Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
50 000 долара за терористите от Бургас от "Хизбулла", учи ги да взривяват в ливанска планина
Автор: Екип Burgas24.bg 09:04 / 25.02.2013Коментари (3)2187
© Impact Press Group
Микробус с плътно спуснати пердета се движи из ливанската столица Бейрут. Неправещото впечатление старо возило спира на 10 различни места из града и навсякъде се повтаря една и съща сцена.

Мъж със сериозно, каменно изражение слиза от рейса, казва едно и също въпросително изречение на различни младежи, всички изглеждащи на външен вид от арабски произход. Те също отговарят с три напълно еднакви думи, след което се качват в автобуса, без да се оглеждат, за да не правят впечатление и да не изглеждат съмнителни.

Странната група от млади мъже, които не се познават помежду си, се насочва към планинска местност в Ливан, където ще започнат да се обучават.

Никой не знае истинското име на другия, всички се обръщат един към друг с псевдоними. Те не знаят къде отиват, защото пердетата на рейса никога не се вдигат. На младите мъже предстои да се научат да стрелят с почти всички видове автоматично, късо и дълго оръжие, да използват експлозиви, да се дегизират и да предават информация кодирано.

Така е започнала военната подготовка на тримата терористи, които убиха петима израелски туристи и един българин на летището край Бургас, смятат разследващите и експерти от наши и чужди специални служби. Така се подготвят всички активни членове на военното крило на "Хизбулла", разказали и действащи оперативни изпълнители на организацията, сред които е и арестуваният за подготовка на атентат в Кипър през 2012 г. Хосам Талеб Якуб.

Как са се подготвяли атентаторите от Бургас, е едно от разкритията, до които са стигнали службите за сигурност при разследването на бомбената атака от 18 юли 2012 г. В атентата загинаха един българин и шестима израелци.

"За да бъде някой наречен активен член на "Хизбулла", трябва да са задължително изпълнени две условия - да получава задачи и нареждания от прекия си ръководител и да получава заплащане от ливанската организация", твърди в показанията си 24-годишният Якуб, както и негови "колеги", арестувани за подготовка на атентати на различни места по света.

Ливанецът с шведски паспорт Хосам Якуб признал при разпитите в Кипър, че всеки месец "Хизбулла" му е заплащала по 600 долара, организацията е давала пари и за всичките му задгранични пътувания и мисии, на които го е изпращала.

До момента българските и международните спецслужби са установили, че от военното крило на "Хизбулла" са превели 50 хил. долара по сметка на ливанеца с австралийски паспорт, който е засечен да подготвя атентат в България под фалшивото име Браян Дженсън, разкриха запознати с международното разследване.

Парите са изпращани в продължение на няколко години в неголеми суми, за да не правят впечатление на банковите сружители, които да ги докладват като съмнителни. Смята се, че част от тези пари са били заплатата за ливанеца с австралийски паспорт, а друга част от сумите е била превеждана за пътувания и подготовка на оперативните задачи, които ще изпълнява.

Вторият съучастник на бургаския атентатор, който има канадско гражданство, а у нас е ползвал фалшивото име Ралф Уилям Рико, също е получавал парични преводи за над 20 хил. долара, но сумата им още не е категорично потвърдена. Смята се, че до момента не са открити всички банкови сметки, по които канадецът е получавал финанси от Ливан.

Международни експерти смятат, че след като са вербувани в Ливан, докато са следвали инженерни науки, двамата избягали от България терористи са били откарани на военно обучение, вероятно в последните месеци на 2010-а или началото на 2011 г. С тях е бил и самовзривилият се атентатор в Сарафово, с фалшива самоличност на името на Жак Филип Мартен, за когото се смята, че е далечен роднина на терориста с канадски паспорт.

Всеки от тримата мъже тренира в суровите полеви условия на планинската част на Ливан как да стреля с автомат "Калашников", пистолети "Браунинг" и "Глок".
Арестувани агенти разказват при разпитите, че в тези тренировъчни бази са били научени да използват противотанкови гранатомети и руска военна картечна установка - ПКС. Бъдещите оперативни членове на "Хизбулла" тренирали и с американските автомати М-16.

"Обучението ми включваше боравене с АК-47, ПКС, РПГ-7 и М-16. Запознаваха ни с начина на употреба на експлозиви С4", признава и ливанецът с шведски паспорт Хосам Якуб, арестуван в Кипър дни преди атентата в Срафово. Смята се, че той е обучаван по едно и също време с терористите, подготвили атаката в Бургас. Той разкрива пред разследващите власти в Кипър, че обучението му е продължило много месеци в период на 3 години с прекъсвания между 2009 и 2011 г. Вероятно при някои от посещенията му в различни тренировъчни лагери той се подготвял и с терористите, които взривиха бомба на летището в Сарафово.

Щом веднъж са обучени физически, членовете на "Хизбулла" се по подготвят и за другите оперативно необходими похвати, разказват експертите.

Учат ги как да кодират данните, които си записват, как да се дегизират и да не предизвикват впечатление особено на летища, гари и други места, където полицията и службите са най-бдителни.

За да бъде избран някой младеж от "Хизбулла" за член на военното крило и да извършва оперативни мисии зад граница, почти задължително е той да е от ливански произход, но да е израснал и да е прекарал поне няколко години в чужбина.

Според експертите в последните години най-търсени от "Хизбулла" били млади мъже, с ливански произход, които обаче още като деца са емигрирали с родителите си в някоя от европейските държави, САЩ, Канада или Австралия. Според инструктажа, който се провеждал в Ливан, в чужбина членовете на "Хизбула" пътували единствено с второто си гражданство. Всички имали паспорти, издадени и от Бейрут, но с тях се представяли само когато са в родината си.

Малко преди да бъдат изпратени на проучвателна мисия или за подготовка на атентат, тези младежи минавали през държавата, от която имат паспорт, и подменяли документа си. Категорично е установено, че точно по тази схема арестуваният в Кипър Якуб е посетил Швеция, преди да потегли за Ларнака.

Преди да поеме за кипърската столица, ливанецът подготвил и легендата за посещението си, първо се представял за търговец с електроника, после променил историята си, че проучва пазара за търговия с натурални сокове.

За да се скъса връзката между по-ниските и по-високите нива във военното крило на "Хизбулла", никой от оперативните агенти не познавал визуално прекия си ръководител, нито инструктора си.

Якуб например признава в показанията си, че неговият командир с псевдоним Айлан се срещал с него винаги с маска на лицето. Така, дори да бъде заловен някой от атентаторите, няма как да издаде или разпознае началника, от когото получавал задачите си.

Задачите винаги се давали устно, предаването на събраната информация също се правело на живо при завръщането в Ливан.

Агентите, обучени от "Хизбулла" обаче, понякога водели шифрован запис на някои от наблюденията си. Точно такива записки са били открити в хотелската стая на ливанеца с шведски паспорт, арестуван в Ларнака.

Освен еднаквото обучение, проведено по едно и също време в ливанските планини, офицери от специалните служби са открили и много други сходства между задържания в Кипър ливанец и двамата бургаски атентатори, които избягаха от България след извършването на терористичния акт. Движението на терористите с австралийски и канадски паспорти било много сходно с това на шведския гражданин Якуб. Разпознатите като членове на ливанската шиитска организация са засечени във Франция, Холандия и Дубай.

Всяко от тези пътувания също се плащало с банкови преводи от "Хизбулла", събрали доказателства от чужди спецслужби.

Арестуваният на кипърското пристанище Лимасол Якуб е бил на проучвателна мисия, като трябвало да запише точните часове на пристигане и кацане на самолетите на израелската авиокомпания "Аркия". Прекият му ръководител му наредил и да закупи от два различни магазина предплатени симкарти, които по-късно са щели да се ползват за спешна връзка на хора, подготвящи атентат, с техните началници. Арестувани членове на военното крило на "Хизбула" са разкрили, че когато някой от агентите им трябва неотложно да бъде извикан, това става чрез есемес, никога чрез обаждане.

Членовете на тази организация получават и специални кодове, чрез които да разшифроват значението на кратките съобщения, които обикновено са невинно съчетание от думи, които да заблудят контратерористичните служби по света. Такива симкарти са имали и бургаските атентатори, но те не са били използвани, смятат разследващите. Все още предстоят много експертизи и международни следствени поръчки по разследването на атентата в Сарафово, но пъзелът вече се подрежда, смятат специалисти в борбата с тероризма.

САЩ: Спрете финансирането им, за да няма още атаки

Заради приликите между подготовката и поведението на чужденците с австралийско и канадско гражданство, организирали атентат у нас, и арестувания в Кипър член на "Хизбулла" дни по-рано от чуждестранните спецслужби подозират, че са подготвяни паралелни атаки от едни и същи хора. Според експерти от САЩ ако в Европа не се спре свободното дижение на парите на ливанската шиитска организация, заплахата от терористични атаки отново ще е голяма.

Това е била и една от причините 111 американски конгресмени да изпратят преди дни специално писмо до вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов, с което му оказаха пълна подкрепа и отново го похвалиха за проведеното разследване на атентата в Бургас.

"Вашето подробно и задълбочено разследване изгради здрава основа за по-нататъшни действия срещу "Хизбулла". В тази връзка можете да разчитате на нашата подкрепа и в бъдеще, когато предприемате следващите стъпки в тази насока", се казва в писмото.

Според конгресмените докладът показал неопровержими доказателства, че "Хизбулла" е отговорна за бургаския атентат, и тези действия трябва да бъдат посрещнати с ясен отговор, който да предотврати следващи атаки в Европа и по света. В САЩ са категорични, че трябва да се спре набирането на финанси за "Хизбула" в Европа, което ще затрудни организацията да планира и организира терористична дейност в Европа и по света. Конгресмените предупреждават, че ако бъдат запазени възможностите на "Хизбулла" да извършва фондонабиране в Европа, това би поставило под заплаха ЕС.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 348
18.07.2023 »
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И какво му е глупавото, за пръв път чувате за тероризъм в изпълнение на ислямска групировка, ли? Да, ако не се ограничат финансовите им транзакции, лошо се пише на Европа. Бързо забравихте ужаса на бургаското летище.
0
 
 
не му помня заглавието, но май сме гледали един и същи филм с нашите глупаци :)
Aнонимен
на 25.02.2013 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: