Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ще обикаляме Бургас за 30 минути с автобус
Автор: Екип Burgas24.bg 14:56 / 21.02.2013Коментари (8)3759
©
Бързата автобусна линия, част от проекта за интегриран градски транспорт на Бургас, ще свързва к-с "Меден рудник" с "Изгрев" и със "Славейков". Те ще пътуват на интервал от 3 до 4 минути. Времето за пътуването ще бъде сведено до 25-30 минути, така че бургазлии наистина да се предвижват бързо в рамките на целия град. Това каза управителят на общинският превозвач "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.

Дългоочакваният момент дойде, по всички градски линии пътуват чисто нови автобуси, посочи той. Това стана възможно след изпълнение на част от проекта за интегриран градски транспорт. Община Бургас спечели този проект и от няколко години работи успешно. Това са първите видими резултати от изпълнението на този проект, допълни Драгнев. Автобусите са 67 на брой. От тях 28 са съчленени дизелови и 39 солови, които работят на метан. Всички автобуси отговарят на екологичните норми ЕВРО5, най-добрите, които в момента се произвеждат масово. Стойността им е около 30-31 млн.лв. Бързата автобусна линия, част от проекта за интегриран градски транспорт, ще се изпълнява със съчленените дизелови автобуси. Основно трасето в к-с "Меден рудник" ще бъде през новоизградената източна дъга, която ще свързва сегашната начална спирка с ул. "Захарий Стоянов" покрай новите кооперации до магазин "Лидл", а от Пътен възел "Юг" ще завие на ляво по околовръстното шосе за да можем да гарантираме максимална бързина на предвижване. От там по ул. "Спортна" ще отиде до Автогара "Юг", където ще направи връзка с междуселищните автобуси и с влаковете, които пристигат в Бургас. По бул. "Христо Ботев" ще отиде на централната спирка, която е на "Сан Стефано", точно до БСУ, ще има връзка с допълнителните захранващите линии и по ул. "Стефан Стамболов" ще се отправи към комплексите "Изгрев" и "Славейков", където ще се разделят на х-л "Мираж", съответно в двата комплекса. Скоростта на автобусите е максимално позволената в рамките на града, но бързото предвижване ще се гарантира с даване на предимство на всички светофари на автобусите от градския транспорт, по-малкия брой спирки и обособяването на бус ленти, където ще се движат основно автобуси. Автобусите са оборудвани с всичко, което по изискване от ЕС т.е. те са ниско подови, имат платформи за граждани, които имат проблеми с предвижването, абсолютно всички са снабдени с климатици, т.е. и през зимните, и през летните месеци гражданите ще пътуват удобно. Не на последно място ще има електронни табели в автобусите и по спирките да оказват на гражданите времето и маршрута, GPS система ще гарантира изпълнението в график на движението на автобусите, за да се получи наистина една качествена услуга. Автобусите с петгодишна пълна гаранция, така че всичко, което се случи през този период е за сметка на производителя. В следващата една година средствата за ремонт се свеждат до консумативи, които би трябвало да се използват във автобуса и гориво, обясни Драгнев.

Бенефициент на този проект е община Бургас. Всички дейности по проекта се изпълняват след провеждане на процедура по закона за обществените поръчки, така че ми е трудно да се ангажирам със срокове, но целият проект трябва да приключи в първите месеци на 2014 година. Новите отсечки, които трябва да се изградят са в к-с "Меден рудник", другата нова отсечка е на гърба на магазин "Велека", новият парк трябва да свърже с новото трасе на автобуса и изцяло новата Автогара "Юг", където ще влизат като новост вече и вътрешно градските автобуси. В проекта е предвидено и да се изгради трафик център. Общинският съвет гласува обособяването на ново предприятие ОП "Транспорт", където ще бъде съсредоточена цялата информация за трафика в град Бургас. Във всички автобуси ще има монтирани камери. Камери ще има и по кръстовищата и по спирките в градския транспорт. Цялата информация, заедно с GPS системите и обратна връзка на водача с трафик центъра ще гарантира сигурността, както на пътуването, така и при проблеми да може да се реагира от общинска полиция, Бърза помощ и др., допълни Драгнев.

Източник: Радио "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 195
25.04.2017 »
10.04.2017 »
24.02.2017 »
23.02.2017 »
22.02.2017 »
15.02.2017 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.02.2013 г.
0
 
 
Не знам какво коментират някои хора на сляпо, преди да са видяли какъвто и да било проект. Съответните специалисти ще го измислят. Всичко, което бе направено в Бургас през последните години, е изпипано докрай, не се и съмнявам, че и този проект няма да бъде осъществен по най-добрия начин.
Aнонимен
на 21.02.2013 г.
0
 
 
доста глупаво избраха тъпите автобуси като трябваше да се направи релсов транспорт
Aнонимен
на 21.02.2013 г.
0
 
 
след Хр.ботев на централна спирка на Сан Стефано до БСУ ?????? Ако стане това представете си какво се получава с останалите участници в движението особено в часовете пик на всеки 3-4 мин
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: