежда, точно тази негова структура в момента се подменя. Ако горният подход бъде приложен повсеместно върху паметника, резултатът ще бъде окончателна загуба на значимост. Като се има предвид колко са усъвършенствани съвременните технологии за консервация и реставрация, ни изглежда ненужно и достойно за съжаление превръщането на един наистина значителен исторически паметник в един примитивно изграден модерен сурогат."

Експертен коментар върху качеството на "реинтеграционни" и "реставрационни" работи по византийска крепост от 5-6 в. на брега на Черно море на професор Осама Хамдан, архитект-реставратор, професор по архитектурна реставрация, Университет Ал Кудс, Йерусалим:


"Снимките са ужасяващи! Консервацията на обекти от културното наследство е наука и изисква мултидисциплинарен подход. Това, което се осъществява при "консервационните" проекти в България, е повърхностно и некомпетентно отношение при работата върху археологически или исторически обекти, без да се взема предвид тяхната ценност. Археологическите и културните обекти са носители на памет, идентичност, култура и цивилизационни белези. Те са безценни.

Международните спонсори - институции и агенции, трябва да проумеят, че работата с културното наследство не е равнозначна на преасфалтирането на едно шосе. При така наречената интервенция за консервация на крепостта трябва първо да си зададем основополагащия въпрос: защо е нужно да бъде строена наново?

Такова реконструиране е използвано в XIX в., обаче съвременната методология за реставриране на културно наследство се основава върху съхраняването на оригиналната информация, заложена в него и върху възможността тя да се предаде на бъдещото поколение.


В случай че наистина има нужда от реконструкция, нейният обхват и същност трябва да се определят въз основа на много изчерпателни изследвания: исторически, археологически, технически, технологични и други. Но във всички случаи съвременната философия на консервация изисква избягване на реконструкция. Съществуват способи да се подобри възможността за представяне на културното наследство пред туриста, като същевременно се израходват по-малко пари и се постигат по-добри резултати."

Д-р Махмуд Хауари, уредник на Колекцията ислямско изкуство от Средния изток в Британския музей:
"Съдейки по изпратените ми снимки от византийската крепост, случаят е подобен на този от "реставрационните" работи на крепостта в Охрид. Изглежда, че в момента се строят наново външните стени на крепостта, и може само да се гадае до каква височина ще бъдат издигнати! Освен това се използва цимент вместо хоросан. Впрочем този метод на реставрация (понякога наричан максималистичен) е вече твърде демодиран; съвременните (минималистични) методи се стремят към минимална интервенция върху паметниците и се съсредоточават повече върху укрепването и предпазването от влошаване на състоянието на материалите и зидарията. Но реконструкцията на паметници може да се постигне и чрез тяхното интерпретиране, например чрез сигниране по самия обект или чрез публикувани материали.


Що се отнася до скалната църква, подчертаването на пукнатините с кафяво изглежда безобразно отблъскващо; може би трябваше да използват хоросан, който да се слее със скалата. При всички случаи обаче е видно, че при реставрационните работи не са използвани указанията на ЮНЕСКО. В тях съществува изискването реставрация да не се прави заради самата реставрация, а като част от изучаването, интерпретирането и представянето на паметниците."

Проф. Беатрис Ст. Лоран, професор по ислямско изкуство и архитектура, Колеж за хуманитарни и социални науки, Държавен университет Бриджуотър, Бриджуотър, Масачузетс, САЩ:

"След като се запознах с извършеното по финасираните от Европейския съюз така наречените проекти за реставрация/консервация на скалната църква и на византийската крепост от V-VІ век, бих направила няколко коментара. Първо, изглежда, че тези проекти не следват указанията на ЮНЕСКО за значими проекти за реставрация и консервация. Използваните материали и методи определено не са в съответствие със спазваните днес нормативни процедури.

Второ, не бих нарекла, тези проекти реставрационни, а по-скоро програми за ремонтиране и преизграждане, което всъщност обезценява самите структури. Кому е нужно днес и при днешните условия да бъдат преизграждани тези структури? Този начин на "реставрация" се придържа към норми от ХІХ век, които отдавна се излезли от установените правила за съвременни проекти. В допълнение, камъните, използвани за реконструкцията на стената, визуално и по качество не съответстват на на оригиналния материал, така, че това е наистина един лош ремонт."


Визитки на международните експерти:

Професор Тина Вик: сред многобройните и високо ценените ѝ проекти в областта на консервация и реставрация на културното наследство се открояват дългогодишната ѝ реставрационна работа върху известния замък Йоребру̀ в Швеция, работата и като главен архитект и ръководител на проектите за пост-военна архитектурна реставрация към Cultural Heritage without Borders в Босна и Херцеговина между 2000 и 2007 и като международен член на пет-членната Комисия за опазване на националните паметници на Босна и Херцеговина между 2002 и 2008. Наградените ѝ реставрационни проекти включват и най-престижните награди на Europa Nostra през 2003, 2006, 2010.

Питър Ридингтън (директор на Доналд Инсол и съдружници): сред многостранната му дейност по консервация и реставрация на археологически и архитектурни обекти от различни археологически периоди се открояват удостоените му с престижни награди на Europa Nostra реставрационни проекти на Уиндзорския замък (след опустошителния пожар от 1992), "Меншън Хауз" (резиденцията на кмета на Лондонското Сити), замъка Кю в Кралската ботаническа градина, Кю Гардънс, както и планът му за консервация на Уестминстърският дворец (също удостоен с награда на Europa Nostra ). Сред наградените му проекти се откроява и реставрационната му работа на дворецът Кенсингтън (Тhe Painting and Decoration Association Highest Award, 2003).


Професор Осама Хамдан: многобройните му и високо-ценени проекти за консервация и реставрация (често под егидата на ЮНЕСКО) включват някои от най-значимите и знакови археологически комплекси в Израел, Палестинската автономия, Йордания и Сирия, сред които: Еммаус (Никополис), Францисканския манастирски комплекс на Бичуването в Йерусалим, древната синагога Айн Дук и селището Айн ес-Султан край Йерихон, дворецът Хусейни в Айн Синия, Стария Град в Наблус, Стария Град в Джифна и други. Директор на "Центъра на мозайките" в Йерихон.


Д-р Махмуд Хауари: проектите му включват археологически проучвания история на архитектурните периоди на значими археологически обекти в Израел и Палестинската автономия като Кулата на Давид/Цитаделата в Йерусалим и дворецът Хишам в Йерихон.Член на мисията на ЮНЕСКО, инспектирала проектите за консервация и реставрация на културното наследство в Република нМакдеония; съавтор на отчета на мисията.

Проф. Беатрис Ст. Лоран: проектите включват архитектурната история и история на реставрацията и консервацията на византийски и османски паметници в Турция както и на ранните шед ври на умаядската култова архитектура, Куполът на Скалата и джамията «Ал-Акса» на Храмовия Хълм в Йерусалим.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: