Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Информация във връзка с твърденията за "мъртви души“ в избирателните списъци
Автор: Екип Burgas24.bg 14:39 / 14.01.2013Коментари (5)1316
© Burgas24.bg
Във връзка с появилите се през последните дни в медиите коментари за фигуриращи в избирателните списъци "мъртви души", Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя следната информация:

Съгласно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 г. (чл. 4, ал. 1) обект на преброяването бяха само българските граждани, живеещи постоянно в България, т.е. на практика преброяването не обхвана всички български граждани.

Преброяването на населението е единственият начин да се установи каква част от регистрираните лица живеят към определен момент в дадено населено място.

Избирателните списъци за националния референдум съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (чл. 8, ал. 2), във връзка с Изборния кодекс (чл.40, ал.1 и чл. 52, ал. 4), се съставят от общинските администрации, в които се води регистър на населението и се отпечатват въз основа на Националния регистър на населението - Национална база данни "Население". 

Списъците включват всички български граждани, отговарящи на изискванията за избиратели, независимо от местопребиваването им (в страната или чужбина).

Националният регистър на населението се поддържа от ГД ГРАО съгласно Закона за гражданската регистрация (ЗГР).
Съгласно Закона за гражданската регистрация, в регистъра на населението се вписват всички български граждани, независимо от местопребиваването им (в Република България или в чужбина), като гражданската регистрация на физическите лица в България се основава на актовете за тяхното гражданско състояние (чл.2, ал.1 от ЗГР), т.е. зад всеки запис на лице в регистъра стои официален писмен документ с доказателствена сила.

От гореизложеното е видно, че разликите в целите и методите при преброяването (това е анкетния метод) и при гражданската регистрация (вписване срещу документ) предполагат и разлика в данните, отчитани с различните методики. 

Преброяването на населението няма релация с избирателните списъци, тъй като същите не се съставят на базата на данни от преброяването, а въз основа на регистъра на населението.

"Мъртва душа" според твърденията на Движение "България на гражданите" би се оказало например лице (български гражданин), живеещо или работещо повече от една година в САЩ например. Поради това то не е пребивавало на територията на Република България към момента на преброяването. В този случай лицето не е отчетено от НСИ като жител на страната, но това е български гражданин със законови избирателни права. Следва адекватният въпрос: трябва ли този човек да бъде изваден от списъците, защото някои политически организации го квалифицират като "мъртва душа" и така да бъде лишен от избирателни права? 

Такива са живеещите в чужбина около 2 милиона наши сънародници, необхванати от последното преброяване на населението. В голямата си част това са лица със законови избирателни права, включени в избирателните списъци, съгласно правилата на Изборния кодекс, осигуряващ право на глас на всички български граждани, отговарящи на чл. 3, ал. 1 (независимо от това дали пребиват в страната или чужбина).

Тези причини ни дават основание да считаме изнесената в медиите информация за "мъртви души" в избирателните списъци за некоректна.




Още по темата: общо новини по темата: 109
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
09.07.2023 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
след като тези хора са направили избора си да живеят/работят в чужбина, тогава защо ще решават (чрез избори/референдум) какво да се случва в България?
-2
 
 
Елементарно решение - да се разрешава само да се гласува в БГ . Който е българин (има право да гласува) да е в БГ за изборите (знае се кога е датата предварително). Защо се дават пари да се гласува извън българия и то много изнирателно (само в някой градове има секций).
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: