Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте какво не е достигнало на Бургас в борбата за Европейска културна столица
Автор: Екип Burgas24.bg 14:55 / 16.01.2014Коментари (11)4612
©
Дългоочакваният доклад на журито, отговорно за избора на Европейска столица на културата през 2019 г., беше публикуван днес. В него са описани кандидатурите на 8-те български града, взели участие в надпреварата, оценката на панела за тяхното представяне, аргументите за избора на градовете, които отиват на финал, както и препоръки как да подобрят кандидатурите си за следващия етап.

По отношение на Бургас журито отбеляза следното:

Делегацията представи кандидатурата на Бургас в контекста на подема, който има в града през последните няколко години. Градът е удостоен с редица титли, включително най-добър град за бизнес, най-добро място за живеене, най-добър фестивален град и др. Отношението към културата се е променило, като тя се е превърнала в ключов елемент от живота в града и неговото развитие. Бургас има динамичен културен живот, изграден около множеството фестивали. Подготовката за кандидатурата е започнала през 2008 г. Тя има подкрепата на културните дейци в града, на всички 13 общини от област Бургас и на всички политически партии. Проектът на Бургас за ЕСК 2019 има за цел да продължи неговата трансформация, така че Бургас да се превърне в устойчив център за развитие на културната индустрия в региона и в Европа като цяло.

Делегацията представи кандидатурата на Бургас, базирана на концепцията за "Културен ускорител", който функционира чрез три процеса: "Потоци", "Сфери" и "Проекти". Потоците са разделени между културната индустрия, социалната иновация и знанието. Има пет сфери: град, територии и измерения, творчески потоци, хора, и следваща стъпка. Проектите са резултат от ускоренията и се осъществяват във всяка сфера. Предложеният бюджет е в размер на 7,5 милиона евро, от които 6,075 милиона евро са предвидени за различни дейности. Финансирането ще дойде от общината, региона, националния бюджет, спонсорство и продажби. По-детайлно описание на бюджета ще последва на следващия етап. Дейността, свързана с ЕСК ще бъде управлявана от Асоциацията за културно развитие на Бургас и региона. Всички 13 общини от областта ще бъдат членове на Асоциацията и ще бъдат представлявани от своите кметове. Предвижда се художествен директор да бъде назначен едва след евентуалното избиране на Бургас за ЕСК.

Оценка на журито

Журито оцени ангажираността на екипа, който представи Бургас и неговия силен ентусиазъм по отношение на проекта. Журито оцени концепцията за "културен ускорител", но имаше трудности да разбере как това ще бъде реализирано в
проекти. Представянето съответстваше на професионализма, с който беше подготвен формуляра за кандидатстване. Изложеното предложение за програма внушаваше стабилност, но му липсваше европейски размах на артистичното въображение. Журито не видя ясна връзка между изложението на програмата и целите и предизвикателствата, описани във формуляра за кандидатстване. Имаше посочени по-малко нови инициативи, отколкото журито би очаквало на този етап. Европейското измерение на програмата беше по-слабо развито от очакваното. Бюджетът бе относително малък за ЕСК на този етап.




Още по темата: общо новини по темата: 80
13.12.2013 »
12.12.2013 »
12.12.2013 »
11.12.2013 »
10.12.2013 »
19.11.2013 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.01.2014 г.
0
 
 
Голям страх и сбласак на интереси от страна на журито.. те си знаят много добре....
0
 
 
излишно пренатъпкване на джобовете на някои господа
Aнонимен
на 17.01.2014 г.
0
 
 
Излишно харчене на пари за тази инициатива. На всички е ясно, че култура във Варна няма. Има една приказка за жабата и коня, много подходяща за случая.
+1
 
 
Във Варна по нищо не личи, че е кандидат за ЕСК, какво да очакваме...
+1
 
 
НОВ ОГРОМЕН ГАФ НА ОБЩИНА Пловдив!!! ВЪПРОС КЪМ КМЕТА: КОЙ СПОРТ ИЗВАДИ ОБЩИНА Пловдив ОТ СПОРТНИЯ КАЛЕНДАР ЗА 2014-ТА ? ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ Е СЪЩИЯТ ВЪПРОС В ГОДИНАТА КОГАТО Пловдив Е ИЗМЕЖДУ 10-ТЕ СПОРТНИ ГРАДОВЕ В ЕВРОПА!
+1
 
 
Наглеци,не искат,не могат ,не знаят,не желаят.....само и само да папкат те! Докато не се стабилизират и обособят икономически и юридически регионите "столичани" ще ни избутват с лакти винаги! Жалко и още повече ,че скоро няма начин да се промени!!!!
-1
 
 
Трудно е да се прецени, дали е оценката и препоръките са по-скоро плюс или по-скоро минус. Докладът е в типично европейски стил - много думи, малко смисъл. Изводът е, че има още дълъг път да се извърви.
+1
 
 
Че ме е яд, яд ме е, но - погледнете първо логото - какви са тия кръгчета с чертички? А като видите и видеото, с което трябваше да се представи Бургас - може да ви стане ясно, че няма как да се класира. Сякаш са го правили третокласници в час по трудово обучение. Клипът е толкова скапан, есенно-зимен - започна с разклона на табелката за Бургас, по порутения асфалт, и после почват едни дървета без листа, есенни мрачни улици, някаква си кара колело, абе изобщо... май си има обяснение.
0
 
 
Това как да се разбира - слабо представяне на кандидатурата от което не става ясна визията за развитие или не добре определени приоритети същевременно и привеждането им в изпълнение !???
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: