Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нова мода: Българи се отказват от традиционните бащини имена
Автор: Екип Burgas24.bg 09:01 / 08.02.2014Коментари (20)2042
© Burgas24.bg
Нова мода при кръщаването на новородените завладява родителите и те избягват наставките "ов" и "ев", когато записват второто име на детето си. Тя увлича все повече българи, които се отказват от традиционните бащини имена. Затова разказа доц. д-р Мария Китанова от Института по български език към БАН. Така например, ако бащата се казва Пламен, а детето Мария - дъщерята носи името Мария Пламен, вместо традиционното Мария Пламенова.

Преди време е имало само единични такива случаи, но сега това се превръща в тенденция, обясни специалистката.

"Хората искат да са различни и оригинални, затова започнаха да заменят традиционните български имена със западно звучене", коментира доц. Китанова. Според нея наставките "-ов" и "-ев" са част от идентичността на българския език и не е редно да отпадат.

"Държавата трябва да се намеси и да се изработи регулативен документ за бащините имена, така че те да си останат традиционно български", коментира още доц. Китанова.

Все повече сънародници кръщават децата си на герои от сериали, актьори, футболисти и марки. За сметка на това взаимстването на имена от литературата вече е отживелица. И ако някога имената от латиномериканските сериали като Есмералда и Росалинда са били хит, то сега са изместени от герои от турски сериали като Ферия, Ферхунде и др.

Не липсват и деца, които носят имена на футболисти и отбори, като Бекъм, Челси, Манчестър и др. Експертите по български език обаче са единодушни, че повечето родителите, които се решават да кръстят децата си с такива нестандартни имена, са нискообразовани.

Затова съветват майките и татковците да внимават как кръщават децата си, защото в един момент те ще пораснат и имената им могат да станат повод за подигравки. Сред другите нестандартни имена у нас са още Пепси, Молчо, Молка и Гугъл. Не липсват и родителите, които кръщават децата си на древногръцки богове и герои като Зевс и Пандора.

Положителна тенденция обаче е връщането към прабългарските имена благодарение на братята шампиони Кубрат и Тервел Пулеви. След като станаха любимци на народа, вече има родителите, които кръщават децата си на тях, разказа още доц. Китанова.

Болшинството от високообразованите ни сънародници обаче остават верни на традиционните имена като Мария, Виктория, Яна, Александър, Георги, Калоян и др. Все още е жива и традицията децата да се кръщават на баби и дядовци.

Често срещана тенденция е обаче имената да бъдат съкращавани. Така вместо Александър родителите кръщават детето си Алекс или Алек.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Винаги е имало и ще има прости и комплексирани хора, които се срамуват, че са българи, и си въобразяват, че като си сложат небългарско име и махнат -ов, ще станат европейци. Още Алеко Константинов преди 120 години е описал този синдром в "Пази Боже сляпо да прогледа".
+2
 
 
Още на времето цар Борис lll беше наредил всяко презиме и фамилия да окончават на ов,ев за мъжете и ева за жените, още от тогава даже турските имена бяха Хасанов, Мехмедов, Дервишев и т.н а сега някой се беше прекръстил на Манцестър Юнайтед ей тези ще затрият България. Като не искаш българско име отказвай се от рода си и отивай на майната си.
+1
 
 
искам да видя кой ще е този царвул който ще ми каже как да си кръстя детето :) и без това ВСИчКИ български институции се опитват да ме накарат да съжалявам че го направих българин (честно на косъм е да зафуча българският паспорт и да го направя поданик на държавата на жена ми)
0
 
 
защо просто не заформите още един "възродителен процес",фамилии като доган,местан,асан и пр....
-3
 
 
дааа, името на нашия еврокомисар е Сталина Георгиева, защо ли го е променила на Кристалина? Дъщеря ми се казва Кейси Красимир Ковачева,който има проблем с това моля скоропостижно да си го завре в г.за!
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
+2
 
 
НЕКА НЕ ГУБИМ ИДЕНТИЧНОСТТА СИ!ИМАМЕ СЛАВЯНСКИ ПРОИЗХОД И НЕКА ТОВА СЕ ЗНАЕ ПО СВЕТА!ДАВИДОФФ,СМИРНОФФ,КОСТАДИНОВА,СТОИЧКОВ,ПИРОН
КОВА...ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ОЩЕ ??!!
-9
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
Aнонимен
на 08.02.2014 г.
+3
 
 
Законът дава право на избор и може към бащиното име да не се прибавя ов, което е нормално ако бащата не е с български произход, защото тогава ще е мн смешно, но модерните родители са направили друго тълкуване и прилагане на закона. в Булгаристан за всичко е така
+9
 
 
Ествествено, че трябва да има държавна регулация на системата за имена, която е една от опорите на националната идентичност. Това се прави и от големи нации, и от малки държави, които са по-чувствителни към заплахи за идентичността си. В някои малки страни дори има квоти за имена, за да се избягват прекомерните повторения. Мода и оригиналност? Тук не става въпрос за татуировки за 50-годишни "оригинални" лелки или тесни дънки с провиснал задник за чичовци-шкембелии.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: