Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разследват още месец палежа с 3 жертви в Стария Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 16:22 / 09.04.2013Коментари (0)988
© Burgas24.bg
"Грозна гледка. Всеки път, като изляза на терасата, се ужасявам. Беше страшно, имаше огромни пламъци. Уплашихме се, взехме само паспортите си и избягахме навън."

Това казва възрастна жена от калдъръмената ул. "Тюлен" в Стария Созопол. Нейната къща е срещу подпалената на 15 ноември м.г., в която загинаха 51-годишната Диана Великова и болните й родители.

Съседката се надява собственикът на пострадалия имот да опакова унищожения от огъня етаж.

Вече 5 месеца след пожара къщата не е ремонтирана. От известно време сред хората от махалата плъзнал слух, че тялото на Диана - жената на единствения оцелял Георги Георгиев, е открито в гардероба на една от стаите.

"Чух и аз такова нещо, но дали е така, могат да кажат полицаите. Те вадеха телата", казва местна пенсионерка.

"И трите тела бяха силно овъглени, значи са били в пряк контакт с пламъците. Няма логика да се говори, че едното е било в гардероб, след като той също би изгорял", коментираха участвали в огледа.

Според друга съседка на пострадалото семейство - Веска, чийто съпруг има къща наблизо, загиналата Диана дължала пари на доста хора от Созопол.

В таверна, която стопанисвала заедно с мъжа си, пеела хитове на Лили Иванова, за да привлича туристи. Диана била и поетеса, дори часове преди пожара изпратила най-новото си стихотворение на своя приятелка и редакторка в Балчик.

"Изпрати ми две неща - последните, и ме помоли да ги погледна. С Диди бяхме приятелки", сподели поетесата Донка Гроздева.

Трагично загиналата жена имала планове да издаде стихосбирка, а работното заглавие било "Между две слънца".

"Ще издадем стихосбирката, ще съберем най-доброто от Диана. Част от стиховете са при Донка, други са у Георги. Най-вероятно за годишнината от смъртта книгата ще бъде готова", каза Николай Мирчев, ръководител на литературен клуб "Йордан Кръчмаров" в Балчик, в който Диана е членувала.

Явно е решила да загине с родителите си. Видяла е, че не може да ги спаси, но и себе си не е спасила, говорят в Созопол. Местните се вълнуват защо обвиненият за пожара Павел Господинов-Харакирито отново е в града и какво става с разследването.

Досъдебното производство за палежа първоначално е образувано срещу неизвестен извършител. Още от първите показания на оцелелия в пожара 39-годишен Георги Георгиев става ясно, че пожарът е умишлен. Мъжът показва на полицаите откъде тръгват пламъците.

На сутринта след палежа, докато Георгиев обикаля къщата в несвяс, оплаквайки загиналата си жена и родителите, негов съсед - Павел Господинов, разказва пред журналисти, че е бил сред тези, които първи дошли да помагат на пожарникарите.

Докато слушаше изявленията му, първа братовчедка на Диана го посочи като заподозрян №1. Разкри, че Павел заплашвал Георги, след като той отказал да плати част от наема, тъй като при едно от гостуванията на дъщеря му от къщата изчезнали златните обеци.

"Въпреки че не са ми платили част от наема, никога не съм имал резки взаимоотношения с тях. Не съм ги заплашвал. Абсурдно е да се мисли, че след като ми дължат някаква сума, ще им запаля къщата", зарече се на 16 ноември Господинов.

Два дни по-късно обаче Павел признава, че е драснал клечката, но отрича да е знаел в къщата да има хора. Той не можа да обясни защо го е извършил точно на този ден, няма данни между двамата да е имало ново спречкване.

В следствен експеримент късно през нощта срещу 19 ноември Господинов посочил как е излял запалителната течност в долния десен ъгъл на портата на ул. "Тюлен" 2. След това скрил пластмасовото шише, в което носил бензин, в храсти близо до дома си на ул. "Пеликан".

После обаче го взел и изхвърлил в контейнер за смет на метри от подпалената къща. Там го намерили криминалистите при претърсване на района.

Назначената ДНК експертиза е открила биологични следи от обвинения върху бутилката. При обиск е иззета и пластмасовата туба, от която той твърди, че е прелял бензина. Първоначално тя е била изхвърлена далеч от Созопол.

За разследващите авторството не подлежи на съмнение, то е заковано не само от самопризнанията, но и от достатъчно доказателства.

Досъдебното производство все още не е приключило. Срокът е удължен до 17 май, няма промяна в квалификацията, продължава събирането на доказателства, съобщиха от прокуратурата.

Според запознати една от причините за удължаване е сложността на експертизите.

Междувременно Харакирито се озова на свобода и започна ремонт на къщата си. Не търсете скандал в освобождаването му, то е поискано от прокуратурата на база заключение на съдебномедицинска експертиза, извършена ог гастроентеролог и съдебен лекар, коментираха магистрати.

Промяна на мярката за неотклонение е поискана от държавното обвинение.

Заключението на медиците е, че Господинов страда от тежка форма на цироза, по хранопровода му са се образували т.нар. варици, спукването на които може да се окаже фатално.

Задържането под стража е сменено с домашен арест, тъй като вещите лица заявиха, че пребиваването зад решетките застрашава живота на Господинов, мотивира се съдия Иво Добрев.

Не го виждаме из града, явно спазва правилата и си седи вкъщи, с никого не говори, единодушни са негови съседи.

Проверка в община Созопол показа, че има процедура по Закона за културното наследство за възстановяване на изгорялата къща, собственост на "Дарик имоти".

След инцидента е образувана комисия с експерти от НИНКН, на РДНСК и местната администрация, която след оглед е съставила констативен протокол с предписания за мерки за безопасност и възстановяване на сградата.

Според комисията следва да се допусне реконструкция по автентични данни, включително и чрез използване на фотоматериали, като собствениците са длъжни да запазят всички каменни зидове.

Протоколът е минал през одобрението на Министерството на културата, след което е издадена заповед от кмета Панайот Рейзи, задължаваща собствениците да извършат аварийно-реставрационни работи. "Получихме отговор от "Дарик имоти", че от днес (вчера - б.а.) започват действия по изпълнение на указанията", казаха от общината.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 30
10.03.2017 »
22.08.2016 »
18.11.2015 »
19.10.2015 »
12.03.2015 »
10.03.2015 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: