Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Уникален апарат подарява благодарен баща на Бургаската болница
Автор: Екип Burgas24.bg 12:56 / 21.11.2012Коментари (5)2818
©
Д-р Любомир Радев
Благодарен баща на 8-годишно момче, спасено в МБАЛ Бургас, подарява на болницата уникален апарат. Апаратът ще бъде вторият в страната, с такъв разполагат в момента само в Майчин дом - София. Той може да проследява стойности на кръвно налягане, насищането на кръвта с кислород, хемоглобин и наличие на газове в кръвта - азот, въглероден диоксид. Това става неинвазивно - т.е. не се взима кръв, а чрез напръстник, който се поставя на пръста, апаратът прави тези изследвания.

Досега няма друг начин за изследване на хемоглобин, освен чрез убождане и вземане на кръв. С апарата ще се улесни работата на лекарите, тъй като той отчита хемоглобина постоянно, за даден период от време, в реални стойности. Апаратът е голям плюс при операции на бебета и малки деца, за да не бъдат травмирани от убождания. Може да се използва и за установяване количество вредни газове в кръвта, например при обгазени при пожар хора.

Дарението e от Николай Маринов, който е български емигрант в Германия. Емигрирал е още като дете. През лятото заедно със семейството си и 8-годишния си син бил на почивка в Бургас. Момчето обаче се почувствало зле.

"Докараха го една нощ, на нощно дежурство, със силни болки в корема. Оказа се, че е тридневен перитонит, от спукан апендикс, с гной в коремната кухина. Имаше и температура 40 градуса", разказва хирургът д-р Любомир Радев, който оперира момчето. След 7 дни то е вече изписано, а благодарният му баща пише лично писмо на д-р Радев, в което обяснява намерението си да дари уникалната апаратура.

Мъжът работи на висока позиция във фирмата-производител - американската "Масимо", в неин клон в Германия. По покана на г-н Маринов, д-р Любомир Радев и колегата му д-р Антон Григоров посетиха едно от най-големите световни изложения за медицинска техника в света, което се проведе миналия уикенд в Дюселдорф. Там на място се запознаха и с характеристиките на апарата "Радикал 7". Очаква се дареният апарат да пристигне в МБАЛ Бургас през декември. Пазарната му цена е около 150 000 лева.

Това е поредното доказателство за професионализма на нашите лекари и високото качество на медицинските услуги, коментираха от ръководството на МБАЛ Бургас и припомниха, че това е второто дарение от благодарни пациенти само в рамките на няколко месеца. През лятото унгарско семейство, трогнато от грижите, положени за дъщеря им тук, обяви намерението си да дари апаратура за температурно лечение на онкологични заболявания. В момента се придвижва техническата документация по това дарение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.11.2012 г.
0
 
 
браво на николай! той е героят в тази история! а тридневни перитонити се оперират през ден, повярвайте ми! и лекарте заслужават поклон всеки ден, но вече не го приемаме за геройство,защото сме неблагодарна нация!
0
 
 
Поклон пред труда на лекарите. Поклон пред доблестната постъпка. дай боже още такива последователи.Изпитвам чувство на горест.
0
 
 
Поздравления за решението. Наистина човешка постъпка !
Aнонимен
на 21.11.2012 г.
+1
 
 
Страхотна новина! Поздравления за докторите и за дарителите!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: