Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не искат пушачи на работа
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 25.08.2012Коментари (18)1335
© Burgas24.bg
Американските мерки срещу пушачите са на път да стъпят и у нас. Десетки любители на цигарите без работа се жалват, че им отказват работа заради порока. "От месеци обикалям по интервюта, отговарям на всякакви въпроси. Щом чуят, че съм пушач, шефовете променят физиономията си", разказват младежи. Те са убедени, че именно вредният навик е причината да не ги вземат на работа. "Сигурно си мислят, че ще губя много време да излизам да пуша на тротоара пред офиса", обясняват прясно дипломиралите се момичета и момчета.

Дори и да отказват назначение заради пушенето, повечето работодатели го маскират под някакъв друг претекст, смятат фирми за подбор на персонал. Никоя от тях все още не е получавала списък с изисквания за нови служители, в който официално да е упоменато, че се търси непушач. "Дори и да има такова нещо, ние ще откажем да работим по него. То противоречи на нашите вътрешни антидискриминационни правила", обясни Даниела Ганчева от "Адеко". Светозар Петров от "Джоб тайгър" също заяви, че в списъка на работните места, които обявяват, няма такива изисквания и официално не би могло да има, защото това е дискриминационна политика. 

"Всеки елиминиран заради това би могъл да се отнесе към Комисията за защита от дискриминация", казаха от компаниите посредници. Шефката на самата КЗД Ана Страшимирова заяви пред "Стандарт", че до момента в комисията не е получавана жалба от човек, който е уволнен или му е било отказано назначение заради любовта към тютюна. Междувременно в летните месеци се завихриха скандали в офисите за цигари.

Кой работи повече и кой се скатава за по една цигара в работно време, тресат фирмите. Подобни скандали са все по чести в офиси особено където няма тераси. Най-често жертви на новата наредба за забрана на цигарите в закрити помещения стават пушачите, а не тези, които са отказали тютюна. За да са в кондиция, заклетите фенове на папиросите искали от шефовете почивки по 5 минути на всеки два часа, за да пушат. Понеже вътре не може де се дими, те излизали навън. Ако обаче офисът е на високо и се ползва асансьор или много стълби, се оказва, че почивката вече не е 5 минути, а 15. Така непушачите се жалвали, че работят повече. От РЗИ Велико Търново са решили проблема кардинално. Във високата сграда на бившето ХЕИ тераси няма и се пуши за 5 минути в точно определено време - в 10 часа на двора или в обедната почивка.

Засега писмена наредба, регламентираща времето за пушене, нямало, защото служителите били съвестни и гасели цигарите, преди да изтекат минутите. Инспекторите от РЗИ не са засекли нито едно нарушение на новата наредба за последните два месеца. В двете най-големи търновски дискотеки се пушело само на терасата или пред входа.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 91
21.02.2024 »
13.03.2019 »
04.09.2018 »
16.04.2018 »
19.06.2016 »
07.04.2016 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Англия на пушачите са им по-ниски заплатите например, така че свиквайте!
0
 
 
"Всеки елиминиран заради това би могъл да се отнесе към Комисията за защита от дискриминация", казаха от компаниите посредници." - това просто не е вярно. Има решение на Висшия административен съд от 2011 г., според което тютюнопушенето не е индивидуално право, а вредна за здравето привичка. Аман от манипулации.
Aнонимен
на 25.08.2012 г.
0
 
 
Много интересно.. Мен шефът ме попита :-Пушач ли си ".Объркан извадих от вътрешния джоб на сакото 100 мл.шишенце с уиски за кураж и на другия ден започнах работа.
0
 
 
Мен пък не ме взеха на работа заради зодията ми. :D Има всякакви хора. Зависи на кого ще попаднеш.
-1
 
 
Аз ако съм един работодател НИКОГА няма да взема на работа "мъж"който не пуши.
Aнонимен
на 25.08.2012 г.
+5
 
 
а въпроса "омъжена ли сте и имате ли деца" как ви звучи по време на интервю и към кои спада . това не е ли дискриминационен въпрос от господа работодателите в тази тъпа държава в която няма правила и закони.
Aнонимен
на 25.08.2012 г.
+4
 
 
Лични наблюдения - двама пушачи срещу един непушач в офис. Пушачите са по-непродуктивни, по-изнервени и като цяло работят по-малко. Работният им ден минава от "фас-пауза" до "фас-пауза". Предложихме им да им увеличим заплатите с по 100 лв ако откажат цигарите. Пробваха 2 седмици и не издържаха. Сътветно непушачът получава по-голяма заплата в момента. Но не само заради цигарите - наистина върши повече и по-качествена работа, а при нас това се измерва много точно :-)
Aнонимен
на 25.08.2012 г.
-1
 
 
Пълни глупости,точно НеПушачите са най мързеливите,те пък спинкат по бюрата...Чудят се какви да ги забъркат.А тези над 55 г. и те спадат в графа дискриминация .Работодател чуе ли ,че си минал 40 и те гледа като пернат с мокър парцал през лицето.Докога бееее , докога мъки и тормоз...
на 25.08.2012 г.
0
 
 
Аман от глупости и дискриминация.Сигурно непушачите са по кадърни от пушачите.Това е само предтекст да си запазват работата.Това е само пример за неадекватните мерки на разни лобита
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: