Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
През есента започва реализацията на проекта за експозиционен център - Флора
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 20.01.2013Коментари (0)1938
©
Предварителните разчети на общината са след активния летен сезон и изложение Флора 2013 г., вероятно в края на октомври да започне реализацията на проекта за експозиционен център - Флора. Това каза арх. Десислава Евгениева, директор на общинска дирекция "Устройство на територията".

По предварителната сметка от проектантите проекта ще струва около 2 млн. лв. В момента се извършва съгласуване и одобряване на техническия проект, който е изготвен от бургаска фирма след проведена процедура по закона за обществените поръчки. Съгласно проекта старите павилиони ще бъдат подменени със съвременни по визия павилионен тип конструкции, които осигуряват закрита изложбена площ от приблизително 1 300 кв м. Това е приблизително два пъти повече от съществуващата в момента експозиционна площ. Освен закритите площи са осигурени и открити такива - около 150 кв м.

"Сградата е направена по този начин, за да може по-лесно да се приобщи към парковата среда. Разработени са пет модула, които са обвързани в една обща композиция като дъга, която допълва съществуващия вече спортен комплекс с открити водни площи и обособява един вътрешен двор между сградата и басейна. Освен тези пет модула, които са в обща конструкция ще бъде изграден и един отделен модул в центъра на вътрешното пространство, който също ще е експозиция", посочи арх. Евгениева.

Тя обясни още, че обособяването на пространствата в модулите е търсено така, че да осигурява вариантност на пространства, височините и като начин на ползване в зависимост от желанието на потребителите. Пространствата варират между 60 и 200 квадрата с възможност за допълнително преграждане и по този начин структурирана сградата може да отговори на всеки интерес. Сградата за разлика от съществуващата е предвидена да се използва целогодишно като за целта е проектирано отопление, вентилация и климатизация, които да поддържат необходимите параметри за експониране на растителност. За разлика от съществуващата флора, новия комплекс е с по-широка насоченост, а не само експониране на цветя, а има възможност за провеждането на борси за туризъм и недвижими имоти, симпозиуми за зелено строителство и архитектура, и екологична насоченост.

По думите й самата сграда е направена, така че да действа демонстрационно и да е част от експозицията, защото в нея са вградени елементи характерни на зелената енергоспестяваща архитектура.

"Това са озеленени покриви на две от халетата, които освен ефекта за приобщаване към околната среда имат много добри характеристики по отношение съхранението на енергията в сградите. Предвиден е монтаж на соларни панели за производство на ел. енергия, както и резервоар за използване на дъждовни води за поливане. При разработване на сградата са търсени заемки и връзки със съществуващото до момента хале, с начина на конструиране, с ходовата линия на изложението, с водната площ", допълни архитектът.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: