Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Древен обичай ще се проведе в Малко Търново днес
Автор: Екип Burgas24.bg 07:00 / 17.03.2013Коментари (0)725
На 17 март 2013 г., когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т.нар. странджански Кукер без маска. Този древен обичай е признат за най-древното проявление на тракийския бог Дионис от редица български фолклористи и изследователи на тракийската древност. Населението, което от хилядолетия живее във вътрешността на Странджа планина е генетически обединено от обща обичайно-обредна система. Това е районът на рупската етнографска група, чиито най-отличителни особености са свързани с два обреда, които не се срещат никъде другаде в България - това са култа към Св. Св. Костадин и Елена в огнения му аспект и старото обредно представление Кукер без маска наричан още Бял кукер. Кукерът без маска или Белият кукер, има своите местни различия от всички други кукерски празници изпълнявани на територията на България. Към него е прикрепено още едно обредно действие наречено Паликош - запалване на кош със слама и неговото прескачане, което гони старите беди и болести и отваря път на новият живот.

Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни - последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново /да възкръсне/. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно - когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

Ето защо, за Община Малко Търново е истинско удоволствие да отправи покана към хората да присъстват и почетат старото обредно представление "Кукер без маска".

ПРОГРАМА НА ОБРЕДНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ "БЯЛ КУКЕР"
И ОБРЯДА "ПАЛИ-КОШ" гр. Малко Търново - 17 март 2013 г.:


 

10.00 ч. - Демонстрация на занаяти и странджански кулинарни специалитети на площад "Преображение". Демонстрацията и продажбата продължава през целия ден, съпроводени с импровизирани фолклорни песни и танци - участие на професионални, любителски групи и всички присъстващи.

10.00 ч. - Начало на обредното представление. Излизане на Кукерското шествие, което продължава през целия ден.
Кукерската дружина тръгва от Младежки дом и отива при кмета на общината за благословия /в приемната/. Шествието отива на площад "Преображение" и се изпълнява ритуалното кукерско хоро.

Кукерската дружина обхожда целия град. Посещават се домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината.

17.00 ч. - Кукерската дружина отива в центъра на града.

17.30 ч. - Представя се кукерския ритуал "Заораване".

18.00 ч.- Следва традиционният обряд "Пали-кош", който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

Празникът продължава със странджански хорà и веселие. За желаещите вечерта завършва с пияно кукерско хоро!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: