Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас сезира ЕК, съмнява се в безпристрастността на журито в комисията за избор на културна столица
Автор: Екип Burgas24.bg 16:53 / 13.12.2013Коментари (4)2679
©
Бургас прие с недоумение и огромно разочарование решението, че градът отпада от надпреварата за Културна столица на Европа 2019. От съобщаването на новината вчера следобед в Министерство на културата досега на страницата на "Бургас 2019" във фейсбук десетки хора споделиха изумлението си и съжалението си, съобщават от община Бургас.

"Бургаската кандидатура отговаря на всички критерии за ЕСК и не отстъпва по нищо на кандидатурите на другите градове, допуснати до втори етап, дори смятаме, че изпреварва някои от тях", заяви зам.-кметът по култура на Бургас Йорданка Ананиева на проведена днес пресконференция.

Тя припомни, че бургаската кандидатура беше подготвена с активното участие на 13-те общини от област Бургас, подкрепата и идеите на местната културна общност и културните институти, бизнеса и, не на последно място, тя спечели доверието на широката общественост. В допълнение, с осем от италианските градове - кандидати за културна столица Бургас подписа споразумения за партньорство.

"Ние ще продължим да работим както и досега и даже на още по-висока скорост и ще се опитаме, въпреки всичко, да реализираме проектите, които сме заложили в кандидатурата си, защото са добри и защото Бургас заслужава," допълни още Ананиева.

През последните години Бургас работи активно по подобряване на културната си инфраструктура и създаде или обнови повечето от съществуващите места за култура, а не остави това за "формуляра си за ЕСК 2019". През последните години Бургас натрупа и значителен опит в организирането на големи събития, които привличат публиката на цяла Европа и показа на практика, как културата действително може да ускорява процесите на цялостно развитие на един град. В концепцията и програмата си за 2019-та, Бургас заложи на разнообразни по жанр и изцяло нови събития, които да надградят традиционната културна програма на града. В подготовката на кандидатурата си Бургас единствен проведе кампания на територията на цялата област - Burgas 2019 Summer Tour - 13 събития на 13 места в 13 последователни седмици, с което показа, че има капацитет и реално желание да работи в партньорство с региона и занапред.

От създаването на фейсбук страница на "Бургас 2019" преди 1 година, каузата събра над 5500 фена, което в процентно съотношение спрямо жителите на града е повече от всеки друг български град-кандидат. Ето и някои от коментарите, споделени там:

"Много тъжно ми стана, като разбрах. За мен Бургас ще си е Културна столица на тази и на всяка следваща година!"

"Независимо ,че отпадаме заявявам и вярвам - Бургас ще е културна столица 2014-2018 г. С най-много събития и през 2019 независимо от града който ще бъде избран ,просто защото културата е тук и в НАС"

"За щастие сме морска столица на културата, имаме си всичко"

В интернет пространството бяха изказани и някои съмнения относно коректността и прозрачността на избора. Граждани алармираха и за конкретни свои съмнения относно безпристрастността на българското представителство в журито. В тази връзка Община Бургас реши да изпрати писмо до Европейската комисия, с което да поиска становището им относно избора на българските членове на журито, назначени от министъра на културата ден преди да започнат изслушванията на градовете. В процедурните правила на конкурса се казва, че "членовете на журито са независими експерти, които нямат конфликт по отношение на градовете, отговорили на поканата за подаване на кандидатури, и които имат значителен опит и познания в областта на културата".

Община Бургас ще поиска ЕК да провери по какви конкретни критерии освен тези, по които Министерство на културата е направило избора си за жури, се е провел конкурса. Ще бъде поискан и отговор на въпроса, защо по време на презентацията на Бургас журито се е състояло от 12 човека, при предварително обявени 13 - 6 от България и 7 от други страни на ЕС и дали няма конфликт на интереси на някои от членовете на журито от българска страна.

"Уважаваме всеки един експерт в журито, но имаме съмнения в безпристрастността на някои от тях. Надявам се, че не е имало пренебрегване на Бургас за сметка на друг град, с който член или членове не журито са свързани по финансов или професионален начин", заяви директорът на дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността" в Община Бургас Весела Йорданова.

Бургас подаде своята кандидатура на 18 октомври и я защити на 10 декември. Журито оценява кандидатурите въз основа на изслушванията и предоставените формуляри. До този момент не са обявени каквито и да било мотиви за отпадането или избора на който и да е от градовете за втория етап от конкурса. Съгласно регламента в срок до 21 работни дни журито ще предостави официален доклад. Въз основа на доклада Министърът на културата официално одобрява списъка с предварително одобрените градове.

Вчера на пресконференция председателят на журито Стийв Грийн (Великобритания) в присъствието на министър Петър Стоянович обяви, че на втори етап в конкурса за Културна столица на Европа минават София, Пловдив, Велико Търново и Варна. От надпреварата отпадат Бургас, Габрово, Шумен и Русе.

Днес в Община Бургас пристигна писмо от екипа на "София 2019", в което се казва:
"Приемете нашите искрени съжаления, че Бургас не е сред градовете, които продължават своето състезание за титлата "Европейска столица на културата" през 2019. Въпреки това решение нашият екип е убеден, че Бургас предложи силна кандидатура и мотивиран екип. (...) С това писмо изразяваме желанието на екипа на София 2019 да развива сътрудничество и общи инициативи в екипа на Бургас 2019. Това не е част от изискванията на някакви правила или опит да се спечелят дивиденти. Това е искреното разбиране на нашия екип, че всеки от градовете можеше да бъде в ситуация, в която вложените огромни усилия и енергия не получават достатъчно добра оценка."

Въпреки решението на журито, само от вчера вечерта до днес фейсбук страницата на Бургас 2019 има повече от 20 нови фена. В момента в града тече фестивалът "Бургас танцува" - един от най-големите зимни фестивали в страната, и всичко най-интересно за него се публикува именно там. За всички предстоящи културни събития и инициативи, свързани с коледно-новогодишните празници, ще продължим да публикуваме информация на: Facebook/Burgas2019.

Формуляра на "Бургас 2019" може да разгледате и прочетете тук: http://issuu.com/burgas2019/docs/burgas_2019_bid_book




Още по темата: общо новини по темата: 80
16.01.2014 »
12.12.2013 »
12.12.2013 »
11.12.2013 »
10.12.2013 »
19.11.2013 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В СЪЩОТО ВРЕМЕ ИМАМЕ ЕДНА ЦЪРКВА, КОЯТО ЩЕ СЕ СРУТИ И СЕДИТЕ И ГЛЕДАТЕ! СИГУРНО И ТОВА АПЕТИТНО МЯСТО ВИ ТРЯБВА ЗА ПОРЕДНИЯ МОЛ ИЛИ ЖИЛИЩЕН БЛОК.
0
 
 
И ОЩЕ НЕЩО - КАКВА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА ЩЕ ПОКАЗВАМЕ, КОГАТО РАЗРУШАВАТЕ СТАРИТЕ КЪЩИ В ЦЕНТЪРА НА БУРГАС, ЗА ДА СТРОИТЕ ЖИЛИЩНИ БЛОКОВЕ НАСРЕД ЦЕНТЪРА НА БУРГАС????? НЯМА ГРАДИНИ, НЯМА АЛЕИ, НЯМА ФОНТАНИ, НЯМА ПЕЙКИ, НО ЩЕ ПРАВИМ ЗА БОГАТАШИ И НАРКОБАРОНИ НОВИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА! ТОВА ЛИ Е КУЛТУРАТА?
0
 
 
Дам, нашата община е на "Крива ракета, космосът й пречи"! КАК С МОЛОВЕ СЕ ПРАВИ КУЛТУРА, УВАЖАЕМА ОБЩИНА? - Къде са ни МУЗЕИТЕ? - Къде са ни ГАЛЕРИИТЕ? - Къде са ни развитите и пълни салони за опера и балет? - Да сте чули в Бургас да са построили нова БИБЛИОТЕКА? - Защо градинката пред театъра прилича на гробище? - Къде са плочките по улиците?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: