Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вампирът отстъпи пред църквата "Света Богородица" като любимо място за туристите в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 13:50 / 20.09.2013Коментари (0)3616
©
Созополският вампир продължава да вълнува въображението на хората и да привлича туристи в Созопол. Въпреки увеличаването на колекцията български вампири с още два- вампира от Перперикон и вампира от Несебър, созополският кръвопиец продължава да бъде начело на всички класации. Това лято той влезе в топ 10 на забележителностите от алтернативния туризъм, като зае подобаващо четвърто място, изпреварвайки не само румънския си роднина Дракула, но и мнозина именити събратя. Неговата слава започна още миналата година, когато оглави класациите на National Geographic в две категории. Откритието в археологически комплекс " Св. Николай Чудотворец" в център на Созопол бе в първата петица за най-популярни новини за месец юли 2012 г. на световния видеоканал. Тайнственият скелет бе класиран от National Geographic на десето място за най-популярна новинарска снимка за цялата година. National Geographic засне и излъчи филм за сензационната археологическа находка.

Сензационният скелет, който се сдоби и с възстановено лице е и най- посещаваната находка в Археологическия музей в Созопол. Близо четири пъти са се увеличили посетителите на музея това лято. По посещаемост музейните служители го сравняват с експозицията от подаръците на бившия лидер на Българската комунистическа партия и държавен глава на социалистическа България Тодор Живков. Освен вампира, туристите разглеждат с интерес и най-богатата сбирка на амфори и керамика, с която созополският музей изпреварва останалите на Балканите.

В края на лятото, обаче стана ясно, че най-много туристи в Созопол са посетили църквата "Света Богородица". Малката църквица, която е строена по-ниска от турчин яхнал кон, се оказва изключително привлекателна за многобройните гости на курортния град. Всички маршрути на туристите, били те организирани или индивидуални започват от църквата "Св.св. Кирил и Методий", където през лятото се намират мощите на Св. Йоан Кръстител и завършват в църквата "Св. Богородица", която е под егидата на ЮНЕСКО. Старинният иконостас с елегантна дърворезба от Дебърската школа и изящните икони в почти подземната църква са посетени от много повече туристи, отколкото созополския вампир. Китният двор на "Св. Богородица" съхранява средновековната атмосфера на българските храмове и е най- предпочитано място за снимки от туристите. Само след няколко дни там ще бъде монтирана нова чешма с мраморно корито, която ще допълва старинния интериор.

Четвърта позиция за най- посещаван археологически обект след мощите на Св. Йоан Кръстител е археологически комплекс " Св. Николай Чудотворец" в център на Созопол. Няма турист, който да не си е направил снимка пред уникалните разкопки, но пожелалите да чуят беседата на музейните служители са сравнително малко.

От догодина в класацията за най-посещавани археологически обекти и културно-исторически места ще бъде включена и крепостта Акра в Черноморец. Тя ще бъде част от специален маршрут, който ще включва и новостроящия се музей в града. В експозиционните зали на новия музей ще бъдат изложени всички артефакти, открити по време на подводните и наземни разкопки на полуостров Акин. В специална зала ще се прожектират филми и ще се представят исторически беседи.




Още по темата: общо новини по темата: 22
16.12.2013 »
09.12.2013 »
27.11.2013 »
01.11.2013 »
03.09.2013 »
15.07.2013 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: