Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските математици търсят нови международни контакти
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 03.04.2014Коментари (0)1402
©
Бивши и настоящи ученици от
ПМГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Красимир Стоянов е първият директор - литератор в историята на Природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" - Бургас. Завършил е Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология" през 1989 г. и от тогава до сега е работил само в сферата на образованието, минал е през всички етапи на системата. Бил е учител по български език и литература в СОУ "Константин Преславски", после помощник директор и директор в същото училище. По-късно е назначен за помощник директор по учебната дейност в ПМГ "Акад. Никола Обрешков".

Красимир Стоянов счита себе си за част от екипа на бившия директор на гимназията - Станчо Славов и възнамерява да продължи да развива училището в зададената от него посока.

- Господин Стоянов, според Вас, на какво се дължи непрекъснато нарастващия рейтинг на бургаската математическа гимназия през последните години?

- ПМГ "Акад. Никола Обрешков" е най-голямата профилирана гимназия в Бургас. Броят на учениците, които искат да учат тук, непрекъснато нараства. Ние приемаме 4 математически, 1 информатична и 1 биологична паралелка всяка година. Оказа се, че биологичната ни паралелка се е превърнала в хит - през миналата година много деца, които останаха извън нея, бяха разочаровани.

Смятам, че големия интерес към нас се дължи не само на изключително добрите ни успехи в извънкласните дейности. Мисля, че рейтингът го повдигаме и самите ние с отношението си съм родителите, към гражданите, които влизат в гимназията, с начина по който контактуваме. Учителят е публична личност, ежедневно е на сцената и трябва да бъде много добър професионалист, за да се справи с мисията си. Колективът, изграден от добри специалисти - това е рейтингът на едно училище. А педагогическият състав на математическата гимназия включва точно такива добри специалисти, можещи и опитни. Той е изграждан в продължение на години от моят предшественик. От него аз наследих добре работеща институция, организация с много силен дух като желание за изява и развитие, колектив от професионалисти, който умее да работи с децата, да подбира, развива и доказва техните таланти. Възнамерявам да продължа тази традиция и да я развивам, като търся нови перспективи.

- В каква посока виждате перспективите за развитие?

- В установяване на нови международни контакти по отношение на извънкласните дейности - участия в олимпиади, състезания и турнири. Гимназията има многогодишни контакти с азиатските страни, където се провеждат най-рейтинговите математически състезания и олимпиади. Наши ученици редовно участват в тях и бележат изключителни успехи. Поддържаме контакти и с водещи азиатски математически школи. Подобни са отношенията ни и с руската математическа школа, която е сред елитните в света. Сега обаче възнамеряваме да се обърнем към Европа. Търсим контакти и партньорства в европейските страни и тук аз виждам перспектива за бъдещо развитие. Вече сме положили известни усилия и първите контакти са налице. В началото на ноември м.г. проведохме много интересен квалификационен семинар с колеги в Румъния. Там имат добра математическа школа, миналата година бяха домакини на изключително силна международна олимпиада, на която нашият ученик Тодор Марков спечели бронзов медал. Установим връзки с национален колеж в Букурещ- средно училище, според техния формат на образователна система. Интересно се оказа за нас това, че училището е профилирано в областта на природните науки и чуждите езици равностойно - подобно на нашите езикови и математически гимназии, но събрани в едно. Имахме възможност да се запознаем с начина, по който те подготвят учениците, възнамеряваме да задълбочим връзката и да продължим да осъществяваме обмен на идеи.
Ще продължава за нас да бъде приоритет развитието на учениците ни не само в областта на природните науки. Това е амбиция, която сме си поставили още през миналата учебна година и резултатите вече са налице. Ние имаме трима ученици, класирани на национален кръг на олимпиадата по български език и литература, което е огромно постижение за една математическа гимназия. Още повече, че общо класиралите се деца от Бургас са пет. Наши ученици са класирани за националните олимпиади и по други предмети: по руски език - 2 , астрономия - 5, физика - 7, по философия - 2. Очакваме резултати за олимпиадите по история и цивилизация, география и английски език.

През тази учебна година в гимназията работят 27 групи по националната програма "С грижа за всеки ученик". Това са школи, които подготвят децата за националните кръгове на олимпиадите.

Тези резултати ни правят изключително удовлетворени и ние имаме намерение да продължим да работим във всички посоки на познанието, а не само в областта на математиката и природните науки. Това са целите и аз мисля, че добре ги изпълняваме.

- Ще обявите ли и през следващата учебна година прием за 5-ти клас, въпреки, че законът не го регламентира?

- Да, ще приемаме ученици от 5-ти клас, правят го всички математически гимназии, въпреки че този прием не е уреден в сегашния Закон за народната просвета. Очакваме това да стане в новия Закон за училищното и предучилищното образование, но той изключително много се бави. Проектозаконът отдавна е влязъл в Комисията по образование в Народното събрание и аз нямам обяснение защо се отлага приемането му.

В момента ние приемаме ученици след 4 клас единствено в името на децата. Защото точно от 5-ти до 7-ми клас се изграждат базовите математически умения. Това е целта ни - да подбираме надарени деца в 5 клас и да започваме да надграждаме върху талантите им нови умения и знания.
Приемът за следващата учебна година вече е обявен. На заседание на педагогическия съвет сме решили да приемем 4 паралелки в 5-ти клас, колкото и миналата учебна година. В 8-ми клас паралелките, както и досега, ще са шест.

- От следващата учебна година ще имате и нова модерна спортна зала. Какво още може да се желае от базата на гимназията?

- Да, имаме уверението лично на кмета Димитър Николов, че новата спортна зала ще е готова до следващата учебна година.

Общината спечели и дългосрочен проект за присъединяването на Дома за деца "Александър Коджакафалията" към базата на гимназията. Един етаж ще бъде предоставен за нас. Проектът за реконструкция е готов, предвижда се и топла връзка между двете сгради. Ние сме заявили желанието си да получим 8 класни стаи, компютърен кабинет и малка учителска стая. Идеята ни е да изнесем в новата сграда малките ученици- прогимназиалния курс. Така ще освободим повече помещения в основната сграда, за да оборудваме специализиран кабинети в тях.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: