Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Крах за Бургас! Отпаднахме от борбата за Европейска столица на културата
Автор: Екип Burgas24.bg 17:13 / 12.12.2013Коментари (37)6841
©
Бургас отпадна от борбата в конкурса за Европейска столица на културата, научи Burgas24.bg. 4-те града, които продължават за финала са Варна,Пловдив, София и Велико Търново.

Решението е истински крах за Бургас. Градът вложи в кандидатурата изключително много средства, но очевидно това е нямало резултат. Всичко това се допълва и от слабата презентация на бургаския екип в София.

Всичко стана ясно в зала "Сцена 17" на Министерството на културата, където се проведе пресконференция по повод приключването на първия етап от процедурата на избор на български град за престижната титла Европейска столица на културата 2019.

В брифинга участва и Стийв Грийн от Обединеното кралство - председател на Международното жури за подбор, което определи кои от 8-те български града-кандидати, ще продължат и на втория етап от конкурса за избор на Европейска столица на културата 2019 в България. На пресконференцията присъстваха и наблюдатели от Генералната дирекция "Образование и култура" на Европейската комисия.

От 10 до 12 декември т.г. в Министерството на културата се проведе първият етап от процедурата на избор на български град за престижната титла Европейска столица на културата 2019. В съответствие с Решение 1622/2006/ ЕО на Европейския парламент и на Съвета, Министерството на културата на България определя състава на журито за подбор за конкурса за Европейска столица на културата 2019 в България. Журито е съставено от 13 утвърдени експерти в областта на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи. Всички експерти, които оценяват кандидатурите на българските градове, отговарят на изискванията от Решение 1622/2006 на Европейския парламент и на Съвета.

Председателят на журито за подбор Стийв Грийн (Обединено кралство) от 30 години работи в областта на международното културно сътрудничество и ролята на културата и езиците в обществото. Работил е в EUNIC (Европейска мрежа на националните културни институти) и в Британския съвет. Грийн е писател, общественик и лектор.

Международното жури, което определя кои от 8-те български градове-кандидати ще продължат на втория етап от конкурса, прави своя избор в съответствие с критериите, установени в Решение 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете - кандидати, са: тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество.

Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града. В рамките на заседанията на журито делегати от всеки един град-кандидат представят пред журито заслугите и предимствата на техния град. На базата на представянията и документите за кандидатстване, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръки към градовете, преминаващи на втория етап от надпреварата.




Още по темата: общо новини по темата: 80
16.01.2014 »
13.12.2013 »
12.12.2013 »
11.12.2013 »
10.12.2013 »
19.11.2013 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.12.2013 г.
0
 
 
Бургас беше абсолютен фаворит в тази надпревара. Ето защо беше най-удобно да отпадне в тази фаза от надпреварата, когато има българско участие в журито и всички "добри предпоставки" за манипулации...В следващия етап думата имат Европейци! В сравнение с Пловдив и Варна - кандидатурата на Бургас беше в пъти по-добра и това е мнението на експерти от най-високо ниво...Хубава работа-ама българска! Да не говорим как Пловдив забива нож в гърба на София по байганьовски в деня, в който започнаха заседанията на журито: три фестивала от София отидоха в Пловдив (балканския тарикат Асен Асенов в типично предателски, подъл негов стил си премести интересите в Пловдив, където още не му познават кирливите ризи).....Опорочиха нещо, което трябваше да е хубаво...
Aнонимен
на 13.12.2013 г.
0
 
 
Ай стига сте хейтва ли ве паляци. Не може все да сме №1. Нека оставим и за другите градове по нещо (иначе има опасност съвсем да се напълни със селяни). Ясно е, за който има малко пипи в мозъка, че зад това отпадане стоят различни причини и то не е чак такъв КРАХ. Пътят е верен и трябва да продължи да се работи в тази насока. Бургас се развива много добре, но има и доста сфери, в които все още трябва да наваксваме и то много. Хващайте се за работа и всеки да допринася с каквото може. С мрънкане и недоволство пред екраните сме доказали, че сме много добри, ама не ни помага ;)
Aнонимен
на 13.12.2013 г.
+1
 
 
Да централизираш абсолютно всичко в София също не означава култура , тогава защо те продължават? И се позаинтересувай малко ако не задруго само за фестивалите , които Бургас направи през последните 5 години . Хора , които са в кухнята на нещата от други градове твърдят ,че кандидатурата на Бургас беше една от най-силните в България. Това е поредната подбутната победа за наша сметка. УСПЕХ НА Пловдив ! СТИСКАМ ИМ ПАЛЦИ
Aнонимен
на 13.12.2013 г.
0
 
 
Да строиш молове един след друг не означава култура. Култура ще има, когато построят университет в Победа...
+3
 
 
Разбира се, че ще отпадне. Тук в Бургас няма никаква култура! Никаква! - логото е пълен боклук - клипът, който са избрали за презентацията все едно е правен в училище за бавноразвиващи се - една църква няма като хората, а тази в центъра ще падне и никой нищо не прави - ще разрушават старите къщи в центъра, за да правят два нови жилищни блока в самия център на града, за да ги продадат на руснаците, а градинки, фонтанчета, детски площадки - няма да направят! - ще разбият и малкото останал център на града - НЯМАМЕ никакви музеи!!! - градинката пред театъра прилича на гробище - по тротоарите няма плочки - то само с някакви фантасмагории не се става град на културата - за порутените панелки и за КРАЙНО БЕДНИТЕ ХОРА, както и ХИЛЯДИТЕ БЕЗРАБОТНИ - пак се мълчи!!! - В Бургас, за да си културен, се счита да носиш анцунг Адидас от битака, и да люпиш семки, въйкайки на улицата... Толкова простак на килограм няма в друго място на България!!!
Aнонимен
на 13.12.2013 г.
+1
 
 
Разбира се, че ще отпадне. Тук в Бургас няма никаква култура! Никаква! - логото е пълен боклук - клипът, който са избрали за презентацията все едно е правен в училище за бавноразвиващи се - една църква няма като хората, а тази в центъра ще падне и никой нищо не прави - разбира се, ще разрушават старите къщи в центъра, за да правят два нови жилищни блока в самия център на града, за да ги продадат на руснаците, а градинки, фонтанчета, детски площадки - няма да направят! - ще разбият и малкото останал център на града - разбира се, НЯМАМЕ никакви музеи!!! - градинката пред театъра прилича на гробище - по тротоарите няма плочки - то само с някакви фантасмагории не се става град на културата - за порутените панелки и за КРАЙНО БЕДНИТЕ ХОРА, както и ХИЛЯДИТЕ БЕЗРАБОТНИ - пак се мълчи!!! - В Бургас, за да си културен, се счита да носиш анцунг Адидас от битака, и да люпиш семки, въйкайки на улицата... Толкова простак на килограм няма в друго място на България!!!
+2
 
 
Аз не знам защо въобще се бутахме в този конкурс. Бургас няма нито един читав музей. Нито един! Има няколко сгради с квадратура колкото мезонет и... толкова. Направо е смешно да имаме претенции. Бургас може да изгради исторически или археологически музей, колкото НДК и да е посещаван от милиони туристи всяка година, но вместо това чета, че пак магазин ще правят в дупката на Тройката. Ами художествената галерия къде ни е? Няколко малки зали и опити на съвременни творци да си продават изкуството няма как да заместят великолепните колекции, които притежават много, включително български, градове. Ами голямата ни библиотека къде е? Нямаме такава. Не ми се продължава, прекалено далеч сме от времето, когато ще можем да отговорим на поне половината критерии. Другото е заблуда, на моменти умишлено насаждана от хора, които си мислят, че богат културен живот означава един музикален фестивал и един панаир на книгата, двата за по три дни.
Aнонимен
на 12.12.2013 г.
0
 
 
Видяла лисицата че гроздето е високо и казала, че е кисело. Бургас заслужава повече. Много се направи за подобряване на инфраструктурата и имиджа на града. Щеше да има и повече, но на някои не им е удобно и правят глупости.
+1
 
 
Важно е, че стигнахме до тук, защото можеше да сме много по-назад. Трябва да се радваме и на това.
Aнонимен
на 12.12.2013 г.
+1
 
 
Хе Хе. Бургас ли точно отпадна от класацията. Ами това е града с най-големите шансове за европейска столица на културата от всички български градове. Логото ли беше добро, клипът ли, излизащ от основната тема. По БТВ в новините споменаха, всичко което липсваше и като добавим кой презентира града резулатът е повече от очакван. Хубаво е да се изпращат способните, а не парашутистите.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: